„Băieții” lui Adrian Chesnoiu, la primul termen în fața Înaltei Curți. Cine sunt funcționarii cărora ministrul Agriculturii le-a dat subiectele înainte de examen

Miercuri, 14 Februarie 2024, ora 21:50
2960 citiri
„Băieții” lui Adrian Chesnoiu, la primul termen în fața Înaltei Curți. Cine sunt funcționarii cărora ministrul Agriculturii le-a dat subiectele înainte de examen
Doi dintre funcționarii cărora Adrian Chesnoiu le-a pus la dispoziție subiectele înainte de examen. FOTO: Ionuț Mureșan

Foștii subordonați ai deputatului PSD Adrian Chesnoiu au precizat miercuri, 14 februarie, în fața Înaltei Curți, că sunt nevinovați și vor să fie judecați în procedura normală în dosarul în care fostul ministru este acuzat că în anul 2022 le-a pus la dispoziție subiectele înainte de concursul pentru ocuparea unor posturi în Ministerul Agriculturii. Adrian Chesnoiu a absentat de la primul termen al procesului în care este judecat pentru abuz în serviciu și permiterea accesului la informații ce nu sunt destinate publicității.

Judecătorii de la Înalta Curte luat în discuție primul termen al procesului în care fostul ministru PSD al Agriculturii Adrian Chesnoiu este acuzat că a determinat-o pe șefa de la Resurse Umane să le dea celor patru funcționari publici subiectele înainte de examen, prejudiciind instituția cu 50.000 de lei.

Este vorba despre Luminița Jâjâie, șefa de la HR din Ministerul Agriculturii, care l-a dat pe Adrian Chesnoiu pe mâna procurorilor DNA.

De la primul termen de judecată au lipsit Adrian Chesnoiu, Andrei Răducan (intermediarul care a furnizat subiectele și omul de bază al fostului ministru), precum și unul dintre beneficiari, Cătălin Lăscaie.

Dosarul de corupție al lui Adrian Chesnoiu va fi soluționat pe fond de magistrații Francisca Vasile (președinte), Leontina Șerban (judecător) și Mircea Mugurel Șelea (judecător).

Oamenii lui Chesnoiu: „Contestăm întreg materialul probator”

Doi dintre cei care au primit subiectele înainte de concurs – Mihai Corobea și Aurel Sandu – precum și intermediarul care le-a dat întrebările din ordinul lui Adrian Chesnoiu, Andrei Răducanu, au precizat în fața Înaltei Curți că se consideră nevinovați și vor să fie judecați după procedura simplificată.

Cei trei au respins „oferta” de a se alege cu scăderea unei treimi din pedeapsă în schimbul acuzațiilor, pe când Adrian Chesnoiu și Cătălin Lăscaie își vor preciza poziția procesuală la termenul următor, pe data de 13.03.2024.

Corobea, Sandu și Răducan au precizat, la sfaturile avocaților, că ei „contestă întreg materialul probator” și că acceptă să dea declarații în fața instanței.

Tot la termenul de miercuri, procurorul de ședință al DNA a dat citire rechizitoriului, în care Adrian Chesnoiu este acuzat că a determinat-o pe șefa de la Resurse Umane, Luminița Jâjâie, să le pună la dispoziția celor patru subordonați subiectele înainte de concursul pentru ocuparea unor posturi mai înalte.

Influența asupra șefei de la Resurse Umane ar fi fost exercitată de Adrian Chesnoiu prin intermediul omului său „de baza”, Andrei Răducanu. Acesta din urmă s-a asigurat că subiectele ajung la Mihai Corobea, Aurel Sandu, Mihai Pârv și Cătălin Lăscaie.

Ca urmare, în sarcina fostului ministru au fost reținute 4 fapte de instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite.

Acuzațiile procurorilor DNA pentru Adrian Chesnoiu

Pe data de 07.12.2022, DNA i-a trimis în judecată pe:

  • Adrian Chesnoiu, deputat, fost ministru al Agriculturii (MADR)
  • Andrei Cristian Răducan, director general adjunct la MADR
  • Aurel Sandu, fost șef serviciu în MADR
  • Mihai Cosmin Corobea, consilier clasa I în MADR
  • Mihai Pârv, director executiv în MADR
  • Ionuț Cătălin Lăscaie, consilier județean la CJ Dâmbovița.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

  • În perioada 09 februarie – 11 aprilie 2022, inculpatul Chesnoiu Adrian Ionuț, în calitate de ministru, ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze inculpatului Răducan Andrei-Cristian (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susținute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv ai unor direcții județene.
  • Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la candidații „agreați”, respectiv Sandu Aurel, Corobea Mihai-Cosmin, Pârv Mihai și Lăscaie Cătălin Ionuț. După primirea subiectelor și promovarea probei scrise, inculpatul Lăscaie Cătălin Ionuț ar fi fost respins la proba interviului.
  • De menționat este faptul că, la intervenția directă a ministrului, în cazul candidatului Sandu Aurel, membrii comisiei ar fi fost nevoiți să-l promoveze în condițiile în care acesta nu obținuse un punctaj corespunzător. Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcția de șef serviciu, obținând, în perioada ocupării funcției, venituri salariale în valoare de 50.995 lei.
  • Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale s-a constituit parte civilă cu suma menționată mai sus, în vederea recuperării cheltuielilor salariale efectuate pentru inculpatul Sandu Aurel cât timp acesta a ocupat funcția de șef serviciu.

„În cauză a fost dispusă măsura asiguratorie a sechestrului asupra sumei de 50.995 lei pusă la dispoziție de către inculpatul Chesnoiu Adrian Ionuț. Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză”, mai arată procurorii DNA.

Fost consilier al ministrului Petre Daea, chemat în judecată la Iași din cauza unor nereguli în privința averii sale
Fost consilier al ministrului Petre Daea, chemat în judecată la Iași din cauza unor nereguli în privința averii sale
Mihai Amarandei, fost consilier al ministrului Agriculturii Petre Daea, a fost chemat în fața Curții de Apel Iași de către reprezentanții Agenției Naționale pentru Integritate (ANI), după...
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
#adrian chesnoiu, #abuz in serviciu, #Ministerul Agriculturii, #fraudare concurs, #Inalta Curte de Casatie si Justitie , #justitie