Cum a ajuns o firmă românească să primească o amendă de 20.000 de euro. Răsturnarea de situație de la proces

Luni, 14 August 2023, ora 03:22
7707 citiri
Cum a ajuns o firmă românească să primească o amendă de 20.000 de euro. Răsturnarea de situație de la proces
Un magazin din județul Constanța a primit o amendă de 100.000 de lei FOTO Pixabay

O firmă care deține un magazin în localitatea Siliștea, județul Constanța, s-a judecat cu Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor pentru o amendă de 100.000 de lei (echivalentul a 20.000 de euro). În primă instanță firma a obținut anularea sancțiunii, dar a pierdut în apel.

Tribunalul Constanța a pronunțat sentința definitivă într-un dosar cu miză uriașă pentru o firmă din județul Constanța: anularea unei amenzi de 100.000 de lei. Firma a fost amendată de inspectorii DSV pentru „refuzul de a permite agentului constatator să efectueze controlul sanitar şi desfăşurarea activităţii fără a deţine autorizaţie sanitar veterinară”.

Amenda a fost contestată în instanță cu justificarea că „agentul constatator a aplicat petentei sancţiunea amenzii contravenţionale în cuantum de 100000 lei, fără a individualiza cuantumul amenzii pentru fiecare din cele două fapte contravenţionale reţinute în sarcina petentei”.

În prima fază a procesului, instanța a anulat sancțiunea arătând că „agentul constatator nu a individualizat în mod concret sancţiunea pentru fiecare faptă reţinută în sarcina petentei, instanţa apreciază că procesul verbal contestat nu-şi poate atinge scopul prevăzut de lege, neputând fi pus ulterior în executare şi, totodată nu permite instanţei să exercite controlul de legalitate asupra actului sancţionator”.

Sentința a fost atacată cu apel, la Tribunalul Constanța, care a anulat verdictul primei instanțe și a menținut sancțiunea de 100.000 de lei.

Judecătorii au arătat că, din constatările inspectorilor, dar și a imaginilor depuse la dosar, reiese clar că „societatea petentă desfășura activitate la punctul de lucru din localitatea Siliștea, unde se depozitau şi comercializau alimente, produse şi subproduse de origine animală, fără a avea autorizaţie emisă de autoritatea sanitar veterinară şi pentru siguranța alimentelor”.

„Pe lângă constatările personale ale agentului, se conformă şi afirmațiile sale în sensul că datorită atitudinii violente a soțului administratorului societăţii a fost nevoit să apeleze Serviciul unic de urgenţă 112, iar la faţa locului au sosit organele de poliţie, astfel cu se observă şi în înregistrarea video depusă la dosar. Pe de altă parte, petenta nu a fost în măsură să aducă probe din care să rezulte o altă situaţie de fapt decât cea prezentată şi dovedită de agentul constatator, în sensul că i s-ar fi permis acestuia să efectueze controlul sanitar la punctul de lucru al societăţii”, se arată sentința Tribunalului Constanța.

Tribunalul a mai arătat că „în raport de circumstanțele faptei şi împrejurările în care a fost comisă, agentul constatator a realizat o corectă individualizare a sancțiunilor aplicate, prin stabilirea amenzii în cuantumul maxim pentru ambele fapte”.

„Refuzul de a permite accesul inspectorilor autorităţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în vederea exercitării atribuţiilor conferite de lege sau obstrucționarea în exercitarea acestor atribuţii, dar şi depozitarea şi comercializarea de alimente, produse şi subproduse de origine animală fără a avea autorizaţie emisă de autoritatea sanitar veterinară, sunt fapte care prezintă un grad ridicat de pericol social şi trebuie sancționate în mod corespunzător”, se mai arată în sentința Tribunalului Constanța, care este definitivă.

Amendă uriașă dată de Garda de Mediu unei primării din Constanța pentru că nu și-a ridicat deșeurile depozitate pe mai multe terenuri FOTO
Amendă uriașă dată de Garda de Mediu unei primării din Constanța pentru că nu și-a ridicat deșeurile depozitate pe mai multe terenuri FOTO
Reprezentanții Gărzii de Mediu din Constanţa au amendat cu 50.000 de lei o primărie din judeţ, deoarece nu a ridicat deşeurile care erau depozitate ilegal pe mai multe terenuri. Comisarii...
Singura metodă prin care judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu se poate retrage din dosar. Avocat: „E o presupunere”
Singura metodă prin care judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu se poate retrage din dosar. Avocat: „E o presupunere”
Procesul lui Vlad Pascu va continua cu aceeași judecătoare, joi, 9 mai, la Judecătoria Mangalia. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu, cerere...
#amenda, #Constanta, #magazin, #proces , #justitie