Opinii: Paunescu. Un poet

Luni, 08 Noiembrie 2010, ora 23:15
5796 citiri
Opinii: Paunescu. Un poet

De obicei, imi pare rau pentru fiecare mort, indiferent de cate (mi-)a facut in viata. Este un sentiment de compasiune si de recunoastere a vietii traite de acel om. In unele cazuri, ma consum si ma gandesc la persoana care a fost sau care putea sa fie, sa devina.

In cazul lui Adrian Paunescu mi-a disparut nelinistea revoltatoare, de tristete, ca in cazul oricarei alte morti, si a aparut o neliniste ce confirma faptul ca uneori, chiar si eu, ultraempaticul, pot fi o stana de piatra.

Ma contraziceam de la o ora la alta, in functie de declaratiile si amploarea pe care o capata subiectul in mass-media. Insa, totusi, a ramas o linie pe care am plecat pana la capat, indiferent de convingerile politice ale acestui om, sau de convingerile mele despre viata.

Pentru mine, care nu sunt si nici nu vreau sa devin vreun critic literar, pentru ca este o meserie neavizata de insisi scriitorii, Adrian Paunescu nu este un mare poet.

Este insa un poet adevarat si asta pentru ca orice poet adevarat atrage critici si aprecieri in aceeasi masura. Un poet care primeste numai osanale ridicate-n faclia penibilului nu este un poet adevarat, la fel si un altul care este doar criticat.

Polarizarea argumentata garanteaza valoarea unei teme, in cazul de fata, a unei idei: poet adevarat sau nu.

Dupa ce mi-am pus de acord gandurile cu aceasta idee, am constatat ca nu era nici vreun patriot adevarat. Pentru ca un patriot adevarat nu intra in loja a treia comunista, dupa caderea comunismului.

Iar un patriot adevarat lupta cu sistemul de care nu beneficiaza patria. Paunescu nu a luptat. S-a conformat scriind poezii nemuritoare despre tara, din interiorul unui partid care facea rau tarii: actualul PSD.

Isteria televizata creata de moartea poetului a depasit orice limite. In cadrul inmormantarii, la un moment dat, auzeam strigatele urmatoare: "Jos Guvernul!". Era Vadim, cu discursurile sale extremiste. Inadmisibil!

Ce este mai grav e ca nu s-a respectat moartea acestui om. Paunescu, in numai o zi, era cat pe ce sa fie sanctificat. De la "Dumnezeul literaturii romane" la comparatia cu Iisus Hristos, au patruns alte si alte descrieri.

A fost un concurs de cine poate sa fie mai profund, cui ii pare rau mai mult. Tipic romanesc. Priveghi televizat. Cineva spunea ca Romania sufera de balcanism. Eu cred ca sufera de sovieticism. Un balcanic isi respecta mortul, nu il pangarea in cele mai iluzorii neadevaruri.

In concluzie, boala adevarata a mass-mediei este ca ea exista intr-un mod nenatural. Iar boala adevarata a poetilor este ca, desi dau mult din ei, ramane putin de valorificat.

Odihneasca-se in pace!

Citeste si:
Dan Barna își anunță susținerea pentru Cătălin Drulă la şefia USR: ”Am încredere în capacitatea lui de a duce organizaţia mai departe”
Dan Barna își anunță susținerea pentru Cătălin Drulă la şefia USR: ”Am încredere în capacitatea lui de a duce organizaţia mai departe”
Dan Barna, fost președinte al USR, a declarat, după ce Cătălin Drulă şi-a anunţat candidatura la şefia USR, că ”lupta pentru destinul României va fi una grea”. Barna apreciază că...
Scandal în PNȚCD. Aurelian Pavelescu, acuzat că a produs multe ”găuri negre” legate de vânzarea unui sediu
Scandal în PNȚCD. Aurelian Pavelescu, acuzat că a produs multe ”găuri negre” legate de vânzarea unui sediu
Comitetul Naţional de Conducere al PNŢCD îl acuză, sâmbătă, pe Aurelian Pavelescu de ”management defectuos” şi de multe ”găuri negre” legate de vânzarea unui sediu. Imobilul ar fi...
Comentarii
Vasile_Roaita
rank 5
Sa traiti toashu cenzor (GRADU). Sa explic ce este tevatura cu Paunescu Adrian
FISCHER12
rank 5
PENTRU TINE SENSIBILA FIINTA,SUFLET CE AI NEVOIE O MANGAIERE SA PRIMESTI!