Cum luptă Biserica Ortodoxă cu fenomenul corupției: „Simoniac este atât cel care pretinde ori impune mita, cât şi cel care oferă”

Duminica, 03 Decembrie 2023, ora 10:26
3182 citiri
Cum luptă Biserica Ortodoxă cu fenomenul corupției: „Simoniac este atât cel care pretinde ori impune mita, cât şi cel care oferă”
Cancelaria Sfântului Sinod prezintă măsurile canonice împotriva corupţiei. FOTO: Basilica.ro

Cancelaria Sfântului Sinod prezintă măsurile canonice împotriva corupţiei şi afirmă că în Biserica Ortodoxă Română nu se justifică sub nicio formă actele sau tentativele de corupţie, iar pentru cei implicaţi sunt prevăzute sancţiuni, care pot ajunge până la caterisire. Potrivit basilica.ro, Cancelaria Sfântului Sinod a transmis un comunicat în care prezintă măsurile canonice împotriva corupţiei.

„Referitor la cei care nu respectă prevederile canonice, statutare şi regulamentare şi nici hotărârile sinodale referitoare la numirea şi hirotonia de clerici, Regulamentul autorităţilor canonice disciplinare şi al instanţelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române precizează următoarele:

  • Simonia (corupţia) este fapta prin care, în schimbul unor valori (bani, bunuri sau avantaje), ori prin prietenie, nepotism, influenţe sau presiuni politice şi de orice natură, se obţine o hirotonie, eparhie, parohie, funcţie, distincţie sau avansare clericală, precum şi admiterea, notarea, absolvirea sau promovarea în învăţământul teologic preuniversitar, universitar şi postuniversitar (art. 15 alin. 1);
  • Simoniac este atât cel care pretinde ori impune mita sau folosul necuvenit, cât şi cel care oferă, acceptă, mijloceşte sau patronează acestea (art. 15 alin. 2)”, a transmis, sâmbătă, Cancelaria Sfântului Sinod.

Cum sancționează BOR corupția

Astfel, corupţia în rândul BOR se sancţionează astfel:

  • În cazul clericilor, cu destituirea din slujirea clericală sau caterisirea, în funcţie de gravitatea faptei;
  • În cazul mirenilor, prin retragerea binecuvântării (aprobării scrise) chiriarhale de a desfăşura o anumită activitate în Biserică;
  • În cazul monahilor, cu excluderea din monahism şi interdicţia de a purta haina monahală.

„Prin urmare, în Biserica Ortodoxă Română, potrivit învăţăturii de credinţă şi disciplinei canonice, nu se justifică sub nicio formă actele sau tentativele de corupţie, iar pentru cei implicaţi în astfel de acte sau tentative sunt prevăzute canonic, statutar şi regulamentar sancţiuni clare, ce se aplică de autorităţile canonice disciplinare sau de instanţele de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române. Desigur, aplicarea măsurilor şi sancţiunilor canonice privind corupţia depinde în primul rând de conştiinţa şi caracterul ierarhilor, clericilor şi mirenilor cu responsabilităţi în administraţia bisericească”, a precizat sursa citată.

Cum sunt gestionate donațiile

De asemenea, în documentul transmis de Cancelaria Sfântului Sinod se face referire şi la măsuri privind donaţiile.

  • „Prevederile statutare şi regulamentare prevăd că donaţiile care se fac Bisericii trebuie să fie înregistrate de responsabilul unităţii de cult care acceptă donaţia şi, apoi, să fie justificate, precum şi că donatorul nu are niciun drept asupra unităţii de cult căreia îi oferă o donaţie.
  • În acest sens, în Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, s-a stabilit că în mănăstirea, schitul sau metocul date în folosinţă prin sfinţire, niciunul dintre ctitori, donatori şi binefăcători nu are vreun drept de proprietate, folosinţă sau amestec în conducerea, administrarea şi viaţa spirituală a acestora.
  • Totodată, în Regulamentul Administrării Bunurilor Bisericeşti se prevede clar că donaţiile de orice natură şi legatele se acceptă numai dacă sunt de un real folos unităţilor bisericeşti, indicându-se apoi detaliat procedura de urmat în astfel de situaţii, precum şi organismele bisericeşti, care pot aproba acceptarea de donaţii”, mai precizează BOR.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Alina Gorghiu: România este singura țară din UE care a semnat cu Japonia o declarație de cooperare în domeniul justiției FOTO
Alina Gorghiu: România este singura țară din UE care a semnat cu Japonia o declarație de cooperare în domeniul justiției FOTO
Alina Gorghiu, ministra Justiţiei, anunţă că România este singura ţară din Uniunea Europeană care a semnat cu Japonia o declaraţie de cooperare în domeniul justiţiei şi a 11-a din lume....
Cum merge coaliția în teritoriu: La Vaslui, urmașul baronului Buzatu e la cuțite cu un fost ministru PNL. ”Cu Tătaru nu se poate discuta”
Cum merge coaliția în teritoriu: La Vaslui, urmașul baronului Buzatu e la cuțite cu un fost ministru PNL. ”Cu Tătaru nu se poate discuta”
Deși liderii naționali ai PSD și PNL au anunțat comasarea alegerilor europarlamentare cu alegerile locale și participarea pe liste comune la Parlamentul European, în unele județe entuziasmul...
#Biserica Ortodoxa Romana, #coruptie, #masuri, #preoti ortodocsi, #Sfantul Sinod , #BOR