”Ar putea fi orientate spre Polonia”. Alexandr Lukașenko a spus că Putin ”i-a dat” rachete nucleare

Vineri, 19 Ianuarie 2024, ora 22:59
3496 citiri
”Ar putea fi orientate spre Polonia”. Alexandr Lukașenko a spus că Putin ”i-a dat” rachete nucleare
Lukașenko numește rachetele nucleare ”naționale” FOTO X

Belarus a primit gratuit rachete nucleare tactice de tip Iskander din Rusia, a declarat dictatorul Aleksandr Lukașenko în timpul unei vizite la o fabrică de automobile din regiunea Minsk, citată de RIA Novosti.

„Trebuie să le mulțumim rușilor: ne-au ajutat foarte mult anul trecut. Nu vorbesc doar de arme nucleare, care pun pe toți la locul lor... Suntem cu rușii pentru banii lor – deși îi plătim pe de altă parte - am primit astfel de complexe precum „Iskander”, a spus liderul bielorus.

El a menționat că utilizarea complexelor tactice și a rachetelor nucleare necesită în mod necesar respectarea strictă a unui anumit protocol. În plus, activarea acestor arme necesită obținerea de rezoluții de la mai mulți oficiali de rang înalt.

În martie 2023, Lukașenko a caracterizat deja rachetele nucleare tactice pe care Vladimir Putin intenționa să le desfășoare în Belarus drept „naționale”.

"Este arma noastră care ne va promova suveranitatea și independența", a spus Lukașenko.

El a adăugat că a dat ordin de refacere a locurilor unde au fost amplasate rachete cu focoase nucleare, iar după arme nucleare tactice, dacă este necesar, Belarus poate obține și unele strategice. „Nu ne vom opri la nimic pentru a ne proteja țările, popoarele noastre”, a spus Lukașenko.

Potrivit lui Lukașenka, rachetele primite de la Moscova ar putea fi îndreptate împotriva Poloniei, pe care a acuzat-o că plănuiește o invazie a teritoriului Belarus. Președintele a menționat că garanțiile care i-au fost acordate în anii 1990 țării sale au fost „încălcate”.

La începutul anului 2023, președintele rus Vladimir Putin a anunțat începutul construcției de depozite pentru arme nucleare tactice în Belarus și a planificat, de asemenea, conversia Forțelor Aeriene din Belarus pentru a utiliza rachete ale sistemului Iskander. Această decizie a fost prezentată ca un răspuns la furnizarea de către occident a proiectilelor cu uraniu sărăcit către Ucraina, care, potrivit lui Putin, au o anumită legătură cu tehnologia nucleară.

Polonia le-a pus gând rău fugarilor ucraineni. Varșovia vrea să-i repatrieze pe bărbaţii care pot fi trimiși pe front VIDEO
Polonia le-a pus gând rău fugarilor ucraineni. Varșovia vrea să-i repatrieze pe bărbaţii care pot fi trimiși pe front VIDEO
Polonia anunță că este pregătită să ajute Ucraina să aducă înapoi bărbaţii aflați la vârsta la care pot lupta şi au fugit de război. Decizia a fost luată după ce diplomaţia...
Livrări americane pentru Ucraina prin Germania și Polonia
Livrări americane pentru Ucraina prin Germania și Polonia
Pentagonul a pregătit de luni de zile pachete de arme și muniții pentru Ucraina. Sunt disponibile livrări prin Polonia și prin centrele logistice ale armatei americane din Germania. Acum...
#Alexandr Lukasenko, #rachete nucleare Rusia, #orientare, #Polonia , #Belarus