Român prins că a încasat ilegal ajutoare sociale în valoare de jumătate de milion de euro de la statul italian

Joi, 29 Februarie 2024, ora 08:35
2103 citiri
Român prins că a încasat ilegal ajutoare sociale în valoare de jumătate de milion de euro de la statul italian
Carabinierii au descoperit că mai mulți cetățeni străini au încasat ilegal asigurări sociale FOTO Pixabay

17 persoane, printre care și un român, au beneficiat de ajutor social din partea statului italian, în mod fraudulos, arată o investigație a carabinierilor, încheiată recent. Beneficiarilor care au încasat banii în mod fraudulos li s-au pus popriri pe conturile bancare.

Autoritățile italiene au luat o decizie fermă în privința unui cetățean român, impunând o măsură de poprire în valoare de 569.932 de euro pe contul său bancar. Această intervenție vine în urma descoperirii că individul în cauză obținea în mod fraudulos ajutor social din partea INPS, instituția italiană responsabilă cu acordarea acestor beneficii.

În luna mai a anului 2022, Carabinierii din Pavia au declanșat o amplă operațiune de investigație, în colaborare cu Inspectoratul Muncii și Unitatea de Investigații a Comandamentului Provincial Pavia. Obiectivul vizează combaterea fraudei în detrimentul instituțiilor de asigurări sociale și de asistență socială, concentrându-se asupra acordării Alocației Sociale de către INPS. Coordonată de Parchetul Pavia, această anchetă a implicat examinarea a aproximativ 500 de beneficiari străini din provincia Pavia, evidențiind numeroase anomalii.

Carabinierii au efectuat verificări la domiciliu și la cabinetele medicilor, colaborând și cu Interpolul pentru localizarea celor implicați în străinătate

Rezultatele primei faze a investigației au condus la sesizarea a 17 subiecți, printre care ruși, sud-africani, albanezi, un indian, ucraineni, câte un peruan, uruguayan și un român. Toți sunt cercetați în libertate, pentru încasări necuvenite de fonduri publice. Printre aceștia, o femeie de origine albaneză a retras lunar sumele alocate soacrei decedate.

Fenomenul investigat a vizat în principal câteva studii de caz:

- destinatarii care au părăsit definitiv teritoriul național fără a face notificarea necesară instituției de asigurări sociale, continuând să retragă (prin circuite ATM sau prin emiterea de cecuri bancare) banii creditați într-un cont curent italian din țara de origine;

- beneficiarii care, profitând de perioade scurte de muncă în calitate de îngrijitori, și-au declarat reședința la locul de muncă pentru a se întoarce apoi în țara de origine odată ce au obținut beneficiul alocației sociale;

- destinatarii decedați ai căror rude, profitând de neanunțarea evenimentului la instituția de asigurări sociale, le-au retras sumele creditate lunar de către INPS.

Astăzi, Carabinierii au pus în aplicare un Ordin Regal de Măsura Atenționară, emis de Judecătorul de urmărire preliminară al Tribunalului Pavia, cu popriri preventive în valoare de 569.932 euro, echivalentul sumelor existente în conturile utilizatorilor frauduloși.

Operațiunea, considerată inovatoare și complexă, a generat o extindere a supravegherii asupra serviciilor sociale la nivel național, asigurând protecția beneficiarilor legitimi și gestionarea corectă a resurselor publice, scrie stiridiaspora.ro.

Recent, o operațiune similară a avut loc în Milano, unde 6 subiecți străini au fost raportați pentru infracțiuni similare, cu un prejudiciu de peste 800.000 de euro.

Tânăr prins drogat la volan de două ori în aceeași noapte, la Piatra-Neamț. A fost reținut pentru 24 de ore
Tânăr prins drogat la volan de două ori în aceeași noapte, la Piatra-Neamț. A fost reținut pentru 24 de ore
Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Neamţ a informat că un tânăr în vârstă de 22 ani a fost prins conducând drogat un autoturism de două ori în noaptea de vineri spre sâmbătă, 27...
Stradă prăbușită în Prahova. Tasarea terenului a stagnat, informează autoritățile FOTO/VIDEO
Stradă prăbușită în Prahova. Tasarea terenului a stagnat, informează autoritățile FOTO/VIDEO
Autorităţile anunță sâmbătă, 27 aprilie, că tasarea terenului a stagnat sub strada 23 August din oraşul prahovean Slănic. Joi dimineaţă strada s-a surpat parţial, formându-se un...
#Ajutoare sociale, #romani Italia, #ancheta, #poprire conturi , #romani Italia