Adriean Videanu, audiat la DIICOT - ce noi acuzatii i se aduc (Video)

Luni, 16 Februarie 2015, ora 11:22
3697 citiri
Adriean Videanu, audiat la DIICOT - ce noi acuzatii i se aduc (Video)
Foto: B1 TV

Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a venit luni la DIICOT, el declarand ca a fost citat pentru a i se aduce la cunostinta extinderea urmaririi penale in cazul sau, in dosarul Romgaz - Interagro, faptele de care il acuza procurorii fiind de abuz in serviciu si complicitate la delapidare.

Adriean Videanu a ajuns la sediul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) in jurul orei 10:40, fiind insosit de avocatul sau, Cristian Ene.

Videanu a spus, la intrarea in sediul DIICOT, ca a venit pentru a i se aduce la cunostinta extinderea urmaririi penale in dosarul Romgaz-Interagro.

Adriean Videanu il da in judecata pe Gabriel Sandu

DIICOT a cerut din nou aviz presedintelui, in 2 februarie, pentru urmarirea penala a lui Adriean Videanu, ministru al Economiei in perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, in dosarul Romgaz - Interagro, pentru infractiunile de constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu si complicitate la delapidare.

In 4 februarie, presedintele Klaus Iohannis a transmis cererea de urmarire penala a lui Adriean Videanu, "pentru a se proceda conform legii".

Vosganian, vizat in acelasi dosar, scapat de lacrimi si rugaciuni

In acelasi dosar, procurorii au cerut si aviz de la Senat pentru urmarirea penala a lui Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei in perioada decembrie 2006 - decembrie 2008, tot pentru infractiunile de constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu si complicitate la delapidare.

Senatul a respins, in 12 februarie, solicitarea de incuviintare a inceperii urmaririi penale in cazul lui Varujan Vosganian.

Vosganian scapa de urmarirea penala, dupa ce a plans si s-a rugat in Senat: "O victorie a democratiei!" (Foto)

In acelasi dosar, DIICOT a mai solicitat o data, in 2 septembrie 2013, Senatului si, respectiv, sefului statului declansarea procedurilor pentru formularea cererii de incepere a urmaririi penale in cazul fostilor ministri Varujan Vosganian si Adriean Videanu.

In cazul lui Videanu, seful statului de la acea vreme, Traian Basescu, a transmis, in 8 septembrie 2013, cererea de urmarire penala. Pe de alta parte, plenul Senatului a respins, in 7 octombrie 2013, solicitarea privind inceperea urmaririi penale in cazul lui Varujan Vosganian, votul fiind covarsitor impotriva cererii.

Cum au actionat Videanu si Vosganian

Cum s-a batut Vosganian pentru Ioan Niculae in sedinta de guvern - Stenograme

Potrivit DIICOT, in perioada decembrie 2006 - decembrie 2008, Varujan Vosganian, si in perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, Adriean Videanu, in calitate de ministri, au aprobat, semnat si sustinut in Guvern un numar de sase ordine, respectiv trei memorandumuri.

Cei doi fosti ministri au avut drept scop sprijinirea intereselor financiare ale grupului infractional constituit de catre omul de afaceri Ioan Niculae si au utilizat SNGN Romgaz SA, unitate nationala de interes strategic, in interesul privat al firmei lui Niculai, Interagro SA, rezulta din referatul procurorilor.

Astfel, sustin anchetatorii, au fost acordate discount-uri comerciale substantiale la livrarea de gaze naturale catre Interagro, peste plafoanele practicate de SNGN Romgaz SA, precum si gaze naturale exclusiv din productia interna, fara a fi respectate dispozitiilor legale si in conditiile in care firma omului de afaceri Ioan Niculae inregistra debite istorice la plata gazelor consumate.

"Demersurile ministrilor Varujan Vosganian si Adriean Videanu s-au realizat in conditiile in care SC Interagro SA inregistra o datorie reprezentand circa 70% din bugetul anual al societatii nationale, fiind grav afectate principalele activitati ale SNGN Romgaz SA, societatea nationala fiind transformata practic intr-un furnizor al unui client privat privilegiat si fiind pus in pericol sistemul energetic national pe segmentul gazelor naturale", potrivit DIICOT.

Klaus Iohannis aproba urmarirea penala a lui Adriean Videanu, in dosarul Romgaz

Procurorii au suspiciuni ca prin activitatea ministrilor, respectiv prin vanzarea preferentiala catre Interagro SA a unor cantitati masive de gaze naturale, aceasta societate a fost plasata intr-o pozitie de monopol pe piata gazelor naturale. Mai mult, SNGN Romgaz SA si Ministerul Economiei, fiind entitati ale statului cu atributii in domeniul energetic, s-au creat riscuri semnificative in planul securitatii energetice a Romaniei.

Dosarul in care DIICOT a cerut aviz pentru inceperea urmaririi penale a lui Videanu si Vosganian este desprins din cel in care, in decembrie 2011, procurorii au inceput urmarirea penala in cazul a 40 de persoane cu functii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei si Agentia Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei, pentru complot si subminarea economiei nationale.

Omul de afaceri Ioan Niculae a fost audiat in 30 ianuarie la DIICOT, in dosarul Romgaz-Interagro, in care este urmarit penal pentru instigare la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, sustragere de sub sechestru si spalare de bani.

Adriean Videanu este cercetat sub control judiciar intr-un alt dosar, instrumentat de DNA, in care este implicat si fostul sef al DIICOT Alin Bica.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Ce spune Administrația Prezidențială despre vila RA-APPS din centrul Bucureștiului care ar fi modernizată cu 7 milioane de euro pentru Iohannis
Ce spune Administrația Prezidențială despre vila RA-APPS din centrul Bucureștiului care ar fi modernizată cu 7 milioane de euro pentru Iohannis
Administraţia Prezidenţială a informat că nu există nicio solicitare din partea preşedintelui Klaus Iohannis pentru atribuirea unei locuinţe de protocol şi a unui spaţiu pentru organizarea...
Primul tur al alegerilor prezidențiale va fi organizat pe 1 sau pe 15 septembrie, iar al doilea după două săptămâni SURSE
Primul tur al alegerilor prezidențiale va fi organizat pe 1 sau pe 15 septembrie, iar al doilea după două săptămâni SURSE
Coaliția de guvernare se întâlnește marți, 27 februarie, la ora 16.00, pentru noi discuții privind calendarul alegerilor. Liderii PNL și PSD spun că țin cont atât de începerea anului...
#Videanu acuzatii DIICOT Romgaz, #Videanu pret gaze Ioan Niculae , #Romgaz