Inculpată pentru achiziții de chinezării la Hidroelectrica, judecată de 17 ani. Zero șanse pentru stat s-o mai tragă la răspundere pe statisticiana Ioana Dudaș

Vineri, 24 Noiembrie 2023, ora 03:05
10793 citiri
Inculpată pentru achiziții de chinezării la Hidroelectrica, judecată de 17 ani. Zero șanse pentru stat s-o mai tragă la răspundere pe statisticiana Ioana Dudaș
Întreaga conducere din 2006 a Hidroelectrica a fost trimisă la pușcărie pentru achiziții ilegale. FOTO: Ionuț Mureșan

Statisticiana Ioana Dudaș – ultima din cei 10 inculpați trimiși în judecată acum 17 ani în dosarul achizițiilor de chinezării de la Hidroelectrica – este de 6 ani într-un fel de „purgatoriu” juridic. Condamnată de Tribunalul București în 2013 la 5 ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu, femeia s-a îmbolnăvit în timpul judecării apelului, iar din 2017 până în prezent judecătorii de la Curtea de Apel îi tot suspendă procesul.

Ioana Dudaș este acuzată de procurorii DNA de abuz în serviciu în legătură cu achiziții supraevaluate la Hidroelectrica, cu un prejudiciu de 1,8 milioane euro.

Deși actele medicale dovedesc că femeia nu poate participa la judecată, instanța n-a luat până acum o hotărâre definitivă, deoarece n-o pot condamna, achita și nici nu pot dispune încetarea procesului penal.

În rechizitoriu, anchetatorii au stabilit că în perioada septembrie-decembrie 2004, directorul general al societăţii Hidroelectrica Traian Oprea, împreună cu ceilalţi patru reprezentanţi ai societăţii – George Lavinius Asan, Ioan Trif, Dan Popescu şi Ioana Dudaș – au avizat, aprobat şi iniţiat cumpărarea de aparatură electrică de joasă tensiune marca Siemens contrafăcută de la societatea comercială bucureşteană ENOL Group SA şi produse de acelaşi gen marca Schneider supraevaluate de la societatea CFR SSVM Bucureşti (fără nicio legătură cu societăţile de transport pe calea ferată).

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

„Achiziţia, destinată mai multor sucursale din ţară ale societăţii Hidroelectrica, societate cu capital de stat, s-a făcut cu încălcarea flagrantă a reglementarilor legale privind achiziţiile publice precum şi a normelor impuse sucursalelor în materie de aprovizionare cu materiale şi echipamente”, notau procurorii DNA.

Condamnările din dosarul chinezăriilor de la Hidroelectrica

Pe data de 22 noiembrie 2017, Curtea de Apel București l-a trimis la pușcărie pe toți inculpaţii din fosta conducere a Hidroelectrica:

  • Traian Oprea a primit 6 ani de închisoare
  • George Lavinius Asan – 5 ani de închisoare
  • Mitică Brașoveanu și Gheorghe Bițu – 4 ani de închisoare
  • Anghel Hondar – 3 ani de închisoare

Anterior, în 2016, frații Vasile și Costel Croitoru fuseseră condamnați într-un dosar separat la 5, respectiv 4 ani de închisoare.

De asemenea, Ioan Trif, șef Serviciu contracte și achiziții interne de la Hidroelectrica, a primit pedeapsa definitivă de 5 ani de închisoare.

Ioana Dudaș are procesul suspendat din 2017

Cu privire la Ioana Dudaș instanța a dispus în 2017 disjungerea cauzei deoarece starea de sănătate nu îi permitea să participe la proces, iar de atunci situația ei nu s-a schimbat.

„Concluziile raportului de nouă expertiză medico-legală din data de 10.11.2022 întocmit de Institutul Naţional de Medicină Legală Mina Minovici şi depus la dosar la data de 06.12.2022, (arată – n.r.) că inculpata Dudaș Ioana se află în imposibilitate de a participa la judecată, neavând capacitatea psihică de a înţelege substratul şi consecinţele demersului juridic şi nici de a se exprima coerent (afazo-apraxo-agnozic), din cauza patologiei din sfera psihiatrică şi neurologică, nevindecabile indiferent de terapia administrată, precum şi pe fondul unui organism cu modificări degenerative consecutive vârstei şi a unei redutabile afecţiuni cardiovasculare (revascularizaţie miocardică prin angioplastie cu stent)”, se arată în documentele dosarului.

