Uniunea Europeană înregistrează oficial 1,1 milioane de români angajați în construcții. Numărul celor care lucrează în țara natală

Marti, 25 Iulie 2023, ora 11:03
1842 citiri
Uniunea Europeană înregistrează oficial 1,1 milioane de români angajați în construcții. Numărul celor care lucrează în țara natală
Constructorii români sunt apreciați în țările UE FOTO Hepta

Românii care lucrează în domeniul construcțiilor au tot plecat să lucreze în străinătate, unde sunt plătiți mult mai bine.

Aproximativ 400.000 dintre românii angajați în construcții muncesc în țara natală, în timp ce numărul celor care lucrează pentru companii din alte țări ale UE este cu 75% mai ridicat, depășind 700.000 de persoane, conform Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii în România, scrie cursdeguvernare.ro.

O posibilă eliminare a facilităţilor fiscale din construcţii va crește tendinţa de emigrare a specialiştilor din domeniu, pentru că salariile nete ale angajaţilor vor scădea, iar angajatorii vor alege fie să-și plătească muncitorii la gri sau la negru, fie să-și diminueze activitatea operaţională, potrivit unui studiu realizat de compania Graphein.

Analiza vine în contextul discuțiilor din guvernul condus de Marcel Ciolacu privind eliminarea facilităților fiscale pe care le au firmele din domeniu. Într-una dintre variantele discutate, salariul minim din construcții va urca la 4.500 de lei (de la 4.000 lei), dar cu abrogarea unora dintre facilitățile acordate prin OUG 114/2018. Această ordonanță de urgență prevedea că, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2028, angajații firmelor de construcții pot beneficia de:

  • scutire de la plata impozitului pe venit – de 10%
  • plata contribuției la sănătate (CASS), de 10%
  • scăderea contribuției la pensii (CAS) de la 25% la 21,25%.

”În condiţiile în care 9 din 10 firme de construcţii din România au mai puţin de 10 angajaţi, acestea vor fi serios destabilizate prin eliminarea facilităţilor fiscale”, potrivit companiei Graphein.

“La o privire mai atentă asupra pieţei forţei de muncă în construcţii constatăm că avem cerere şi ofertă de locuri de muncă, însă există un decalaj între acestea: aşteptările salariale ale candidaţilor sunt cu 30% mai mari decât ofertele angajatorilor. În plus, impactul creşterii preţurilor la energie, alimente şi combustibil şi incertitudinea economică au dezvoltat două noi tendinţe: a accelerat numărul de aplicări lunare pentru joburi în afara ţării (îndeosebi în ţări din UE) şi s-a mărit procentul specialiştilor care aleg să devină freelanceri (45% dintre candidaţii în proiectare în construcţii aleg să-şi facă propriile firme)”, a declarat Laura Globaru, HR manager al companiei Graphein.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că dacă vor fi eliminate o parte din facilităţi şi a dat exemplul celor din construcţii, atunci discuţiile sunt să fie mărit şi salariul minim.

Marcel Ciolacu a fost întrebat când ar putea creşte salariul minim în România.

“De exemplu, în Germania, salariul minim anul trecut a crescut de trei ori. Este un mecanism prin care îţi ţii lucrătorii în ţară. Cu adevărat acest lucru trebuie suportat şi de către economia reală. Dacă vor fi scoase parte din facilităţile, de exemplu, în construcţii, discuţiile sunt foarte clare ca să şi mărim salariul minim. E dreptul dumneavoastră să daţi breaking news că Ciolacu taie salariile, nu le tai. Şi tocmai de aceea vom mări salariul minim, astfel încât să nu piardă nimeni la salariu”, a afirmat Ciolacu.

Întrebat dacă vor fi eliminate facilităţile fiscale pentru cei din domeniul agriculturii şi construcţiilor, premierul a răspuns: “Nu ştiu. O să continuăm discuţiile. De luni o să avem aceste discuţii cu domnul preşedinte Ciucă”.

Se caută constructori pentru Magistrala 4 a metroului bucureștean. Cât va costa și în câți ani ar trebui să fie gata
Se caută constructori pentru Magistrala 4 a metroului bucureștean. Cât va costa și în câți ani ar trebui să fie gata
Magistrala 4 (M4) a metroului bucureștean a ajuns în faza de căutare/găsire a constructorilor. Astfel, procedura de licitaţie pentru proiectarea şi execuţia acesteia, tronsonul dintre Gara...
Numărul românilor care vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor care vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
#angajati constructii Romania, #facilitati fiscale, #constructori, #locuri de munca strainatate , #stiri sociale