Biden și Trump câștigă cu ușurință alegerile primare din Michigan, dar democrații sunt nemulțumiți de atitudinea președintelui SUA față de războiul din Gaza

Miercuri, 28 Februarie 2024, ora 09:27
2307 citiri
Biden și Trump câștigă cu ușurință alegerile primare din Michigan, dar democrații sunt nemulțumiți de atitudinea președintelui SUA față de războiul din Gaza
Biden și Trump Foto:X/Simon Ateba

Joe Biden, președintele SUA, a câştigat cu uşurinţă marţi, 27 februarie, alegerile primare ale democraţilor din statul Michigan, în vederea nominalizării pentru scrutinul prezidenţial din toamnă, dar votul de protest al democraţilor supăraţi pe sprijinul său pentru războiul Israelului împotriva Hamas în Gaza a depăşit aşteptările organizatorilor, relatează Reuters.

La rândul său, Donald Trump a câştigat detaşat alegerile primare republicane din acest stat, consolidându-şi poziţia pentru a fi nominalizat fără emoţii de partidul său în cursa pentru Casa Albă. Nikki Haley, ultima sa rivală rămasă, a ocupat un loc secund mult în urma sa.

Deşi era de aşteptat ca Biden şi fostul preşedinte republican Trump să câştige cu uşurinţă alegerile primare din partidele lor, numărarea voturilor pentru amândoi a fost urmărită îndeaproape pentru a vedea dacă există semne de slăbire a sprijinului.

În Michigan, unde se află o importantă circumscripţie cu populaţie arabo-americană, alegătorii democraţi au fost îndemnaţi să marcheze marţi pe buletinele de vot pentru alegerile primare că sunt "neangajaţi" politic, în semn de protest faţă de politica lui Biden în Gaza. Cu aproape jumătate din voturile democraţilor numărate, numărul alegătorilor "neangajaţi" era de peste 58.000, potrivit Edison Research, depăşind cu mult ţinta de 10.000 pe care o sperau organizatorii protestului.

DEMOCRAŢI FURIOŞI

Mulţi din comunitatea arabo-americană din Michigan care l-au susţinut pe Biden în 2020 sunt furioşi, la fel ca şi unii democraţi progresişti, din cauza sprijinului lui Biden pentru ofensiva Israelului în Gaza împotriva Hamas, unde zeci de mii de palestinieni au fost ucişi.

Organizatorii campaniei Listen to Michigan, care au îndemnat oamenii să voteze fără angajament, au promis să ducă ceea ce au numit agenda lor anti-război la Convenţia Naţională Democrată de la Chicago din august.

Într-o declaraţie făcută marţi târziu, Biden a spus: "Vreau să mulţumesc fiecărui alegător din Michigan care şi-a făcut vocea auzită astăzi. Exercitarea dreptului la vot şi participarea la democraţia noastră este ceea ce face America măreaţă", a spus el. Declaraţia nu a făcut nicio menţiune despre Gaza sau despre votul "neangajat".

Rezultatele parţiale au arătat că Biden şi Trump aveau un avans general solid. După numărarea a aproape jumătate din voturile estimate ale democraţilor, Biden avea un sprijin de 80%, "neangajaţii" obţinând 13%. Cu 58% din voturile republicane estimate numărate, Trump avea 67% susţinere, faţă de 27% pentru Haley, potrivit Edison Research.

Michigan oferă în mod obişnuit o opţiune de "neangajat" ca o modalitate de a pune la îndoială dacă un candidat desemnat are sprijinul bazei partidului. Când fostul preşedinte democrat Barack Obama a candidat pentru realegere în 2012, el s-a confruntat cu aproximativ 21.000 de alegători "neangajaţi" în alegerile primare din Michigan din acel an. Biden s-a confruntat cu mult mai mulţi.

MIZA MICHIGAN

Este de aşteptat ca Michigan să joace un rol decisiv în alegerile prezidenţiale americane directe din 5 noiembrie, când va fi o probabilă revanşă între Biden şi Trump. Este ceea ce se numeşte un stat „competitiv”, pentru că ar putea înclina spre oricare dintre partide. Biden l-a învins pe Trump în Michigan cu doar 2,8 puncte procentuale în alegerile din 2020.

Democraţii, în general, susţin în proporţie de 61% modul în care Biden a gestionat conflictul dintre Israel şi Hamas, arată un sondaj din februarie realizat de Harvard-Harris.

Guvernatorul statului Michigan, Gretchen Whitmer, şi alţi democraţi au avertizat că, dacă alegătorii democraţi îl abandonează pe Biden, ar putea să predea acest stat decisiv şi ţara înapoi lui Trump în noiembrie.

"Trebuie să câştigăm pe 5 noiembrie şi vom câştiga în stil mare, iar acest lucru nu va semăna cu nimic din ceea ce a văzut cineva vreodată. Va fi fantastic. Dacă vom câştiga Michigan, vom câştiga totul", le-a spus Trump prin telefon susţinătorilor săi din Michigan.

La 1 februarie, Biden a obţinut o promisiune puternică de susţinere din partea sindicaliştilor din industria auto, un bloc de votanţi din Michigan nu mai puţin crucial pentru candidatura sa la realegere. Statul găzduieşte aproape 20% din întreaga producţie auto din SUA, mai mult decât orice alt stat din ţară.

NIKKI HALEY NU SE DĂ BĂTUTĂ

Rezultatul din Michigan obţinut de fosta ambasadoare la ONU, Nikki Haley, care a obţinut sâmbătă aproape 40% din voturile republicanilor în statul său natal, Carolina de Sud, a fost, de asemenea, analizată pentru a vedea dacă există semne de vulnerabilitate pentru Trump în rândul republicanilor moderaţi, de al căror sprijin ar avea nevoie în alegerile generale.

În ciuda faptului că a pierdut în faţa lui Trump în fiecare cursă primară, Haley a obţinut rezultate bune în rândul alegătorilor moderaţi, deşi nu are o cale clară spre nominalizare.

Marţi, cu puţin timp înainte ca Trump să se profileze drept câştigător clar în Michigan, Haley a promis că va continua. "Am văzut doar o mână de state care au votat", a declarat Haley la CNN. "Luăm fiecare stat în parte, la rând", a spus Haley.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#alegeri SUA, #Biden, #Trump, #castigare alegeri, #Michigan, #alegeri primare, #democrati, #alegeri America , #SUA