Apa, o resursa vitala pe care o distrugem: Ce planuri are Romania pentru a o proteja

Miercuri, 22 Martie 2017, ora 18:58
3223 citiri
Apa, o resursa vitala pe care o distrugem: Ce planuri are Romania pentru a o proteja
Foto: Facebook/Ministerul Apelor si Padurilor - Romania

Circa 750 de milioane de oameni nu au acces la apa si 2,5 miliarde nu au acces la sistemul de canalizare la nivel mondial, a declarat, miercuri, ministrul Apelor si Padurilor, Adriana Petcu, in cadrul unei conferinte organizate cu ocazia Zilei Mondiale a Apei.

"La nivel mondial, cerinta de apa va creste incontinuu in urmatoarele decenii, aspect ce va conduce la mari provocari in aproape toate regiunile lumii. Statisticile la nivel mondial arata ca aproximativ 750 de milioane de oameni nu au acces la sursele de apa si circa 2,5 miliarde de oameni nu au acces la sistemele de canalizare. Concluzia este evidenta: apa are un impact esential si semnificativ in asigurarea calitatii vietii", a spus ministrul.

Potrivit acesteia, este important sa reducem consumul de apa si sa pastram calitatea ei, iar acest lucru se poate face numai printr-o responsabilizare a tuturor factorilor implicati.

"In acest moment, Romania face eforturi sustinute pentru a dezvolta si a implementa proiecte si se intreprind actiuni indreptate atat catre protejarea resurselor de apa, cat si asupra asigurarii accesului la o apa de calitate si in cantitate suficienta, actiuni asumate si prevazute in programul de guvernare", a precizat Petcu.

Ea a adaugat ca Romania s-a angajat sa implementeze cerintele europene in domeniul apelor, in special directiva privind epurarea apelor uzate urbane.

"Pana in prezent s-au depus eforturi importante din punct de vedere financiar si tehnic pentru realizarea masurilor necesare asigurarii conformarii cu cerintele europene, respectiv construirea si dezvoltarea retelelor de canalizare si a statiilor de epurare, in special in zona urbana, urmand ca acestea sa continue in toate aglomerarile umane", a aratat oficialul ministerial.

Citeste si Tara in care 43.000 de oamenii mor anual pentru ca beau apa cu arsenic

Petcu a subliniat ca trebuie continuate masurile de optimizare a structurilor de epurare a apei uzate, pentru evitarea unor sanctiuni din partea Comisiei Europene.

"Progresul inregistrat la nivel national privind epurarea apelor uzate, in perioada 2009 - 2016, se reflecta in cresterea nivelurilor de epurare si colectare pentru aglomerarile mai mari de 2.000 de locuitori, cu circa 15% pentru colectare si cu 22% pentru epurarea apelor uzate. Se impune continuarea implementarilor masurilor de realizare, modernizare si functionare corespunzatoare a structurii de apa uzata, in vederea asigurarii conformarii cu cerintele europene si evitarea sanctionarii Romaniei", a sustinut ministrul Apelor.

Vezi si Anul in care mai multi oameni vor avea telefon mobil decat curent si apa potabila

La conferinta de miercuri a fost invitat si Ion Iliescu, care in perioada 1979 - 1984 a condus Consiliul National al Apelor, lucru ce l-a facut cunoscut si ca "Iliescu de la Ape".

Natiunile Unite asupra Mediului Inconjurator de la Rio de Janeiro au decis in 1992, prin rezolutia 47/193, ca statele sa dedice in fiecare an, in preajma solstitiului de primavara, o zi in care oamenii sa constientizeze ca apa este una dintre resursele indispensabile vietii astfel ca 22 martie a fost declarata Ziua Mondiala a Apei.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#oameni lipsa acces apa, #oameni acces apa, #Ziua Mondiala a Apei , #ministrul Apelor si Padurilor