3 minciuni pe care să nu le spui niciodată la angajare. Cum te vor prinde

Vineri, 22 Martie 2024, ora 04:00
7072 citiri
3 minciuni pe care să nu le spui niciodată la angajare. Cum te vor prinde
Finalul unui interviu de angajare încheiat cu succes FOTO / Pixabay

Nu mințiți niciodată în legătură cu 3 lucruri în cererea de angajare, a avertizat un manager de recrutare. Bonnie Dilber este șefa echipei unei echipe de recrutare și are aproape 12 ani de experiență. Aceasta a explicat cât de ușor pot fi prinși candidații care mint.

În 2024, probabil majoritatea echipelor de angajare înțeleg că va exista un anumit nivel de "minciună" în procesul de aplicare.

"Probabil, îți înfrumusețezi unele dintre realizări și minimalizezi unele dintre situațiile mai dificile. Știm că prioritatea dvs. este o remunerație mare și că, dacă veți câștiga la loto în acea seară, probabil că nu vă veți prezenta la serviciu a doua zi.

Cu toții jucăm jocul și, uneori, asta înseamnă să exagerăm puțin. Dar există trei lucruri în legătură cu care nu ar trebui să mințiți absolut niciodată", a spus Bonnie Dilber pentru Business Insider.

Nu mințiți niciodată în legătură cu locul unde ați lucrat și cu datele de angajare

O verificare a antecedentelor va cuprinde lista angajatorilor pe care i-ați avut, împreună cu datele de angajare. Nu este o idee bună să vă umpleți CV-ul pentru a ascunde că nu ați lucrat sau să citați exemple din locuri în care nu ați lucrat niciodată. Aceasta va ridica probabil întrebări majore cu privire la integritatea dumneavoastră și ar putea duce la anularea ofertei.

"Cu câțiva ani în urmă, am intervievat pe cineva al cărui CV arăta doi ani de experiență într-un rol într-o organizație pe care o cunoșteam destul de bine. Dar când am întrebat despre experiențele sale, a împărtășit mai multe lucruri care păreau neconforme cu ceea ce știam despre organizație. Angajatorul nu apărea nici pe profilul de LinkedIn.

S-a dovedit că lucraseră în acel rol doar câteva luni, dar a pretins că a ocupat postul timp de câțiva ani pentru a arăta o experiență mai relevantă. Rezultatul a fost că nu am fost interesați de acel candidat."

În schimb: Enumerați fiecare angajator și notați anii, în loc de lunile lucrate.

Enumerați fiecare angajator pentru care ați lucrat, cu date exacte. Este în regulă să notați anii, în loc de luni.

Dacă ați lucrat pe cont propriu, puteți să le grupați sub un singur loc de muncă și să enumerați datele din perioada respectivă și proiectele la care ați lucrat. Procedând astfel, veți avea un aspect mai coerent decât enumerarea unei serii de proiecte pe termen scurt. Puteți numi companiile cu care ați lucrat, dar nu insinuați că ați fost angajat dacă a fost vorba doar de un proiect punctual, pe termen scurt.

Nu mințiți niciodată în legătură cu referințele dvs.

Deși poate fi tentant să folosiți referințe false atunci când nu sunteți încrezător în ceea ce vor împărtăși angajatorii anteriori, nu este o idee bună.

În general, companiile vor verifica referințele pentru a înțelege proiectele și inițiativele la care ați lucrat și modul în care ați influențat afacerea. O referință care nu reușește să articuleze clar și cu specificitate acest lucru poate cauza mai mult rău decât bine.

"Odată am întâlnit pe cineva la un eveniment și l-am compătimit pentru relația proastă pe care o avea cu managerul său. Apoi, m-a întrebat dacă aș fi dispus să fiu o referință falsă pentru el și să îi dau numărul meu de telefon și un e-mail fals pentru a pretinde că sunt managerul lui.

Răspunsul meu? Nu! Acest lucru ar putea avea ramificații pentru mine și, chiar dacă angajatorul nu ar fi aflat niciodată, știam că nu aș fi putut să vorbesc despre munca acestei persoane în mod convingător.

