Profesorul universitar care a distrus probatoriul procurorilor în cazul asistentei de la Medicină Legală acuzate că dilua probele de sânge ale șoferilor băuți

Miercuri, 07 Februarie 2024, ora 03:40
12922 citiri
Profesorul universitar care a distrus probatoriul procurorilor în cazul asistentei de la Medicină Legală acuzate că dilua probele de sânge ale șoferilor băuți
Asitenta de la medicină legală, acuzată că a diluat probele de sânge ale unor șoferi prinși băuți, achitată definitiv FOTO: Pixabay.com

Cristina Mihaela Coste, asistentă medicală din cadrul Serviciului Județean de Medicină Legală Maramureș - Compartimentul Toxicologie, trimisă în judecată pentru diluarea probelor de sânge ale unor șoferi prinși băuți la volan, a fost achitată definitiv de Curtea de Apel Cluj.

Angajata SML Maramureș a fost deferită justiției sub acuzația de luare de mită, favorizarea făptuitorului, sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri.

Judecătorii clujeni au apreciat că nu există probe suficiente care să o incrimineze direct pe asistenta Coste, atâta vreme cât nu era în sarcina ei să întocmească buletinul de analiză, ea fiind doar un simplu ”dactilograf” care ”a scris după dictare”. În plus, un profesor universitar a răsturnat întreg probatoriul procurorilor.

Cristina Mihaela Coste a fost trimisă în judecată după ce a fost acuzată că a primit bani, 33.000 lei și 800 euro, de la zece șoferi prinși băuți la volan. În schimbul șpăgilor, asistenta de la medicină legală trebuia să dilueze probele de sânge astfel încât rezultatul analizelor medicale să indice valori diminuate, sub 0.80, pentru ca șoferii respectivi să nu fie inculpați în dosare penale.

Curtea de Apel Cluj, instanță care a și dispus, prin sentință definitivă, achitarea asistentei, a apreciat că fapta a existat, dar nu există suficient de multe probe la dosar care să dovedească faptul că Mihaela Coste a fost cea care a ”aranjat” analizele.

Potrivit motivării instanței de judecată, nu a fost şi nu poate fi identificată nicio implicare directă a asistentei în modificarea valorilor alcoolemiilor respective, în lipsa unor atribuții specifice în legătură cu aceste activități, chiar dacă, există suficiente elemente pentru a se stabili că s-a realizat o astfel de modificare şi chiar dacă inculpata a primit sume de bani în acest scop.

Nu inculpata întocmeşte buletinul de analiză toxicologică, ci biologul sau chimistul care prelucrează probă, aceştia sunt funcţionarii competenţi, însărcinaţi cu efectuarea analizelor şi care atestă, prin semnătură şi parafă, veridicitatea datelor consemnate în buletinul de analiză toxicologică, ca urmare a unui examen efectuat în exercitarea atribuţiilor de serviciu. Inculpata a acţionat ca un simplu dactilograf, a scris după dictare şi nu şi-a asumat în vreun fel realitatea datelor consemnate în buletinul de analiză toxicologică. Mai mult, judecătorii clujeni susțin că asistenta a fost mai degrabă un dactilograf care a scris ”după dictare” ceea ce i-ar fi spus cei care aveau ca sarcină de serviciu realizarea analizelor și interpretarea lor.

”Nu inculpata întocmeşte buletinul de analiză toxicologică, ci biologul sau chimistul care prelucrează proba, aceştia sunt funcţionarii competenţi, însărcinaţi cu efectuarea analizelor şi care atestă, prin semnătură şi parafă, veridicitatea datelor consemnate în buletinul de analiză toxicologică, ca urmare a unui examen efectuat în exercitarea atribuţiilor de serviciu. Inculpata a acţionat ca un simplu dactilograf, a scris după dictare şi nu şi-a asumat în vreun fel realitatea datelor consemnate în buletinul de analiză toxicologică”, se arată în motivarea instanței.

Pe de altă parte, audierea ca expert în timpul cercetării judecătorești a unui profesor universitar, farmacist în cadrul IML Cluj-Napoca, se pare că a dat peste cap tot rechizitoriul. Respectivul cadru universitar a explicat că, ”întrucât, de regulă, valoarea alcoolemiei este de aproximativ 2,5-3 ori din valoarea etilotestului şi, potrivit studiilor de specialitate, deschiderea repetată a recipientelor conținând mostre de sânge ar putea determina o oxidare a alcoolului și o scădere a valorii alcoolemiei, este foarte probabil ca probele păstrate să nu fi fost diluate.

Cum orice dubiu din dosar este în avantajul inculpatului, judecătorii din Cluj au dispus achitarea asistentei care inițial fusese condamnată, de Tribunalul Sălaj, la 5 ani și 7 luni de închisoare.

Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
#analize medicale, #alcoolemie, #medicina legala, #asistenta medicala, #Cluj , #justitie