Opt laureati ai premiului Nobel pentru pace ii scriu lui Basescu - Vezi ce

Vineri, 17 Februarie 2012, ora 10:39
10450 citiri
Opt laureati ai premiului Nobel pentru pace ii scriu lui Basescu - Vezi ce
Foto: Arhiva

Opt laureati ai premiului Nobel pentru pace, printre care si arhiepiscopul Desmond Tutu, ii cer presedintelui Traian Basescu, printr-o scrisoare deschisa, sa sustina Directiva UE privind Calitatea Carburantilor.

"Directiva Calitatii Carburantilor propusa de Comisia Europeana este exemplul unei politici care, implementata corect, ne poate indeparta de dependenta noastra distrugatoare fata de petrol, carbune si de gaz natural catre sursele de energie regenerabila si curata pentru transporturi. Este creata pentru a ajuta europenii sa faca alegeri mai curate in ceea ce priveste combustibilul", se afirma in scrisoare.

Semnatarii sunt: Mairead Maguire, Laureat Premiul Nobel pentru Pace (1976) - Irlanda; Betty Williams, Laureat Premiul Nobel pentru Pace (1976) - Irlanda; Adolfo Perez Esquivel, Laureat Premiul Nobel pentru Pace (1980) - Argentina; Arhiepiscopul Desmond Tutu, Laureat Premiul Nobel pentru Pace (1984) - Africa de Sud; Rigoberta Menchu Tum, Laureat Premiul Nobel pentru Pace (1992) - presedintele Guatemalei; Jose Ramos--Horta, Laureat Premiul Nobel pentru Pace (1996) - Timorul de Est; Jody Williams, Laureat Premiul Nobel pentru Pace (1997) - SUA; Shirin Ebadi, Laureat Premiul Nobel pentru Pace (2003) - Iran.

Potrivit unor grupuri de lobby de la Bruxelles, Romania ar intentiona sa voteze impotriva Directivei, relateaza Romania TV.

Propunerea va fi supusa votului pe 23 februarie si va stabili modul in care furnizorii vor calcula si raporta intensitatea de carbon a combustibililor fosili si a energiei electrice. Astfel, se va putea face o distinctie intre combustibilii neconventionali obtinuti din carbune, gaze naturale, sisturi bituminoase si bitum natural (sau titei de sist) si combustibilii conventionali obtinuti din petrol brut.

Implementarea acestei directive este esentiala pentru reducerea emisiilor si diminuarea efectelor schimbarilor climatice, insa anumite state, printre care Romania, Marea Britanie si Franta, intentioneaza sa voteze impotriva, potrivit unor grupuri de lobby de la Bruxelles, afirma organizatia pentru protectia mediului Terra Mileniul III.

Ionuț Lupescu, propunerea surpriză a PNL la Primăria București. Ce fost mare sportiv și-a mai dorit Capitala
Ionuț Lupescu, propunerea surpriză a PNL la Primăria București. Ce fost mare sportiv și-a mai dorit Capitala
Preşedintele PNL. Nicolae Ciucă, a declarat luni, că una dintre persoanele testate în sondaje de PNL pentru Primăria Capitalei este fostul fotbalist Ionuţ Lupescu, despre care spune că a...
Surpriza scoasă în față de PNL pentru alegerile la Primăria Capitalei: ”Face parte din Generaţia de Aur”
Surpriza scoasă în față de PNL pentru alegerile la Primăria Capitalei: ”Face parte din Generaţia de Aur”
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a vorbit luni, 4 martie, despre persoanele testate în sondaje de PNL pentru Primăria Capitalei. Nicolae Ciucă a declarat la Digi24, vorbind despre...
#scrisoare laureati Nobel Basescu, #directiva UE Calitatea Carburantilor , #presedinte