FMI incepe vizita in Romania

Miercuri, 28 Octombrie 2009, ora 10:37
1682 citiri
FMI incepe vizita in Romania
Foto: Arhiva

O misiune a Fondului Monetar International soseste miercuri in Romania pentru evaluarea stadiului respectarii angajamentelor luate prin acordul cu FMI si stabilirea cu autoritatile romane a masurilor pentru perioada urmatoare.

Prezenta reprezentantilor FMI se datoreaza solicitarii presedintelui Traian Basescu in conditiile in care, dupa demiterea Guvernului Boc prin motiune de cenzura, acestia anuntasera ca isi amana vizita pana la instalarea unui nou Guvern cu puteri depline.

Decizii similare au fost luate si de catre Comisia Europeana si Banca Mondiala, care au hotarat totusi sa vina sa discute cu autoritatile romane, chiar daca nu exista inca un Guvern investit de Parlament.

Negocierile cu delegatiile institutiilor internationale se vor incheia pe data de 9 noiembrie. Cu cateva zile inainte, pe 4 noiembrie, cabinetul premierului desemnat Lucian Croitoru va fi supus votului in plenul Parlamentului

"Din cauza situatiei politice actuale, misiunea FMI va initia discutii cu autoritatile pentru a doua revizuire a acordului stand-by, dar este posibil sa fie nevoie de o noua delegatie care sa continue negocierile dupa ce se va forma noul guvern", a declarat intr-un comunicat seful misiunii institutiei financiare internationale in Romania, Jeffrey Franks.

"Misiunea va prezenta concluziile la sfarsitul vizitei. Incheierea cu succes a celei de-a doua revizuiri a acordului va necesita angajament politic larg pentru aprobarea bugetului pe 2010, care sa tinteasca un deficit de maxim 5,9% din PIB", a adaugat seful misiunii FMI.

"In primul rand ca trebuie constatat daca Romania si-a indeplinit obligatiile asumate pe primele trei trimestre, pentru a se elibera transele de imprumut pentru luna decembrie si, in acelasi timp, trebuie facuta revizuirea acordului pentru 2010, pentru ca la 15 decembrie este sedinta boardului, in care se pot aproba revizuiri ale acordului", a declarat, recent si presedintele Traian Basescu.

Acesta s-a aratat increzator ca, in aceste conditii, Parlamentul va investi Guvernul propus de Lucian Croitoru.

Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
#FMI vizita Romania, #delegatie FMI Romania, #acord FMI , #stiri Traian Basescu
Comentarii