Erou din Al Doilea Război Mondial, „anulat” de o instituție din România. Cum a învins statul urmașul de 81 de ani

Autor: N.G.
Sambata, 07 Octombrie 2023, ora 03:00
8822 citiri
Erou din Al Doilea Război Mondial, „anulat” de o instituție din România. Cum a învins statul urmașul de 81 de ani
Militari români în Al Doilea Război Mondial FOTO / X

Un vârstnic de 81 de ani din Alba, urmaș al unui erou decedat într-un lagăr din Rusia, a fost nevoit să deschidă un proces împotriva unei instituții a satului român pentru a obține drepturile pe care i le conferă legea.

Urmașii deținuților politici sau ai prizonierilor de război beneficiază de indemnizații lunare în cuantum de 700, 500 sau 350 de lei, în funcție de situație. Se acordă, de exemplu, câte 700 de lei pentru fiecare an stat de părinte în lagăre sau pușcării. Dacă părintele a fost trei ani în detenție, fiecare urmaș primește câte 2.100 de lei. Urmașii care s-au născut după ce părintele a revenit acasă primesc 50% din sumă. Urmașii celor care au murit în detenție încasează câte 500 de lei lunar.

Ioan Daisa a dat în judecată Agenția Județeană Pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Alba pentru a primi indemnizație prevăzută de Legea 154/2021, care prevede acordarea de despăgubiri lunare urmașilor persoanelor deportate sau persecutate politic. Vârstnicul a susținut că tatăl său, Mihai Daisa, a fost militar în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, luptând împotriva Uniunii Sovietice pe frontul de est.

„La data de 23.08.1944, după întoarcerea armelor împotriva Germaniei, tatăl său a fost luat prizonier de către armata sovietică şi trimis într-un lagăr din localitatea Citova, în Rusia. După câţiva ani, foşti camarazi de-ai săi de război, reveniţi din prizonierat în localitatea de domiciliu, Gârbova de Sus, au anunţat familia tatălui său despre decesul acestuia în lagărul din Uniunea Sovietică”, se precizează în dosarul civil de la Tribunalul Alba.

Luarea în prizonierat a tatălui reclamantului urmată de decesul său în lagăr au fost evenimente de notorietate în localitatea în care acesta s-a născut şi a locuit, Mihai Daisa fiind considerat erou al celui de-Al Doilea Război Mondial.

Motive copiate de pe internet

În fața instanței, juristul a apărat AJPIS și a susținut că dacă tatăl reclamantului a dispărut nu înseamnă neapărat că a ajuns prizonier la ruși și a copiat un pasaj de pe Wikipedia.

„Reclamantul nu face dovada persecuției politice suferite de tatăl său. (...) În interpretarea istorico-teleologică a textului legal, în contextul celui de-Al Doilea Război Mondial, România a fost aliată cu Germania până la schimbarea de alianță de la 23 august 1944 cu URSS finalizată cu încheierea armistițiului de la 12 septembrie 1944. S-a reținut că, potrivit Wikipedia, până la data de 04 septembrie 1944 Moldova aparținea României, așadar dispariția părintelui pe frontul Moldovei la data de 23 august 1944, nu este echivalent cu faptul că a fost prizonier în URSS:

Uniunea Sovietică Socialistă Moldovenească (în româna moldovenească cu alfabet chirilic; abreviată RSS Moldovenească sau RSSM) a fost o republică constituentă a Uniunii Sovietice din 2 august 1940 până în 1991, exceptând perioada 1941 – 1944. când a fost Guvernământul Basarabiei în cadrul României”, a afirmat reprezentantul AJPIS.

Instanța a respins argumentele acestuia și a considerat că „este fără dubiu că tatăl reclamantului mai întâi a fost luat prizonier de armata sovietică în anul 1944, urmând pentru acesta mai mult de 4 ani de prizonierat în Rusia, destinul său tragic încheindu-se cu moartea într-un lagăr de prizonieri în anul 1949”.

„Argumentele pârâtei legate de organizarea Republicii Moldova pe timpul URSS nu au absolut nicio legătură cu situația din dosarul de față”, a mai precizat magistratul în 22 septembrie 2023, care a anulat decizia AJPIS. Instituția a emis, astfel, o nouă decizie, iar vârstnicul își va primi drepturile financiare lunare prevăzute de lege.

Distrugerile din Gaza, comparate cu cele din Al Doilea Război Mondial. Oficial UE: ”Israelul trebuie să respecte dreptul internațional” VIDEO
Distrugerile din Gaza, comparate cu cele din Al Doilea Război Mondial. Oficial UE: ”Israelul trebuie să respecte dreptul internațional” VIDEO
Șeful politicii externe al Uniunii Europene, Josep Borrell, a comparat amploarea distrugerilor din Gaza cu cea provocată orașelor germane în timpul celui de-al Doilea Război Mondial....
Americanii au adus la noi în țară cel mai nou sistem anti-dronă. Militarii români au început antrenamentele
Americanii au adus la noi în țară cel mai nou sistem anti-dronă. Militarii români au început antrenamentele
Militari din Divizia Aeropurtată 101 au desfășurat, în țara noastră, la Capu Midia, un exercițiu tactic cu trageri reale, cu cel mai nou sistem anti-dronă al Armatei SUA. Sistemul M-LIDS...
#Al Doilea Razboi Mondial, #militari romani, #ajpis, #proces castigat , #stiri sociale