Scandal la Universitatea din Pennsylvania: Președintele școlii a demisionat după o mărturie privind antisemitismul

Duminica, 10 Decembrie 2023, ora 08:29
7332 citiri
Scandal la Universitatea din Pennsylvania: Președintele școlii a demisionat după o mărturie privind antisemitismul
Liz Magill, președintele Universității din Pennsylvania FOTO / X NBCNews

Preşedintele Universităţii din Pennsylvania Liz Magill, care a fost criticat pentru poziţia sa privind antisemitismul în campus, a demisionat, a anunţat şcoala din Ivy League, potrivit Reuters.

Magill este unul dintre cei trei preşedinţi ai unor universităţi de top care au fost criticaţi după ce au depus mărturie la o audiere în Congres, marţi, privind creşterea antisemitismului din campusurile universităţilor, în urma izbucnirii războiului dintre Israel şi Hamas, în octombrie.

Ea a aceeptat să rămână până la desemnarea unui preşedinte interimar, a declarat, sâmbătă, Scott Bok, preşedintele Consiliului director al universităţii cu sediul la Philadelphia, într-o declaraţie postată pe site-ul instituţiei.

”Vă scriu pentru a vă împărtăşi că preşedintele Liz Magill şi-a depus demisia voluntar din funcţia de preşedinte al Universtităţii din Pennsylvania”, a afirmat Bok în anunţul emis de universitate. Magill va rămâne membru titular al Facultăţii de Drept a universităţii, a spus Bok.

Magill, preşedintele Universităţii Harvard Claudine Gay şi preşedintele Institutului de Tehnologie din Massachusetts Sally Kornbluth au depus mărturie, marţi, în faţa unei comisii a Camerei Reprezentanţilor din SUA.

Încercând să rămână la limita libertăţii de exprimare, cele trei au refuzat să răspundă cu ”Da” sau ”Nu” la întrebarea reprezentantului republican Elise Stefanik dacă a denunţa genocidul evreilor ar încălca codurile de comportament ale acestor şcoli privind bullying-ul şi hărţuirea.

Solicitările privind demisia lui Magill şi a lui Gay, în special, au crescut în zilele de după această mărturie. Magill şi-a exprimat regretul într-un mesaj video emis miercuri, iar Gay a cerut scuze vineri.

Studenţii evrei, familiile lor şi absolvenţi au acuzat şcolile că tolerează antisemitismul, în special în declaraţii ale demonstranţilor pro-palestinieni, de când gruparea islamistă Hamas a atacat Israelul în 7 octombrie şi a ucis circa 1.200 de persoane. Atacul a generat un contraatac masiv al Israelului, în urma căruia au murit peste 17.700 de palestinieni, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza.

”Una a plecat. Mai sunt două. Acesta este doar începutul abordării putregaiului general al antisemitismului care a distrus cele mai «prestigioase» instituţii de învăţământ superior din America”, a afirmat Stefanik pe reţeaua de socializare X, după anunţul Universităţii din Pennsylvania.

Ea a spus că demisia lui Magill era ”minimum din ce este necesar” şi a îndemnat Harvard şi MIT la acţiuni similare.

Antisemitismul şi islamofobia au crescut brusc în Statele Unite şi în restul lumii din octombrie.

Incidentele antisemite au crescut, în Statele Unite, cu aproape 400% în cele două săptămâni de după atacul Hamas în Israel, potrivit Ligii Anti-Defăimare.

Consiliul pentru Relaţiile Americano-Islamice a afirmat, în această săptămână, că în cele două luni de când a început războiul incidentele motivate de islamofobie şi prejudecăţi împotriva palestinienilor şi arabilor au crescut cu 172%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Eyal Yakoby, un student de la Universitatea din Pennsylvania care a dat în judecată şcoala pe motiv că nu răspunde suficient antisemitismului, a declarat, la CNN, că demisia lui Magill este un pas către o schimbare mai largă la universitate.

”Acesta este un lucru la care eu şi mulţi absolvenţi şi colegi studenţim, părinţi lucrăm de o vreme… 9dar0 este doar prima piesă de domino într-o cultură în care mulţi conducători precum Bok, care au permis ca acest lucru să se întâmple”, a spus Yakoby.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

O nouă moarte neașteptată la Kremlin: Viaceslav Lebedev, omul care a făcut din justiția rusă o ”cârpă la picioarele lui Putin”
O nouă moarte neașteptată la Kremlin: Viaceslav Lebedev, omul care a făcut din justiția rusă o ”cârpă la picioarele lui Putin”
Seria morților misterioase la vârful elitei politice a Rusiei continuă. Pe 24 februarie, președintele Curții Supreme a Federației Ruse, Viaceslav Lebedev, a murit. Moartea lui a fost...
Prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu: Vom câștiga toate alegerile, ”vom da viitorul preşedinte al României, pe Marcel Ciolacu”
Prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu: Vom câștiga toate alegerile, ”vom da viitorul preşedinte al României, pe Marcel Ciolacu”
Prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu a declarat, vineri la Târgu-Mureş, că partidul e într-o situaţie similară cu cea din anul 2000, atunci când a câştigat toate alegerile. Ministrul...
#antisemitism, #demisie, #Universitate, #Pennsylvania, #presedinte , #scandal