Dosarul ”azilelor groazei”. Funcționarii de la AJPIS Ilfov reținuți de DNA, plasați în arest la domiciliu

Vineri, 14 Iulie 2023, ora 17:19
1932 citiri
Dosarul ”azilelor groazei”. Funcționarii de la AJPIS Ilfov reținuți de DNA, plasați în arest la domiciliu
Victmiă dintr-un azil al groazei FOTO captură video

Tribunalul Bucureşti a respins, vineri, cererea DNA de arestare preventivă a doi inspectori sociali de la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Ilfov reţinuţi cu o zi înainte de procurori, judecătorii stabilind ca aceştia să fie plasaţi în arest la domiciliu.

Andrei-Cornel Năstase şi Florina Rontescu sunt cercetaţi de DNA într-un dosar legat de "azilele groazei", ei fiind acuzaţi de abuz în serviciu, după ce ar fi procedat la o evaluare formală, doar în baza documentelor, a îndeplinirii de către un centru de îngrijire şi asistenţă pentru persoane adulte cu dizabilităţi a standardelor minime de calitate obligatorii.

Conform DNA, în perioada 25 aprilie - 31 mai, Andrei-Cornel Năstase şi Florina Rontescu şi-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuţiile prevăzute de legislaţia primară, referitoare la realizarea vizitelor de evaluare la azilul situat pe raza judeţului Ilfov.

Potrivit unor surse judiciare, cei doi inspectori l-ar fi ajutat pe Ştefan Godei, cel care a lucrat ca şofer în Primăria Capitalei în timpul mandatului Gabrielei Firea, să obţină documentaţia pentru funcţionarea unui azil, deşi, în realitate, condiţiile din centrul respectiv erau "îngrozitoare".

Concret, arată anchetatorii, cei doi ar fi procedat la o "evaluare formală", doar în baza documentelor, a îndeplinirii de către centrul respectiv a standardelor minime de calitate obligatorii şi ar fi omis să constate starea de degradare a mobilierului şi a dotărilor din spaţiul cu destinaţia de bucătărie, precum şi problemele structurale de igienă pe care controalele inopinate ale celorlalte autorităţi publice sau private le-au constatat.

De asemenea, procurorii spun că, deşi ar fi constatat că centrul respectiv nu dispunea de resursa umană necesară prestării serviciilor sociale respective, cei doi ar fi dat instrucţiuni reprezentantului centrului cu privire la modul de modificare/completare a contractelor de prestări servicii medicale astfel încât, în final, să se îndeplinească cerinţele minime prevăzute de lege.

Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Generală a Capitalei, reafirmă că nu are nicio vină în scandalul azilurilor, care a devenit anchetă penală. „Nu am de ce să plătesc eu...
Director din cadrul Complexului Energetic Oltenia, reținut pentru trafic de influență. Ce acuzații i se aduc
Director din cadrul Complexului Energetic Oltenia, reținut pentru trafic de influență. Ce acuzații i se aduc
Cătălin Liviu Stănculescu, directorul Direcției Energie din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), a fost reținut pentru 24 de ore, vineri, 26 aprilie, de procurorii Direcției Naționale...
#azilele groazei voluntari, #ajpis, #functionari, #DNA , #azilele groazei voluntari