Alexandru Rafila spune că a sesizat Consiliul Județean Ilfov în luna februarie cu privire la centrele pentru persoane cu dizabilităţi și încă nu a primit răspuns

Luni, 17 Iulie 2023, ora 10:58
1713 citiri
Alexandru Rafila spune că a sesizat Consiliul Județean Ilfov în luna februarie cu privire la centrele pentru persoane cu dizabilităţi și încă nu a primit răspuns
Medicul Alexandru Rafila. FOTO Facebook

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că ministerul pe care îl conduce a primit încă din luna februarie sesizări care vizau activitatea a trei centre de îngrijire din judeţul Ilfov, una dintre acestea făcând referire la modul în care pacienţi internaţi nevoluntar erau transferaţi de la Spitalul de psihiatre Bălăceanca la centrele aflate în administrarea asociaţiei „Sfântul Gabriel cel Viteaz”.

Rafila spune că s-a adresat în scris spitalului Bălăceanca de la care nu a primit niciun răspuns, la fel cum nu a primit răspunsuri nici din partea Consiliului Judeţean Ilfov la sesizările adresate preşedintelui acestei instituţii, Hubert Thuma, pe tema centrelor pentru persoane cu dizabilităţi sau a spitalului Bălăceanca. În ceea ce priveşte Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Ilfov, al cărui director a demisionat în urma scandalului azilelor, ministrul susţine că are dificultăţi în a găsi un înlocuitor la şefia instituţiei.

Într-un interviu acordat Spot Media, ministrul Sănătăţii a declarat că Ministerul Sănătăţii a primit, în lunile ianuarie şi februarie ale acestui an, trei sesizări din partea Centrului de Resurse Juridice (CRJ) care vizau Centrul Sf. Gabriel, Centrul Armonia şi Casa Cora din judeţul Ilfov. CRJ solicita, prin aceste sesizări, verificarea modului în care Spitalul de Psihiatrie de la Bălăceanca efectua transferul pacienţilor către aceste centre pentru persoanele cu dizabilităţi, în condiţiile în care transferurile pot fi făcute doar după o procedură „destul de complicată, numai cu acceptul persoanei în cauză sau cu acceptul celui care are în responsabilitate, din punct de vedere legal, persoana respectivă.”

„Spitalul Bălăceaca nu este al MS, ci se află în subordinea Consiliului Judeţean Ilfov, la fel ca aceste centre. Am solicitat în luna februarie Spitalului Bălăceanca informaţii care să clarifice solicitarea CRJ, nu ne-au răspuns şi am aşteptat între timp un document oficial - un raport foarte consistent făcut de o organizaţie a Consiliului Europei care combate tortura şi care a făcut o misiune de evaluare în România. La jumătatea lunii martie am primit acest raport care este public şi care include şi Spitalul de psihiatrie Bălăceanca, ca respectând procedurile de transfer, ceea ce reprezintă un răspuns mai credibil al unui auditor independent, decât cel al spitalului”; a declarat Alexandru Rafila în interviul acordat Spot Media.

Ministrul Sănătăţii a precizat că, după controalele făcute de Direcţia de Sănătate Publică Ilfov în centrele private şi la spitalul Bălăceanca, dar şi în urma sesizărilor, ministerul s-a adresat şin preşedintelui Consiliului Judeţean Ilfov, Hubert Thuma, fără a primit vreun răspuns la sesizările trimise pe acest subiect.

„Există o adresă pe care am trimis-o CJ Ilfov, inclusiv dlui preşedinte, pe data de 28 februarie. Corpul de control al MS a făcut o analiză a sesizărilor primite la MS, fie că discutăm de partea de sănătate publică sau de transferul pacienţilor, după care l-am sesizat pe dl. preşedinte al CJ Ilfov, în subordinea căruia se aflau şi centrele pentru persoane cu dizabilităţi şi Spitalul de psihiatrie Bălăceanca. (...) Nu am primit niciun fel de răspuns din data de 28 februarie până prezent”; a mai afirmat Alexandru Rafila.

Ministrul a dat de asemenea explicaţii legate de demisia directorului interimar al DSP Ilfov, de profesie inginer, în urma dezvăluirilor privind condiţiile din centrele private şi plătite din bani publici, el arătând, în acest context, că DSP Ilfov a relatat în raportul privind centrele, „strict ce au găsit acolo, dar având în vedere situaţia deosebită din acest moment, îşi înaintează demisia, ca să nu existe complicaţii sau suspiciuni suplimentare”.

Rafila susţine că are dificultăţi în a găsi un înlocuitor la şefia DSP Ilfov, funcţia, remunerată cu un salariu de 10.000-12.000 de lei lunar, nefiind considerată atractivă.

„Cu foarte mare greutate am obţinut acceptul unui funcţionar de a prelua atribuţiile timp de 2 săptămâni, vom vedea ce vom face. E o situaţie complicată şi lumea probabil că ezită să îşi asume. (...) Pentru medici care nu sunt funcţionari publici, care câştigă şi în DSP-uri 10-12.000 lei/lună, funcţia nu e atractivă. Nu putem să avem direcţii de sănătate publică cu responsabilitate în domeniul sanitar conduse de persoane din cu totul alte domenii de activitate”, a mai declarat ministrul Sănătăţii.

Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, 27 aprilie, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere...
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat cu aciditate ultima ieșire publică a lui Cristian Popescu Piedone, candidat la Primăria Capitalei, care și-a prezentat programul cu care vrea să...
#Alexandru Rafila, #cj ilfov, #spitalul balaceanca, #Balaceanca , #Stiri Alexandru Rafila