Bărbat din Japonia condamnat la moarte, după ce a incendiat un studio de animație. "Cred că trebuie să plătesc pentru crima mea"

Joi, 25 Ianuarie 2024, ora 10:11
1814 citiri
Bărbat din Japonia condamnat la moarte, după ce a incendiat un studio de animație. "Cred că trebuie să plătesc pentru crima mea"
Piroman condamnat la moarte în Japonia Foto: StirileProTV.ro

Bărbat din Japonia condamnat joi, 25 ianuarie, la pedeapsa cu moartea pentru incendiul criminal într-un studio de animaţie din Kyoto, în vestul ţării, care a făcut 36 de morţi în 2019, a informat presa locală, relatează France Presse.

Incendiul din studioul Kyoto Animation, provocat de Shinji Aoba, în vârstă de 45 de ani, în scop de răzbunare, este una dintre crimele care au făcut cele mai multe victime în arhipelag în ultimele decenii. El a declanşat un val de emoţie şi indignare în Japonia şi în străinătate.

Aoba a fost judecat la Kyoto pentru cinci acuzaţii, inclusiv crimă, tentativă de omor şi incendiere criminală. Parchetul a cerut luna trecută pedeapsa capitală împotriva sa.

Cei mai mulţi dintre cei ucişi în incendiu erau tineri angajaţi ai studioului Kyoto Animation, supranumit "KyoAni", dintre care o femeie de 21 de ani. Alte peste 30 de persoane au fost rănite.

"Nu credeam că vor muri atât de mulţi oameni şi acum cred că am mers prea departe", a declarat acuzatul în prima zi a procesului său în septembrie anul trecut.

"Cred că trebuie să plătesc pentru crima mea" cu această sentinţă, a mai spus el în cadrul unei audieri ulterioare în decembrie, când a fost interogat cu privire la dorinţa familiilor victimelor de a-l vedea condamnat la moarte.

Potrivit mai multor mărturii, el a pătruns în clădirea studioului şi a turnat benzină înainte de a-i da foc, strigând: "O să muriţi".

Pompierii au descris incendiul ca fiind "fără precedent" şi au subliniat că stingerea lui şi salvarea oamenilor au fost "extrem de dificile".

Shinji Aoba a vrut să se răzbune pe KyoAni, convins că această companie i-a furat o idee de scenariu, o acuzaţie respinsă ferm de studio şi pe care procurorii au numit-o "delirantă".

Piromanul însuşi a suferit arsuri grave în incendiul ce a avut loc pe 18 iulie 2019 la Kyoto, iar rănile sale au necesitat multiple operaţii chirurgicale. El a compărut la proces într-un scaun cu rotile.

Avocaţii săi au pledat nevinovat, argumentând că lui Aoba îi lipseşte "capacitatea de a distinge între bine şi rău" din cauza tulburărilor psihice.

Dar instanţa a hotărât joi că Aoba "nu a suferit nici de demenţă şi nici de capacitate mintală diminuată în momentul crimei", a relatat televiziunea publică NHK.

Alături de Statele Unite, Japonia este una dintre rarele ţări democratice care mai practică pedeapsa cu moartea, pe care o aplică prin spânzurare. Opinia publică niponă rămâne în mare parte favorabilă pedepsei capitale, în ciuda criticilor din străinătate.

Ultima execuţie în ţară, unde peste 100 de condamnaţi la moarte aşteaptă punerea în practică a sentinţei, datează din 2022.

Fondat în 1981, studioul KyoAni a produs desene animate adesea inspirate din manga, dintre care "Lucky Star", "Melancolia lui Haruhi Suzumiya", "K-ON!" sau filmul de animaţie "Violet Evergarden", încă în producţie la momentul incendiului şi care a ajuns să fie lansat în 2020 în cinematografele japoneze.

KyoAni era renumit pentru rafinamentul producţiei sale şi ataşamentul faţă de locaţia sa în fosta capitală imperială a Japoniei, Kyoto, în timp ce majoritatea studiourilor de animaţie nipone au sediul la Tokyo.

O maşină a fost cuprinsă de flăcări, după ce a intrat într-un buldoexcavator. Șoferul a fugit de la locul incidentului și nu a fost găsit
O maşină a fost cuprinsă de flăcări, după ce a intrat într-un buldoexcavator. Șoferul a fugit de la locul incidentului și nu a fost găsit
Un autoturism a luat foc după ce, în noaptea de joi spre vineri, a intrat într-un buldoexcavator parcat pe o stradă din municipiul Roman, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă...
Fostă moară de cereale, cuprinsă de flăcări uriașe. Pompierii au cerut suplimentarea forțelor de intervenție
Fostă moară de cereale, cuprinsă de flăcări uriașe. Pompierii au cerut suplimentarea forțelor de intervenție
Un incendiu violent a cuprins luni, 22 aprilie, o fostă moară dintr-o localitate din judeţul Botoşani. Pompierii încearcă să stingă focul, echipajele au fost suplimentate. ”Un...
#barbat condamnat moarte, #spanzurare, #Japonia, #incendiu, #Studio, #animatie, #persoane moarte , #Japonia