Descoperire surpriză a doctorilor privind creierul: Doar unele alimente îl țin sănătos și performant

Marti, 24 Octombrie 2023, ora 02:26
4615 citiri
Descoperire surpriză a doctorilor privind creierul: Doar unele alimente îl țin sănătos și performant
Unele alimente ajută creierul să funcționeze normal și aibă performanțe FOTO: SciTech

O echipă internațională de oameni de știință condusă de Universitatea din Catanzaro, Italia, a reușit să facă lumina asupra unui lucru esential pentru sănătatea mintală și performanțele creierului. Studiul publicat în revista Brain Sciences pe 17 octombtie 2023 demonstrează că alimentele care conțin beta-caroten mențin sănătatea mintală și performanța cognitivă a creierului oamenilor.

Carotenoizii sunt antioxidanți comuni și agenți antiinflamatori care pot îmbunătăți în mod eficient sănătatea cognitivă. Alimentele care conțin substanțe bogate în beta-caroten sunt fructele, legumele, supa și aditivii alimentari (lista completă se află mai jos), potrivit News Medical.

Studiul actual a inclus toți participanții adulți fără tulburări mintale. Pentru analiză au fost luate în considerare mai multe tipuri de studii, inclusiv studii clinice randomizate, studii prospective sau transversale și studii longitudinale.

Descoperire memorabilă a arheologilor: Un oraș pierdut scufundat, găsit după 8.000 de ani VIDEO

Un total de 168 de studii au fost identificate după căutarea inițială. Cu toate acestea, după luarea în considerare a criteriilor de eligibilitate și eliminarea duplicatelor, 16 studii au fost incluse în revizuirea finală.

Importanța funcției cognitive optime este esențială pentru a menține viața de zi cu zi în echilibru. Comportamentul cognitiv este vital pentru sănătatea și bunăstarea generală a unui individ. Funcțiile cognitive includ învățarea, limbajul, memoria, atenția, funcția perceptiv-motorie și cunoașterea socială, precum și primirea, procesarea și interpretarea informațiilor.

Lipsa de echilibru în structura creierului și dezorientarea la nivel molecular/celular, interacțiunile neuronale și rețelele de interacțiune proteină-proteină duc la disfuncție cognitivă.

Important este că funcția cognitivă nu este stabilă, deoarece evoluează continuu de-a lungul vieții. Îmbătrânirea este asociată cu tulburări cognitive, un studiu recent estimând că 19% dintre persoanele sub 75 de ani suferă de grade variabile de disfuncție cognitivă, comparativ cu aproximativ 29% în rândul persoanelor cu vârsta de peste 85 de ani.

Veste uriașă pentru omenire: Gaura colosală din stratul de ozon al Pământului, întorsătură neașteptată VIDEO

Aproximativ 30% din populația globală cu vârsta peste 65 de ani a fost diagnosticată cu Alzheimer, o tulburare a creierului care afectează memoria și abilitățile de gândire. Carotenoizii sunt antioxidanți comuni și agenți antiinflamatori care pot îmbunătăți în mod eficient sănătatea cognitivă. Un studiu recent a indicat că aportul alimentar de β-caroten a fost invers asociat cu declinul funcției cognitive.

S-a observat o corelație pozitivă între nivelurile ridicate de β-caroten din sânge și performanța îmbunătățită a memoriei semantice. O memorie episodică și o fluență semantică mai mare au fost raportate atunci când β-carotenul a fost suplimentat cu vitaminele C și E. În special, îmbunătățirea cognitivă a fost mai semnificativă în rândul nefumătorilor.

Studiul actual a rezumat dovezile clinice cu privire la beneficiile utilizării β-carotenului ca intervenție nutrițională pentru menținerea cognitivă. Majoritatea studiilor epidemiologice și ale controlului randomizat susțin rolul benefic al β-carotenului în îmbunătățirea funcției cognitive.

S-a demonstrat că o combinație de β-caroten cu alți nutrienți cu proprietăți antioxidante mai mari, cum ar fi zincul, vitamina C și vitamina E, are un impact semnificativ asupra funcției cognitive.

Experții menționează alimentele bogate în beta-caroten, precum spanacul, salata, broccoli, cartofii dulci, dovleacul, morcovii, pepenele roșu și galben, ardeiul gras sau capia, caisele, piersicile, nectarinele, mazărea și fasolea verde. De asemenea, acesta se găsește și în ierburi și condimente, ca boia, piper, pătrunjel, coriandru și salvie.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#alimente sanatoase creier, #beta caroten, #alimente beta caroten, #beta caroten organism, #alimente creier, #alimente creier sanatos , #stiri externe