Opinii: Tiganeala care ne place

Duminica, 12 Septembrie 2010, ora 20:50
7686 citiri
Opinii: Tiganeala care ne place
foto: nasul.net

Suntem tot mai preocupati de un subiect care staruie si fierbe in fiinta noastra romaneasca de mult timp: tiganii. Ii numim mai degraba rromi. Ei isi fac singuri cel mai mult rau. Prin ceea ce afiseaza cu ostentatie, ei sunt stigmatizati nu numai in Romania, ci si peste hotare. Fara sa ne implicam pentru a corecta ceea ce nu ne place la ei, noi mai mult la dam apa la moara.

Le zic tigani si nu rromi, pentru ca nu e ceva jignitor. Ei chiar cer sa ii numesti tigani. Romania este fascinata de ei in ultimul timp: facem reality show-uri cu ei (Aventurile familiei Vijelie, Satra), filme (State de Romania), seriale (Inima de tigan), dezbateri, iar pe unii ii chemam toata ziua la talk-show-uri (Madalin Voicu) sa ne explice cum stau lucrurile.

Ne uitam oarecum fascinati la acest grup inchis, mirati fiind de traditiile care persista la ei. E un lucru bun, dar neeploatat asa cum trebuie de aceasta etnie. Uneori, chiar ii imitam. Printre asa-zisele traditii, a aparut una noua: opulenta. Nu esti tigan adevarat daca nu apari la Costesti cu o camasa si cravata din aur, asa cum am vazut anul trecut. Sau daca nu intinzi mese pline cu cele mai scumpe mancaruri si bauturi.

Intre altele fie spus, Traian Basescu se pierdea in satra tiganeasca, prin 2009, la Costesti, disperat sa mai dreaga busuiocul de cand cu intamplarea "tiganca imputita". Nu esti tigan adevarat daca nu iti atarni de gat aur cu klogramul. Ei asa inteleg sa se faca remarcati. Sa arate ca sunt mai presus decat romanii.

Anul acesta nu erai tigan adevarat daca nu veneai daca nu aveai cort si lautari vestiti in el. Daca nu mergeai, inainte, la biserica, plin de aur, sa te rogi Fecioarei Maria pentru mai mult aur si miliarde. Bineinteles, trebuie sa arunci cu banii in tot ce te inconjoara. Aceste lucruri se petrec intr-o Romanie care e diperata chiar din cauza lipsei banilor, intr-o tara in care aproape ca se moare de foame. Nu e o idee prea inspirata sa dai cu milioanele in stanga si-n dreapta tocmai acum.

In tot acest timp, noi ii privim cu admiratie si facem filme si seriale pentru a ilustra tocmai aceste proaste obiceiuri. Statul ii mai "ajuta" si cu ajutoare sociale, caci multi nu sunt angajati nicaieri. Din acest punct de vedere, cand spune ca ratia de bani care incurajeaza nemunca trebuie retrasa, Traian Basescu are dreptate.

Un model de urmat?

Le plangem de mila ca i-au expulzat francezii. Din punctul meu de vedere, francezii au dreptate. Fiecare om are dreptul la munca in UE. E adevarat. Dar nu numai drepturile ar trebui invocate de tigani cand se cuibaresc prin alte tari. Ei trebuie sa stie ca acolo au si obligatii.

Printre obligatii sunt si acelea de a nu-i deranja pe ceilalti, de a nu cersi agresiv pe strada, de a nu-i apuca de guler atunci cand refuza sa-ti arunce bani in poala. Si, mai ales, ai obligatia de a respecta legea : de a nu-i talhari, de a nu le viola femeile sau de a nu le incendia sectiile de politie. Din pacate, cam asta au facut pe acolo. Abia intorsi din Franta, au acum pretentia ca statul francez sa le dea vite si oi pentru a se apuca de afaceri.

In aceasta situatie, ei nu pot invoca rasismul. Nici romanii, nici altii nu trebuie tolerati acolo unde nu respecta regulile locului, legile acelui stat. Toti ne nastem oameni, toti trebuie sa ne gasim calea in viata. Si romanii se nasc in familiii defavorizate. Totusi, ei merg la scoala, merg sa munceasca si nu isi pun poalele in cap in fata intregii lumi. Ceea ce stiu tiganii cel mai bine, in schimb, este sa se victimizeze.

Nimeni nu face nimic pentru a-i adapta pe la regulile unui trai civilizat, in care se tine cont si de cel de langa tine. Noi procedam exact invers. Ne adaptam la ei. Ii vedem drept un potential model pentru iesirea din impas. Un model in care smecheria tine locul legii.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#tigani expulzati Franta, #traian basescu costesti costesti, #integrare tigani rasism , #stiri Traian Basescu
Comentarii