Fenomenul ascuns sub gheață în Antarctica: Șocul va lovi toată lumea, ce va deveni nelocuibilă VIDEO

Marti, 01 August 2023, ora 02:22
9405 citiri
Fenomenul ascuns sub gheață în Antarctica: Șocul va lovi toată lumea, ce va deveni nelocuibilă VIDEO
Dacă vulcanii adormiți din Antarctica ar erupe, ar putea produce sfârșitul lumii FOTO: Conversation

Antarctica este continentul alb care găzduiește aproximativ 80-90% din rezervele de apă dulce din lume și în același timp circa 30 de milioane de kilometri cubi de gheață. Oamenii de știință avertizează cu un fenomen ascuns în prezent sub calota polară, vulcanii adormiți pot reprezenta o mare amenințare pentru întreaga lume. În cazul unor erupții vulcanice uriașe în Antarctica, atunci este posibil să vină sfârșitul lumii, din cauza inundațiile mortale care ar lovi tot globul.

Un lucru mai puțin cunoscut este faptul că Antarctica are numai puțin de 100 de vulcani adormiți, recent descoperiți, dar și câțiva activi. Cei inactivi aflați sub gheață, pot deveni foarte periculoși pentru întreaga lume, dacă ar erupe din nou, potrivit Express.

Unul dintre vulcanii Antarcticii, Muntele Takahe, se găsește aproape de centrul îndepărtat al calotei de gheață Antarcticii de Vest. Într-un studiu, oamenii de știință îl implică pe Takahe într-o serie de erupții bogate în halogeni care consumă ozon, care au avut loc acum aproximativ 18.000 de ani.

Aceste erupții, susțin ei, au declanșat o gaură străveche de ozon, au încălzit emisfera sudică, ceea ce a făcut ca ghețarii să se topească și au contribuit la încheierea ultimei ere glaciare.

Acest tip de impact asupra mediului este neobișnuit. Pentru ca aceasta să se întâmple din nou ar fi nevoie de o serie de erupții, îmbogățite în mod similar în halogeni, de la unul sau mai mulți vulcani care sunt expuși în prezent deasupra gheții. Un astfel de scenariu este puțin probabil, deși, după cum arată studiul despre Takahe, nu este imposibil.

Mai probabil este ca unul sau mai mulți vulcani subglaciari, dintre care unii sunt cunoscuți a fi activi, să erupă într-un moment necunoscut în viitor.

În plus, departe de Australia continentală se află Teritoriul Insulei Heard, care găzduiește marele vulcan Big Ben. La începutul acestui an, acel vulcan a fost zărit împrăștiind lavă, o priveliște ciudată având în vedere că Insula Heard se află la doar 1.600 de kilometri de Antarctica.

Regiunea vulcanică a Antarcticii este probabil mai mare decât imensa creasta vulcanică a Africii de Est, care odată a fost evaluată ca având cea mai densă concentrație de vulcani din lume.

În prezent, în Antarctica sunt doar doi vulcani activi, Muntele Erebus și altul în Insula Deception. Ambii sunt unici în structura lor geologică, diferiți în comparație cu mulți alții găsiți în întreaga lume.

John Smellie, profesor de vulcanologie la Universitatea din Leicester, a sugerat anterior că orice mișcare a acestor vulcani ar putea genera cantități semnificative de apă de topire, care s-ar scurge încet în mare și ar ridica nivelurile globale.

„Deci o singură erupție nu va avea prea mult efect asupra fluxului de gheață. Ceea ce ar face o mare diferență este dacă mai mulți vulcani ar erupe în apropierea sau sub oricare dintre „fluxurile de gheață” proeminente ale Antarcticii de Vest.”

Aproximativ 80-90% din rezervele de apă dulce din lume se află în Antarctica și, dacă calota de gheață s-ar topi, în cazul unei super erupții a unui vulcan, ar ridica nivelul mării la nivel global cu aproximativ 60 de metri. Acest lucru ar face, spun oamenii de știință, planeta complet nelocuibilă pentru umanitate.

Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Alianţei Dreapta Unită la Primăria Iaşi, Marius Bodea, a declarat după înregistrarea candidaturii sale la Biroul Electoral Municipal că pe 9 iunie bătălia se va da „între...
#vulcani Antarctica, #Antarctica, #Antarctica gheata incalzire, #vulcani adormiti, #Antarctica incalzire globala, #eruptii vulcanice majore , #stiri externe