Evenimentul crucial în Taiwan de natură să provoace „acțiuni agresive” ale Chinei. SUA trimit de o săptămână nave în Filipine

Sambata, 13 Ianuarie 2024, ora 09:22
18575 citiri
Evenimentul crucial în Taiwan de natură să provoace „acțiuni agresive” ale Chinei. SUA trimit de o săptămână nave în Filipine
Una dintre navele de război trimise de SUA în Filipine FOTO X/ OSINTdefender

Marina SUA, în coordonare cu guvernul filipinez, a început de săptămâna trecută pre-desfășurarea unor nave de război de sprijin, concepute să transporte inclusiv combustibil de la bazele din Pacific către fosta bază navală Subic Bay, din nordul Filipinelor.

Mobilizarea a fost făcută în așteptarea rezultatului alegerilor prezidențiale din Taiwan, care au loc sâmbătă, 13 ianuarie. Scrutinul îi îngrijorează pe oficialii americani, care declară sub protecția anonimatului că ar putea provoca „acțiuni agresive sau ostile” ale Chinei împotriva Taiwanului.

Navele americane sunt plasate la aproximativ 200 de kilometri sud de Taiwan.

Urnele de votare s-au deschis în Taiwan în dimineața zilei de sâmbătă, la ora locală 8.00 (2.00 - ora României), urmând a se închide la 16.00 PM (10.00 - ora României).

Pe această insulă cu o populaţie de 23 de milioane de locuitori situată la 180 de kilometri de coasta chineză, considerată un model de democraţie în Asia, alegerile sunt organizate într-un singur tur.

Favoritul scrutinului este vicepreşedintele Lai Ching-te din partea Partidului Democrat Progresist (DPP), considerat de Beijing drept "un pericol grav", deoarece este pe aceeaşi linie cu preşedintele în funcţie, Tsai Ing-wen, care susţine că insula este, de facto, independentă.

După alegerile din 2016, China a întrerupt orice comunicare la nivel înalt cu Taiwan, pe care îl consideră una dintre provinciile sale.

Contracandidatul său, Hou Yu-ih din partea Kuomintang (KMT), principalul partid de opoziţie, pledează pentru o apropiere de Beijing.

Al treilea candidat, Ko Wen-je, din partea micii formaţiuni Partid Popular din Taiwan (TPP), se prezintă ca fiind anti-establishment.

Vineri seara, cei trei candidaţi au avut ultimele mitinguri de campanie în faţa a zeci de mii de oameni, pe această insulă unde rata de participare la alegerile prezidenţiale din 2020 a fost aproape de 75%.

Întreaga săptămâna, Beijingul şi-a crescut presiunea diplomatică şi militară. Joi, cinci baloane chineze au traversat din nou linia mediană care separă insula autonomă de China, potrivit Ministerului Apărării din Taiwan, care a observat, de asemenea, zece avioane şi şase nave de război.

Beijingul le-a cerut alegătorilor taiwanezi să facă "alegerea corectă", iar armata chineză a promis că va "zdrobi" orice încercare de "independenţă" în Taiwan.

"Sincer, Beijingul ar trebui să înceteze să se amestece în alegerile din alte ţări şi să şi le organizeze pe ale sale", a declarat ministrul de externe taiwanez Joseph Wu.

Lai Ching-te a denunţat "principiul chinez al unei singure Chine"."Pace fără suveranitate este la fel ca în Hong Kong", a avertizat candidatul.

Statutul Taiwanului este unul dintre cele mai explozive subiecte în rivalitatea dintre China şi Statele Unite, principalul susţinător militar al insulei, iar Washingtonul intenţionează să trimită o "delegaţie informală" la Taipei după vot.

Taiwanezii votează, de asemenea, pentru reînnoirea Parlamentului, unde DPP ar putea să îşi piardă majoritatea.

Potrivit lui Mathieu Duchâtel, directorul programului Asia din cadrul Institutului Montaigne, "dacă DPP câştigă preşedinţia, dar fără o majoritate parlamentară, aceasta ar limita amploarea înfrângerii pentru Beijing"."Acest lucru ar deschide Chinei posibilitatea unei strategii de influenţă care să vizeze Parlamentul pentru a neutraliza DPP cu obiectivul de a convinge populaţia taiwaneză că sistemul democratic nu funcţionează", adaugă el."Dar reduce şi riscul unui conflict puternic în strâmtoare, prin crearea unei forme de echilibru".

Un astfel de conflict ar fi dezastruos pentru economie. Insula furnizează 70% din semiconductorii planetei, iar peste 50% din containerele transportate în întreaga lume trec prin Strâmtoarea Taiwan.

După cum notează Marc Julienne din cadrul Institutului Francez de Relaţii Internaţionale (IFRI), "chiar dacă KMT va ajunge la putere, nu sunt sigur că putem spune că este o victorie pentru China". În cele din urmă,"taiwanezii sunt cei care îşi aleg preşedintele, vicepreşedintele şi Parlamentul, aşa că va fi o victorie pentru Taiwan, orice s-ar întâmpla".

Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, 27 aprilie, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere...
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat cu aciditate ultima ieșire publică a lui Cristian Popescu Piedone, candidat la Primăria Capitalei, care și-a prezentat programul cu care vrea să...
#alegeri Taiwan, #china sua taiwan, #nave razboi sua , #Taiwan