Netanyahu se opune înfiinţării unui stat palestinian în orice scenariu după Războiul din Fâşia Gaza. Contradicții cu SUA pe acest subiect

Joi, 18 Ianuarie 2024, ora 23:58
2009 citiri
Netanyahu se opune înfiinţării unui stat palestinian în orice scenariu după Războiul din Fâşia Gaza. Contradicții cu SUA pe acest subiect
Benjamin Netanyahu FOTO Hepta

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a declarat joi, 18 ianuarie, că a transmis Statelor Unite că se opune înfiinţării unui stat palestinian în orice scenariu de după Războiul din Fâşia Gaza.

Ies astfel la iveală disensiuni puternice între cei doi aliaţi la trei luni de la lansarea ofensivei în enclavă cu scopul de a elimina liderii Hamas.

Statele Unite au cerut Israelului să-şi reducă intensitatea ofensivei şi au subliniat că vor să se înfiinţeze un stat palestinian după acest război, cel mai lung, sângeros şi distructiv între cei doi inamici.

Însă, într-o conferinţă de presă transmisă în întreaga ţară, Netanyahu a anunţat joi că vrea să continue ofensiva până la o ”victorie decisivă împotriva Hamas” a Israelului.

El a respins idea unui stat palestinian şi a subliniat că le-a transmis americanilor această poziţie.

”În orice acord viitor, Israelul are nevoie să controleze tot teritoriul de la vest de Iordan”, a anunţat Netanyahu în această conferinţă de presă.

”Asta contravine ideii de suveranitate. Ce poţi să faci?”, a continuat el.

”Premierul are nevoie să fie în măsură să le spună «nu» prietenilor noştri”, a subliniat el.

La peste 100 de zile după ce Hamas a declanșat războiul prin atacul de la 7 octombrie, Israelul continuă să desfăşoare una dintre cele mai sângeroase şi mai distructive campanii din istoria recentă, cu scopul de a desfiinţa mişcarea islamistă, care se află la putere în Fâşia Gaza din 2007 şi a recupera numeroşi ostatici.

Războiul din Fâşia Gaza a aţâţat tensiuni în regiune şi riscă să declanşeze alte războaie.

Peste 24.600 de palestinieni au fost ucişi, peste 85% din populaţie a fost deplasată, iar potrivit ONU un sfert dintre palestinieni suferă de foamete.

Sute de mii de plaestinieni s-au supus ordinelor de evacuare israeliene şi s-au înghestuit în sudul Fâşiei Gaza, unde adăposturile gestionate de ONU sunt înţesate şi unde s-au ridicat tabere uriaşe de corturi.

Israelul a continuat să atace, susţin israelienii, ţinte militare în toate zonele enclavei, omorând însă adesea femei şi copii.

Joi dimineaţa, potrivit unor medici, un atac israelian asupra unei case s-a soldat cu 16 morţi - jumătate copii -, la Rafah, în sudul enclavei.

Doctorul Talat Barhoum de la Spitalul el-Najjar din Rafah, a confirmat acest bilanţ şi a anunţat că alte zeci de persoane au fost rănite.

Înregistrări video realizate de AP în spital surprind rude plângând deasupra cadavrelor.

”Sufereau de foame, mureau de foame şi au fost loviţi”, declară ruda unei victime, Mahmoud Qassim.

Imagini difuzate joi surprind militari israelieni care detonează controlat campusul unei universităţi din afara oraşului Gaza - una dintre numeroasele universităi pe care le-au distrus.

În această înregistrare video, filmată cu o dronă, apare o explozie uriaşă care înghite complexul de clădiri al Universităţii Al-Israa.

Universitatea, o instituţie privată înfiinţată în 2014, a anunţat într-un comunicat că clădirea principală destinată studiilor superioare a fost distrusă.

Ea precizează să forţe israeliene au preluat controlul asupra complexului în urmă cu 70 de zile şi l-au transformat în bază militară.

AP scrie este neclar când a avut loc explozia şi că armata israeliană nu a comentat imediat.

Potrivit Hamas, forţe israeliene au distrus peste 390 de şcoli, universități şi instituţii de învăţământ în întreaga Fâşie.

Internetul şi telefonia mobilă au fost tăiate în urmă cu cinci zile - cea mai îndelungată perioadă din timpul acestui război, potrivit organizaţiei NetBlocks, care promovează accesul la Internet.

Aceste tăieri complică eforturi de salvare şi îngreunează obţinerea de informaţii despre ultimele atacuri şi victime.

AP scrie că nu există informaţii despre o eventuală distribuire a unor medicamente introduse în Fâşia Gaza în urma unui acord mediat de Franţa şi Qatar, destinate zecilor de ostatici ai Hamas care suferă de boli cronice.

Condiția Hamas pentru a lăsa armele jos. Manevră de PR sau gruparea militară islamistă s-a mai domolit. „Încearcă să arate că ei sunt băieții buni”
Condiția Hamas pentru a lăsa armele jos. Manevră de PR sau gruparea militară islamistă s-a mai domolit. „Încearcă să arate că ei sunt băieții buni”
Oficiali Hamas afirmă că gruparea este dispusă să se dezarmeze dacă va fi creat un stat palestinian Unii oficiali Hamas dau de înâeles că gruparea militantă ar putea renunța la lupta...
Fosta președintă a Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, îi cere premierului Netanyahu să demisioneze: ”E un obstacol în calea păcii”
Fosta președintă a Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, îi cere premierului Netanyahu să demisioneze: ”E un obstacol în calea păcii”
Fosta președinte a Camerei Reprezentanților a Congresului SUA, democrata Nancy Pelosi, a condamnat abordarea premierului israelian Benjamin Netanyahu față de războiul din Gaza și a spus că...
#Benjamin Netanyahu, #Israel, #Fasia Gaza, #SUA, #Palestina, #razboi Gaza , #Israel Fasia Gaza