Basescu: Romania este mult ramasa in urma

Marti, 16 Iunie 2009, ora 10:51
2326 citiri
Basescu: Romania este mult ramasa in urma
Foto: Antena 3

Problemele majore ale Romaniei sunt reprezentate de lipsa locurilor de munca, infrastructura precara, conditiile de creditare ale bancilor si birocratia, potrivit presedintelui Traian Basesescu.

Seful statului a vorbit in deschiderea intalnirii Grupului I al Comitetului Economic si Social European, ce s-a axat, marti, pe problemele de ordin economic.

"Mana de munca este insuficienta si necalificata. Contractia pietelor de export determina, si ele, cresterea somajului. Sectoare intregi si-au oprit activitatea si mii de oameni au ramas someri. Acesti oameni trebuie sa fie sprijiniti, prin programe de reconversie profesionala", a declarat Traian Basescu.

Presedintele a atras atentia ca este inutil sa calificam oameni pe domenii care nu sunt cautate, prin urmare unde nu exista prea multe locuri de munca. El a dat exemplul absolventilor Facultatii de Drept, care nu isi gasesc joburi, in timp ce este lipsa de mana de munca in domeniul sanatatii.

"Incurajez companiile sa se implice in instruirea tinerilor. Exista premisele pentru cresterea performantei in educatie, insa conditia fundamentala este reforma profunda a sectorului educatiei", a spus Basescu.

"Criza afecteaza viata multor tineri, care, in multe cazuri, renunta la scoala. Acestia trebuie sprijiniti, pentru continuarea studiilor", a adaugat el.

O a doua problema majora, adusa in discutie de presedintele Romaniei, a fost cea a infrastructurii, mai ales a celei de transporturi. El a asigurat ca Romania face eforturi in vederea modernizarii transporturilor atat rutiere, cat si feroviare, aeriene si navale.

"Eu sunt un sustinator al transporturilor pe caile navigabile interioare. Avand in vedere pozitia la Dunare si Marea Neagra, Romania ar putea sa promoveze aceasta modalitate, care ar permite producatorilor sa-si transporte marfurile ieftin si rapid", a spus Basescu.

Presedintele a admis ca Romania este in urma din punctul de vedere al investitiilor in infrastructura. "Pentru construirea infrastructurii, atat de transporturi, cat pentru energie si comunicatii, sunt necesare investitii importante. Din acest punct de vedere, Romania este ramasa in urma. Avem nevoie de o crestere imediata si substantiala de capacitate a absorbtiei fondurilor europene", a spus Traian Basescu.

Fondurile europene pot scoate Romania din criza

Pana in 2013, Romania trebuie sa foloseasca 32 de miliarde de euro de la Uniunea Europeana, la care se adauga si cele 22 de miliarde de euro din contributia pe care Romania trebuie s-o aiba la proiectele UE.

"Din pacate, avem prea putina transparenta pentru cetateni, pentru cei care trebuie sa propuna proiecte. Informatiile de pe paginile de Internet nu ofera posibilitatea unei informari rapide", a spus Basescu.

De asemenea, Romania are imprumuturi de 3,5 miliarde de euro, contractate de la Banca Europeana pentru Investitii, Banca Mondiala, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, pentru care platim comisioane de neutilizare, a spus seful statului.

"Utilizarea eficienta a finantarilor de care Romania poate beneficia si cresterea absorbtiei fondurilor UE pot avea contributii majore la diminuarea efectelor crizei. Bani avem, insa capacitatea administrativa redusa are impact nu numai asupra capacitatii absorbtiei de fonduri, cat si in crearea de noi locuri de munca", a declarat Basescu.

Relaxati conditiile de creditare!

Presedintele Romaniei s-a arata, din nou, suparat pe bancile comerciale, care insista sa mentina un prag al dobanzilor prea ridicat pentru populatie.

"Bancile prefera contracte mai putine, dar cu valori nominale mai mari. Practicarea unor dobanzi mari nu sunt benefice, pe termen mediu si lung fiind un prejudiciu atat pentru economie, cat si pentru banci in sine", a spus Basescu, adaugand ca este necesara o flexibilitate a conditiilor de creditare si o mai buna supraveghere a sistemului.

De asemenea, ar fi nevoie sa se renunte la birocratia excesiva, care reprezinta una din piedicile principale in calea dezvoltarii afacerilor, in special a intreprinderilor mici si mijlocii.

"Sustin necesitatea simplificarii, de urgenta, a sistemului de taxe si impozite", a conchis presedintele tarii.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Traian Basescu economie, #Comitetul Economic Social , #stiri Traian Basescu