Inca un pas spre libertate - Adrian Nastase ar putea fi eliberat conditionat

Miercuri, 23 Iulie 2014, ora 16:02
6043 citiri
Inca un pas spre libertate - Adrian Nastase ar putea fi eliberat conditionat

Fostul premier Adrian Nastase poate fi eliberat conditionat din inchisoare, au decis miercuri judecatorii.

Decizia nu este inca definitiva si nici executorie. DNA a anuntat deja ca va face recurs in acest caz, informeaza Realitatea Tv.

"Cred ca aceasta decizie este cea corecta, nu putea fi alta", a declarat avocatul sau, Ioan Cazacu.

Adrian Nastase afla daca va fi eliberat din inchisoare. Fiul sau, deranjat de DNA

"Problema legata de vinovatie nu este analizata in cadrul eliberarii conditionate. Ramane ca persoana eliberata sa-si dovedeasca nevinovatia. Una dintre ele este plangerea la CEDO.

Asteptam sa vedem daca in cele trei zile care urmeaza DNA va face recurs, respectiv contestatie. Nu pot face pronosticuri. Dupa opinia mea, nu sunt motive pentru a se sustine aceasta contestatie a DNA. Se va ajunge la o judecata in solutionarea acestei contestatii. Speram ca acest lucru sa se intample cat mai repede posibil", a mai spus Cazacu.

Acesta a precizat ca procedurile cu privire la eliberarea conditionata se judeca in regim de urgenta.

"Eu ma astept ca, in luna august, sa avem o decizie definitiva in acest caz", a mai afirmat avocatul.

"Executarea pedepsei continua pana la data la care va fi eliberat. (...) El va fi liber, dar va fi considerata executata pedeapsa la data la care el ar fi fost eliberat", a mentionat Ioan Cazacu.

Acesta a precizat ca fostul premier a petrecut 576 de zile in spatele gratiilor, care reprezinta mai mult decat cele 548 de zile necesare pentru a fi pus in discutia comisiei de eliberare conditionata.

Nastase, in fata judecatorilor: Nu voi recunoaste acuzatiile nici daca DNA cere 10 ani de inchisoare

Judecatoria Sectorului 4 a judecat miercuri cererea de eliberare conditionata depusa de avocatii lui Adrian Nastase. Initial, magistratii hotarasera ca termenul de judecare a eliberarii conditionate sa fie 9 august, dar avocatii lui Adrian Nastase au cerut un termen mai scurt si au obtinut data de 23 iulie.

Noul Cod Penal prevede ca persoanele de peste 60 de ani sa execute o treime din totalul pedepsei, in conditiile in care condamnarea primita este mai mica de zece ani de inchisoare.

La sfarsitul lunii iunie, Adrian Nastase a primit un spor de pedeapsa de sase luni de inchisoare. In total, in urma contopirii pedepselor din dosarele "Zambaccian" si "Trofeul Calitatii", Adrian Nastase are de executat patru ani si sase luni de inchisoare.

Pe 6 ianuarie 2014, Adrian Nastase a fost condamnat de Inalta Curte de Casatie si Justitie la patru ani de inchisoare cu executare pentru luare de mita si trei ani pentru santaj in dosarul "Zambaccian". De asemenea, el a fost condamnat pe 20 iunie 2012 la doi ani de inchisoare in dosarul "Trofeul calitatii", din care a efectuat opt luni de detentie, fiind ulterior eliberat conditionat.

Citeste si:
Un nou partid a fost lansat în România. Ce schimbări vor să facă noii lideri ai formațiunii VIDEO
Un nou partid a fost lansat în România. Ce schimbări vor să facă noii lideri ai formațiunii VIDEO
Un nou partid a fost lansat luni, 6 decembrie, pe scena politică din România. Este vorba despre Alianța Antreprenorilor și Agricultorilor, partid care a fost înregistrat la Tribunalul...
Camera Deputaților a votat pentru ridicarea imunității deputatului liberal Adrian Miuțescu
Camera Deputaților a votat pentru ridicarea imunității deputatului liberal Adrian Miuțescu
VIDEO Camera Deputaţilor a încuviinţat percheziţia informatică în cazul deputatului Adrian Miuţescu Camera Deputaţilor a aprobat, luni, cererea ministrului Justiţiei privind...