O forță din Orientul Mijlociu ar putea construi o bombă nucleară. Cine vrea să ajute: Biden, Putin sau Xi

Miercuri, 06 Septembrie 2023, ora 02:23
3810 citiri
O forță din Orientul Mijlociu ar putea construi o bombă nucleară. Cine vrea să ajute: Biden, Putin sau Xi
Biden și bin Salman ar putea ajunge la un acord privind tehnologia nucleară FOTO: iNews

O țară foarte bogată din Orientul Mijlociu are planuri mari și ar putea construi o bombă nucleară, afirmă experții internaționali. Acest stat joacă inteligent cu marile puteri ale lumii, încercând să facă lobby pe lângă administrația Biden pentru a avea acces la tehnologia nucleară și s-o folosească inițial pentru centralele nucleare civile. Însă, în același timp, Arabia Saudită discută și cu Xi Jinping și Putin pentru același lucru.

Însă, experții din SUA avertizează că aprobarea pentru accesul la tehnologia nucleară americană pentru Arabia Saudită, vine și cu niște riscuri mari: posibilitatea ca această țară să construiască și o bombă nucleară, un adevărat pericol de escaladare a conflictelor în Orientul Mijlociu, în contextul în care Iranul lucrează la așa ceva, potrivit iNews.

Oficial, conducătorul de facto al regatului Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, vrea să folosească uraniul intern, din care saudiții pretind că dețin zăcăminte mari, pentru a alimenta reactoarele nucleare civile ca sursă mai curată de energie pentru nenumăratele proiecte de infrastructură existente.

Putin declanșează în țara sa un fenomen nevăzut: Exodul masiv care pune Rusia la pământ

Există puține dovezi ale zăcămintelor mari de uraniu saudite despre care a vorbit prințul. Totul pare o scuză pentru bin Salman să se alăture clubului nuclear mondial. Ambițiile nucleare ale Arabiei Saudite sunt mai clare ca niciodată.

Nu este un secret că oamenii lui Biden fac lobby din greu pentru ca senatorii americani să aprobe cererile lui MBS ca America să permită Riadului accesul la tehnologia de îmbogățire a uraniului care ar putea furniza combustibil pentru viitoarele centrale nucleare saudite. Statele Unite par să creadă că, dacă MBS își pune ochii pe energia nucleară, este mai bine ca America să furnizeze asta decât China sau Rusia.

„Îmbogățirea este un pas în producția de combustibil pentru reactoare nucleare. Este, de asemenea, o parte vitală a uneia dintre cele două căi către bomba atomică... A-l răsfăța pe prințul moștenitor cu planul său este pur și simplu prea periculos”, spune Victor Gilinsky, un fizician care a lucrat în Comisia de Reglementare Nucleară din SUA.

Proliferarea armelor nucleare în Orientul Mijlociu, un mare pericol

Gilinsky spune că „lobby-urile puternice au făcut eforturi de ani de zile pentru vânzarea reactoarelor de putere în Orientul Mijlociu și pentru subvenții generoase pentru a permite acest lucru”.

Dar se teme că nu există prea puțină înțelegere în Congresul SUA cu privire la limitările „garanțiilor” internaționale în dezvoltarea armelor nucleare și că ar putea exista „puține recursuri realiste dacă saudiții încalcă regulile”.

Comunitatea internațională a fost îngrijorată de ambiția Iranului de a construi arme nucleare de mult timp - și această îngrijorare a escaladat atunci când administrația Trump a anulat acordul mondial de izolare nucleară cu Iranul, din cauza îngrijorărilor că acordul i-a permis Teheranului să-și continue extinderea capacităților convenționale.

Mutare inteligentă a unei țări prietene cu Putin, luând fața Occidentului: A inundat cu dolari Rusia, provocând o creștere de 440%

„Și, așadar, dacă Arabia Saudită ar intra în acest joc periculos, având în vedere relația cu Pakistanul chiar de cealaltă parte, ar deveni o zonă în care există deja multe conflicte – și atunci, în mod îngrijorător, ar exista arme nucleare în zonă”, spune Patricia Lewis de la Chatham House din Londra.

Alterman crede că administrația Biden ar putea renunța la proiect – dar să-și păstreze controlul – convingând o companie americană sau o firmă dintr-o țară apropiată de Statele Unite (cum ar fi Franța sau Coreea de Sud) să preia conducerea, construirea capacității nucleare a Arabiei Saudite și, astfel, să țină sub control modul în care este folosit uraniul.

„Totuși, succesul nu este asigurat”, spune el, „și saudiții ar putea decide că, din motive de termeni financiari, termeni tehnici, calendar sau orice altceva, vor să opteze pentru o opțiune chineză (sau, mai puțin probabil, una rusă, într-o colaborare cu Putin). Un astfel de rezultat ar însemna riscuri mai mari de proliferare și o provocare continuă pentru Statele Unite și partenerii săi de a ajuta la formarea luării deciziilor saudite.”

Cum se pregătesc aliații SUA pentru Trump 2.0. Unii și-au trimis emisarii, alții l-au contactat direct, cu riscul de a-l supăra pe Biden
Cum se pregătesc aliații SUA pentru Trump 2.0. Unii și-au trimis emisarii, alții l-au contactat direct, cu riscul de a-l supăra pe Biden
Germania duce o ofensivă de farmec în interiorul Partidului Republican. Japonia își aliniază propriul „îmblânzitor“ pentru Trump. Oficiali guvernamentali mexicani discută cu tabăra...
Volodimir Zelenski mulțumește după aprobarea ajutoarelor din SUA. "Următorul pachet militar se va ridica la nivelul hotărârii noastre"
Volodimir Zelenski mulțumește după aprobarea ajutoarelor din SUA. "Următorul pachet militar se va ridica la nivelul hotărârii noastre"
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a mulţumit miercuri Senatului Statelor Unite pentru aprobarea ajutoarelor militare şi economice de 61 de miliarde de dolari pentru ţara sa, notează...
#Arabia Saudita, #bomba nucleara, #statele unite, #tehnologie americana, #tehnologie nucleara SUA, #Mohammed bin Salman, #Joe Biden , #Statele Unite