Minciunile șoferului care a provocat un accident mortal în timpul unei crize de epilepsie. Se trata cu medicamentele bunicii: ”A turat motorul la maxim”

Joi, 22 Februarie 2024, ora 04:00
5154 citiri
Minciunile șoferului care a provocat un accident mortal în timpul unei crize de epilepsie. Se trata cu medicamentele bunicii: ”A turat motorul la maxim”
Șoferul epileptic care a provocat un accident mortal a scăpat de închisoare FOTO / Poliția Rutieră

Un tânăr în vârstă de 28 de ani, din județul Olt, autorul unui accident mortal produs în timpul unei crize de epilepsie, a scăpat de pedeapsă prin prescrierea faptelor.

Anchetatorii au avut nevoie de opt ani pentru a strânge probe care să dovedească faptul că șoferul era epileptic, știa că este bolnav, își pierdea des cunoștința, avea dureri acute de cap, dar nu urma un tratament specific bolii.

Diagnosticul de epilepsie este incompatibil cu calitatea de conducător auto, prin urmare, bărbatul n-ar fi trebuit să dețină permis de conducere.

Cercetările au durat însă peste măsură, astfel că judecătorii din Caracal, unde s-a judecat dosarul de ucidere din culpă, n-au avut decât să constate că a intervenit prescripția și au dispus încetarea procesului penal.

Accidentul: a intrat cu 75 de km/h direct în porțile metalice

Accidentul mortal provocat de șoferul din Olt a avut loc în municipiul Slatina, în dimineața zilei de 25.05.2015. În mașina implicată în accident, un Ford Fiesta, se mai aflau și alți colegi ai șoferului. Toți mergeau la serviciu.

Cu puțin înainte să ajungă în dreptul societății unde lucrau, șoferul a accelerat brusc, și a intrat cu viteză (peste 75 de km/h) pe trotuar și apoi prin porțile metalice din fața unui imobil. Ceilalți pasageri au declarat ulterior că șoferul a turat motorul la maxim în loc să frâneze. Mașina s-a oprit în parcare unde a lovit alte autoturisme parcate, iar în cursa nebunească a accidentat și un bărbat care a avut ghinionul să se afle la locul și timpul nepotrivit. Acest bărbat a murit la spital, medicii stabilind drept cauză a decesului rănile provocate în timpul evenimentului rutier.

Din acel moment, ancheta a luat o altă întorsătură. Șoferul a fost inculpat pentru omor, apoi pentru ucidere din culpă, dosarul său plimbându-se printre parchete, de la Slatina la București.

Târziu, după opt ani de la producerea accidentului, șoferul a fost trimis în judecată.

Misterul medicamentului

În instanță a început sarabanda declarațiilor contradictorii, mincinoase, venite atât din partea șoferului, cât și din partea rudelor sale chemate să dea declarații de martori.

Marea problemă a acestui dosar a fost provocată de starea de sănătate incertă a tânărului șofer. Imediat după producerea accidentului, bărbatul părea confuz, nu realiza că rănit un om și nu înțelegea de ce îl durea piciorul. Ba chiar le-a cerut colegilor o țigară și le-a spus acestora să plece mai departe unde aveau treabă.

Starea de confuzie a fost remarcată inclusiv de medicii de la Spitalul Județean Slatina unde șoferul a fost transportat cu ambulanța pentru acordarea primului ajutor. Analizele au relevant faptul că omul avea în sânge substanțe interzise unui conducător auto: lamotrigina și oxcarbazepini, care au rolul de a preveni apariția crizelor de epilepsie și care se eliberează pe baza unei prescripţii medicale.

Întrebat de anchetatori dacă suferă de această boală și dacă a luat medicamente înainte să urce la volan, șoferul a negat inițial, apoi a explicat că, din cauza unor dureri acute de cap, i-a cerut mamei să-i dea un tratament, fără să-și mai aducă aminte denumirea acestuia.

Atât mama șoferului, cât și soția acestuia nu au fost foarte concrete în declarații, atunci când au fost citate și ele ca martori.

Femeile nu-și mai aminteau ce medicamente lua tânărul, dar au ținut să precizeze că de regulă se trata cu pastile uzuale, Nurofen sau Antinevralgic.

Totuși actele medicale nu mințeau. Tânărul fusese ani la rând pacient al spitalelor pentru crize acute, dureri de cap și pierderea cunoștinței, dar fără ca vreunul dintre medicii consultați să stabilească diagnosticul clar de epilepsie.

Mama a recunoscut că este posibil să fi încurcat pastilele

Atât mama bărbatului, cât și el au recunoscut aceste episoade. În plus, anchetatorii au descoperit că bunica șoferului, o femeie octogenară, urma un tratament specific epilepsiei, iar în casa familiei se regăsea o paletă largă de medicamente pentru boli neuropsihice.

La o a treia audiere, mama șoferului avea să mărturisească faptul că anterior accidentului îi dăduse fiului ei un medicament pentru dureri de cap și nu a exclus posibilitatea să fi încurcat pastilele, iar în loc de nurofen, să-i fi dat fiului ei un medicament de la bunică, ”ceva mult mai tare”.

Judecătorii au reținut în motivare faptul că atât martorii, cât și șoferul acuzat au avut declarații ”inconsecvente”, iar simplul fapt că în sângele șoferului au fost depistate cele două substanțe dovedesc clar că acesta luase un medicament prescris în cazul epilepsiei.

”Trebuie avut în vedere totodată și declarațiile inconsecvente ale inculpatului și ale soției sale cu privire la medicamentația administrată anterior producerii faptei, afirmând inițial că a ingerat în ziua anterioară o pastilă pentru durere de cap, neputând preciza despre ce tip de pastilă este vorba, iar ulterior negând ingerarea vreunui tip de medicament. Apare ca fiind evident faptul că, în lipsa administrării oricărui tip de medicament, în organismul inculpatului, ca urmare a recoltării probelor biologice, nu s-ar fi putut afla substanțe precum lamotrigina și oxcarbazepină”, au reținut judecătorii.

Epilepsia este o afecțiune care nu se vindecă, cu posibilitatea apariției crizelor în mod imprevizibil.

Epilepsia, prin ea însăși, este incompatibilă cu calitatea de conducător auto, se arată în actele dosarului.

Vina șoferului era evidentă, dar cumva tărăgănarea procesului a fost în favoarea lui. A scăpat fără pedeapsă, dar va trebui să plătească daune morale, în valoare de 90.000 de euro, rudelor victimei.

Accident violent pe Centura Capitalei. Un tată și-a pierdut viața, iar fiul lui se zbate să supraviețuiască
Accident violent pe Centura Capitalei. Un tată și-a pierdut viața, iar fiul lui se zbate să supraviețuiască
Un bărbat de 35 de ani a murit joi, 25 aprilie, iar fiul său de 13 ani este grav rănit, după ce mașina în care se aflau s-a izbit violent de o alta. Ambii au fost găsiți inconștienți de...
Accident mortal pe DN 6. Doi angajați ai DRDP Craiova au fost spulberați de un TIR în timpul unor lucrări
Accident mortal pe DN 6. Doi angajați ai DRDP Craiova au fost spulberați de un TIR în timpul unor lucrări
O femeie a murit, iar un bărbat a fost grav rănit în urma unui accident rutier care a avut loc miercuri, 24 aprilie, pe Drumul Național 6, în localitatea Răcari. Cei doi erau colegi la...
#accident mortal, #epilepsie, #medicament, #Slatina, #criza epilepsie , #accident