Unele semnale de alarmă pentru un manager de angajare ar putea fi dacă LinkedIn-ul referințelor nu arată că a lucrat la aceeași companie ca și dumneavoastră sau dacă toate referințele au adrese de e-mail personale în loc de adrese profesionale. Acestea ar putea pune la îndoială calitatea dvs. de candidat și ar putea duce la întrebări.

Dacă ajungeți în etapa de referință cu un potențial angajator, înseamnă că acesta vă dorește și este încântat de dumneavoastră. Referințele sunt pur și simplu acolo pentru a valida faptul că sunteți, de fapt, o potrivire excelentă. Ultimul lucru pe care vreți să îl faceți este să puneți la îndoială acest lucru prin intermediul persoanelor pe care le treceți în lista de verificare a referințelor.

În schimb: Luați în considerare mentorii sau colegii cu un titlu mai înalt.

În primul rând, treceți în revistă foștii dvs. manageri și șefi de departament și identificați-i pe cei care știți că v-au fost fani. Dacă nu aveți un fost manager care să poată garanta pentru dumneavoastră, luați în considerare un alt mentor sau o persoană cu un titlu mai înalt. Selectați, de asemenea, câțiva colegi.

Anunțați-i pe fiecare dintre ei că ați dori să îi folosiți ca referință și verificați dacă sunt de acord cu acest lucru. Puneți-le la dispoziție CV-ul dumneavoastră și evidențiați câteva realizări recente.

Angajatorii vor dori, în general, să audieze cel puțin un manager și alte părți interesate care vă cunosc activitatea, pentru a avea o imagine mai completă a impactului dumneavoastră.

Nu mințiți niciodată în legătură cu aptitudinile dumneavoastră

Știm că toată lumea exagerează un pic pentru a-și prezenta experiențele într-o lumină mai pozitivă. Dar nu ar trebui niciodată să inventezi abilități sau să pretinzi expertiză într-un domeniu cu care nu ai experiență.

Chiar dacă obții postul, adevărul va ieși la iveală pe măsură ce compania îți va evalua abilitățile. Faptul că nu aveți competențele necesare ar putea duce la eșecul unei bune performanțe și la afectarea reputației dumneavoastră.

S-ar putea chiar să rămâneți fără loc de muncă după doar câteva săptămâni, ceea ce v-ar putea lăsa într-o situație și mai proastă, deoarece începeți de la zero căutarea unui nou loc de muncă. Între timp, dacă ați fi fost sincer, poate că ați fi putut fi luat în considerare pentru alte roluri care v-ar fi fost de fapt potrivite.

În schimb: Bazează-te pe abilitățile din fișa postului

Înainte de interviu, citiți cu atenție fișa postului pentru a identifica aptitudinile cele mai importante pentru ocuparea postului și acordați-vă ceva timp pentru a vă dezvolta competențele în domeniul cerut. Urmăriți videoclipuri sau exersați acolo unde puteți.

În cadrul interviului, subliniați că acesta este un domeniu de cunoștințe mai nou pentru dvs., dar evidențiați munca pe care ați depus-o pentru a dobândi aceste competențe.

Dacă nu aveți experiență cu o anumită abilitate, asigurați-vă că enumerați abilitățile adiacente pe care le aveți. Poate că nu ați folosit Power BI, dar sunteți un profesionist în Tableau. Sau nu ați codat niciodată în Python, dar cunoașteți Java și Ruby on Rails.

Evidențiați ceea ce aduceți la masă. Poate că nu vorbiți fluent spaniola, dar vă pricepeți să folosiți o aplicație de traducere alături de cunoștințele dvs. intermediare de spaniolă pentru a vă descurca în majoritatea conversațiilor.

De asemenea, dați exemple de alte situații în care v-ați familiarizat rapid cu un domeniu nou. Acest lucru va arăta că, deși învățați, sunteți o persoană cu mult spirit de inițiativă care nu va fi reținută de lipsa de experiență într-un mic domeniu.

Minciunile pot sfârși prin a fi mai dăunătoare

Pe o piață a muncii dificilă, poate fi tentant să minți. Dar, pe termen lung, aceste minciuni vor fi adesea descoperite la un moment dat în cadrul procesului și ar putea fi mai dăunătoare pentru tine decât dacă ai fi fost pur și simplu sincer de la bun început.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#angajare, #interviu angajare, #cv, #minciuni , #angajare