Curtea de Apel București așteaptă, pe data de 5 decembrie 2023, rezultatele unui nou raport de expertiză medico-legală pentru a vedea dacă Ioana Dudaș poate participa sau nu la proces.

Acuzațiile DNA în dosarul achizițiilor de la Hidroelectrica

Din probele administrate în dosar a reieşit că societatea Hidroelectrica a cumpărat de la firma Enol Group SA produse sub sigla Siemens, contrafăcute, la preţuri de 8 până la de 38 mai mari decât preţul pieţii, suma totală plătită fiind de 20.280.398.519 lei vechi.

Conducerea societăţii Hidroelectrica a făcut achiziţia respectivă în condiţiile în care s-a dovedit că nu era necesară şi nici justificată, alegând ilegal ca procedură de selecţie cererea de oferte şi negocierea cu o singură sursă, în loc de licitaţie.

La desemnarea firmei câştigătoare nu s-a ţinut seama că aceasta nu a făcut dovada că este distribuitor autorizat al concernului Siemens şi că nu avea certificarea calitativă impusă în asemenea situaţii.

De fapt, produsele achiziţionate de societatea Hidroelectrica erau chinezeşti şi fuseseră procurate de la tarabe din complexul comercial Dorally din comuna Afumaţi (judeţul Ilfov).

Vasile Croitoru lipea etichete de firmă pe produse chinezești

Procurorii DNA au reținut că mecanismul prin care asemenea produse (contactoare, întrerupătoare, comutatoare, siguranţe automate, transformatoare) ajungeau la societăţi din sistemul energetic naţional a fost conceput şi pus în practică în perioada 2003 - 2004 de o grupare infracţională coordonată şi condusă de către Croitoru Vasile, beneficiind de complicitatea cointeresată a unor persoane cu funcţii de conducere de la societăţi cu capital integral de stat din sistemul energetic.

Acesta constă în confecţionarea şi aplicarea de etichete cu numele firmei Siemens pe produsele chinezeşti de slabă calitate care erau trecute apoi prin mai multe firme paravan şi, cu sprijinul unor persoane cu rol de decizie şi coordonare, ajungeau să fie achiziţionate de societăţi de stat din sistemul energetic naţional.

În felul acesta, gruparea condusă de Croitoru Vasile a ajuns să vândă produse contrafăcute către mai multe sucursale ale societăţii comerciale Electrica SA, cu capital de stat.

Dosarele referitoare la achiziţiile publice făcute de SISE Banatul Timişoara şi Transilvania Sud Braşov, ambele din cadrul societăţii Electrica au fost finalizate cu rechizitorii de procurorii anticorupţie şi trimise deja în faţa instanţelor în cursul anului trecut.

În ceea ce priveşte cumpărarea de aparatură de joasă tensiune marca Schneider, probatoriul administrat de procurori arată că preţurile plătite de societatea Hidroelectrica firmei CFR SSVM SA au fost în medie de la 10 ori mai mari decât preţurile de catalog ale acestor produse comercializate de producătorul S.C. Schneider Electric Romania S.R.L, suma totală fiind de 57.350.527.147 ROL.

Şi în cazul acestor produse, conducerea societăţii Hidroelectrica a făcut achiziţia respectivă în condiţiile în care s-a dovedit că nu era necesară şi nici justificată, alegând în mod ilegal ca procedură de selecţie cererea de oferte, în loc de licitaţie.

În plus, plata către firma CFR SSVM a făcută preferenţial, într-un timp scurt cuprins între 4 şi 8 zile, cu toate că existau numeroşi creditori faţă de care Hidroelectrica trebuia să achite datorii mai vechi.

România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
Comisia Europeană a decis miercuri, 24 aprilie, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României, precum şi a unor avize motivate...
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
#abuz in serviciu, #suspendare proces, #Hidroelectrica, #achizitii publice, #curtea de apel bucuresti , #justitie