Legea serviciului militar voluntar, în pregătire la Ministerul Apărării. Procedură de urgență, când va ajunge la Parlament

Marti, 06 Februarie 2024, ora 18:02
2011 citiri
Legea serviciului militar voluntar, în pregătire la Ministerul Apărării. Procedură de urgență, când va ajunge la Parlament
Soldat român în fața unui avion de vânătoare F-16 FOTO Forțele Aeriene Române

Senatorii şi deputaţii membri ai comisiilor pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Parlamentul României s-au întâlnit, marţi, la sediul MApN, cu conducerea ministerului, în urma invitaţiei oficiale adresate de ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, conducerii celor două comisii, la începutul lunii ianuarie.

Potrivit ministerului, un capitol distinct al întâlnirii a fost legislaţia din domeniul apărării iar reprezentanţii ambelor instituţii au convenit asupra modalităţilor concrete de armonizare a aspectelor procedurale, astfel încât proiectele legislative să ajungă în dezbaterea Parlamentului cu maximă celeritate.

Potrivit MApN, în cadrul întâlnirii, la care au fost prezenţi secretarul de stat Eduard Bachide, şeful Statului Major al Apărării, general Gheorghiţă Vlad şi reprezentanţi ai unor structuri centrale ale ministerului, au fost trecute în revistă principalele activităţi desfăşurate de MApN de la ultima întâlnire în acelaşi format, desfăşurată în luna septembrie 2023.

”A fost susţinut, de asemenea, un briefing de informare cu privire la situaţia de securitate din regiunea Mării Negre şi perspectivele de evoluţie în perioada următoare. Reprezentanţii MApN au prezentat, de asemenea, stadiul îndeplinirii principalelor programe de achiziţii şi priorităţile pentru anul în curs”, a anunţat ministerul.

Ministerul Apărării arată că ”parlamentarii prezenţi au pus accentul pe necesitatea armonizării programelor de înzestrare ale armatei cu nevoile de dezvoltare şi consolidare a capacităţilor de producţie ale industriei naţionale de apărare”.

Un capitol distinct al întâlnirii a fost legislaţia din domeniul apărării. Reprezentanţii ambelor instituţii au convenit asupra modalităţilor concrete de armonizare a aspectelor procedurale, astfel încât proiectele legislative să ajungă în dezbaterea Parlamentului cu maximă celeritate. Reprezentanţii partidelor parlamentare în comisiile de apărare au adresat întrebări cu privire la subiectele principale de pe agenda întâlnirii, precum şi pe alte teme de interes din sfera securităţii şi apărării, aflate în competenţa Ministerului Apărării Naţionale”, arată comunicatul oficial.

Preşedinta Comisiei de apărare din Senat, Nicoleta Pauliuc (PNL), a declarat, marți, că nu există niciun proiect de lege referitor la un stagiu militar obligatoriu, ci unul aflat în stadiu de elaborare la MApN despre pregătirea militară voluntară, iar în momentul în care proiectul va ajunge la Parlament va fi dezbătut în procedură de urgență.

Vreau să transmit un mesaj foarte important care a reieşit astăzi din discuţiile avute de cele două comisii parlamentare de apărare în cadrul Ministerului Apărării. Nu există niciun motiv de panică că România va fi atacată. Poate vorbim despre îngrijorări, pentru că avem război la graniţă. Nu există niciun proiect de lege care vorbeşte despre stagiu militar obligatoriu, ci despre un proiect de lege la care lucrează Ministerul Apărării referitor la un stagiu militar voluntar sau, cum spunem noi, pregătire militară voluntară. Termele, condiţiile le vom vedea în momentul în care acest proiect de lege va primi toate avizele de la instituţiile care trebuie să se pronunţe”, a declarat Pauliuc, la Senat,

Dezastru la recrutarea în Armată. Motivul surprinzător pentru care românii nu vor o carieră militară. Expert: „Multă pasivitate”
Dezastru la recrutarea în Armată. Motivul surprinzător pentru care românii nu vor o carieră militară. Expert: „Multă pasivitate”
Recrutarea în Armata Română s-a dovedit mai grea decât examenul de Bacalaureat, arată datele Ministerului Apărării Naționale (MApN). Aproape 60% dintre cei care au vrut să devină militari...
Un oficial român, despre armata obligatorie: „Exclus aşa ceva! Am făcut un an şi patru luni. A fost cam lungă”
Un oficial român, despre armata obligatorie: „Exclus aşa ceva! Am făcut un an şi patru luni. A fost cam lungă”
Marcel Ciolacu, premierul României exclude reintroducerea stagiului militar obligatoriu. El spune că acele vremuri s-au dus și că România are nevoie de o armată de profesioniști. Ciolacu...
#Armata Romana, #serviciu militar, #militari romani, #Lege Parlament , #armata