România va avea primul aeroport privat. Unde va fi făcută investiția de 400 milioane de euro VIDEO

Miercuri, 20 Martie 2024, ora 12:15
11787 citiri
România va avea primul aeroport privat. Unde va fi făcută investiția de 400 milioane de euro VIDEO
România va avea primul aeroport privat Foto: Captură video/Facebook/Consiliul Județean Ialomița

România se va putea bucura de primul aeroport privat. Acesta va fi construit în locul fostului aerodrom militar Alexeni, din Ialomița.

Investiția se va ridica la 400 de milioane de euro.

Consiliul Județean a informat că contractul de concesiune al proiectului a fost semnat. De asemenea, aeroportul privat va fi construit de un consorțiu format din Avant Airports SRL din Târgu Mureș și Societatea Automagistral-Pivden SRL din Ucraina, conform ȘtirileProTV.

„Consorțiului declarat câștigător se angajează să realizeze o investiție estimată la 400 de milioane de euro, cu o perioadă de implementare de 4 ani”, au informat autoritățile locale.

„Aeroportul Alexeni va deveni primul aeroport privat din România, oferind o infrastructură de ultimă tehnologie și servicii aeroportuare de înaltă calitate. Situat la doar 66 de kilometri de București, acesta se va poziționa strategic pentru a prelua o parte semnificativă a traficului de cargo și low-cost, care suprasolicită aeroportul Otopeni”, a mai transmis Consiliul Județean.

Autoritățile locale mai afirmă că pe lângă cele două terminale de tip cargo și pasageri, investitorii vor să mai construiască și un hotel, o stație de tren (în colaborare cu CFR), o zonă de agrement, centre de conferințe, un parc fotovoltaic de cel puțin 40 MW (investiție de aproximativ 30 milioane de euro), un sistem de reciclare și management al deșeurilor.

În anul 1954, aerodromul Alexeni a fost construit pe un teren cu suprafaţa de 197,8 ha cu destinația de bază de aviație pentru protecția spațiului aerian în Capitală și în jurul ei, fiind remarcat prin cea mai lată pistă betonată din țară, de 80 m, și tot aici a mai fost înființat primul și singurul regiment de elicoptere din România, care a rezistat timp de 30 de ani.

În martie-aprilie în anul 2001, baza militară a fost abandonată, iar în anul 2002, aerodromul a fost dezafectat și transferat din administrarea Ministerului Apărării Naţionale în administrarea Ministerului Justiţiei, pentru Direcția Generală a Penitenciarului, iar mai târziu, în 2011, a fost transferat Ministerului Dezvoltării Regionale.

O cubaneză a obținut cel mai bun rezultat al României la Campionatul European
O cubaneză a obținut cel mai bun rezultat al României la Campionatul European
Sportiva română de origine cubaneză Amanda Zuaznabar-Torres s-a clasat pe locul 7 la cat. 63 kg, vineri, la Campionatele Europene de judo de la Zagreb (Croaţia). Amanda Zuaznabar-Torres a...
Veste mare pentru cei mai săraci români. Care va fi salariul minim net din 2025
Veste mare pentru cei mai săraci români. Care va fi salariul minim net din 2025
Mai mulți bani pentru cei mai săraci dintre români, din 2025. De la 1 ianuarie anul viitor, niciun român nu va încasa un venit mai mic de 500 de euro net („în mână"), adică 2.500 de lei,...
#aeroport, #privat, #Romania, #Ialomita, #aerodrom militar, #aeroport Romania, #constructie , #aeroport