Ce a pățit un elev care a fotografiat subiectele la Bac. Decizia procurorilor evită o premieră în justiția din România

Marti, 06 Iunie 2023, ora 16:56
11958 citiri
Ce a pățit un elev care a fotografiat subiectele la Bac. Decizia procurorilor evită o premieră în justiția din România
Dosar penal pentru divulgare de informații secrete pentru un elev care a încercat să copieze la Bac Foto: Arhiva

Un absolvent de liceul din Târgu Jiu, prins că a încercat să copieze la examenul de Bacalaureat, a fost cercetat într-un dosar penal pentru divulgare a informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, o infracțiune pentru care pedeapsa ajunge până la șapte ani de închisoare.

Elevul a fost reclamat chiar de către președintele comisiei de examinare la bacalaureat care l-a prins cu telefonul mobil activat în timpul examenului scris.

Cum a ajuns elevul să fie acuzat de o faptă atât de gravă

Divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice este o faptă pentru care, în România, au fost cercetați în special polițiști sau funcționari publici care au dat unor terțe persoane informații din sistem, fie legate de ziua și locul unor percheziții sau subiecte de examen organizate pentru angajări la stat. Un elev care să fie cercetat penal pentru o astfel de faptă este, probabil, o premieră în justiția din România.

Elevul a fost prins încercând să fraudeze examenul de Bacalaureat în timpul sesiunii din august-septembrie 2021, acesta susținând examenul la istorie – scris. În timpul examenului președintele comisiei de examinare a observat că elevul făcea fotografii foii de examen unde erau trecute subiectele la istorie. Elevul chiar reușise să transmită fotografiile prin aplicația WhatApp prietenei sale care urma să-i transmită răspunsurile corecte în același mod.

Prins asupra faptei, elevul a recunoscut tot, fiind eliminat din examen cu posibilitatea să susțină proba la următoarea sesiune de Bacalaureat.

Această sancțiune administrativă nu a fost suficientă pentru profesorii organizatori care au decis să facă și plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu, pentru fraudă. Conform Codului Penal, fapta elevului se încadra la infracțiunea menționată anterior, divulgare a informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, astfel că dosarul a fost preluat de parchetul ierarhic superior, respectiv Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj.

Iertat de procurori

Procurorii de aici au decis însă să-i dea o a doua șansă elevului, considerând că fapta sa nu este atât de gravă pentru a fi trimis în judecată și supus chinului unui îndelungat proces penal, mai ales că tânărul se afla la început de drum și avea cazierul curat. În plus, au arătat anchetatorii, elevul și-a primit pedeapsa pentru tentativa sa de a frauda examenului (a fost eliminat din Bac) prin urmare nu a avut beneficii de pe urma infracțiunii comise.

”A mai arătat procurorul că suspectul nu este cunoscut cu antecedente penale, a recunoscut și a regretat fapta comisă, iar faţă de acesta s-a luat măsura de eliminare din examenul de bacalaureat, constatând procurorul că nu există un interes public în urmărirea faptei întrucât la analizarea interesului public se are în vedere că suspectul este cel care a contribuit la aflarea adevărului, a recunoscut fapta și nu a beneficiat de nici un avantaj de pe urma comiterii acesteia având în vedere că față de el s-a luat măsura eliminării din examenul de bacalaureat”, se arată în actul de renunțare la urmărire penală.

Tribunalul Târgu Jiu, instanță desemnată să certifice renunțarea la urmărire penală a elevului incriminat, a dat dreptate procurorilor și a admis cererea.

„Admite cererea de confirmare a soluţiei de renunţare la urmărirea penală formulată de Ministerul Public-Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj şi constată legalitatea şi temeinicia soluţiei de renunţare la urmărirea penală adoptate prin ordonanța nr. 525/P/2021 din data de 21.04.2023 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, în cauza privind intimatul A.M., având ca obiect săvârșirea infracțiunii de divulgare a informațiilor secrete de serviciu sau nepublice. Definitivă. Pronunţată azi, 10.05.2023”, potrivit portalului instanțelor de judecată

Tânără reținută după ce a înlocuit banii părinților săi cu bancnote false. Cum au aflat aceștia ce a făcut fiica lor
Tânără reținută după ce a înlocuit banii părinților săi cu bancnote false. Cum au aflat aceștia ce a făcut fiica lor
O tânără de 24 de ani a fost reţinută, după ce a sustras bani din locuinţa părinţilor şi i-a înlocuit cu bancnote falsificate. Fapta a fost depistată când părinţii au încercat să...
Montarea crucilor eroilor români de la Valea Uzului nu intră în sfera penală. Liderul unei mișcări naționaliste scapă de acuzații
Montarea crucilor eroilor români de la Valea Uzului nu intră în sfera penală. Liderul unei mișcări naționaliste scapă de acuzații
Liderul Asociaţiei "Calea Neamului", Mihai Tîrnoveanu, a anunţat, miercuri, 24 aprilie, că Parchetul de pe lângă Judecătoria Miercurea-Ciuc a clasat un dosar penal deschis anul trecut pe...
#bacalaureat, #eliminare Bac, #frauda examen, #informatii secrete, #dosar penal , #stiri invatamant