Viceguvernatorul BNR, retinut de DNA: Bogdan Olteanu, transportat cu elicopterul la Vintu - cati bani i s-au promis

Vineri, 29 Iulie 2016, ora 16:00
9375 citiri
Viceguvernatorul BNR, retinut de DNA: Bogdan Olteanu, transportat cu elicopterul la Vintu - cati bani i s-au promis
Foto: captura video Digi 24

Viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, care a fost retinut de DNA pentru trafic de influenta, ar fi primit de la Sorin Ovidiu Vintu un milion de euro pentru a-l determina pe fostul premier Calin Popescu Tariceanu sa-l numeasca guvernator al Deltei pe Liviu Mihaiu.

Procurorii DNA transmit ca, pe cand era presedinte al Camerei Deputatilor, Olteanu s-a folosit de aceasta pozitie pentru a influenta membrii Guvernului Tariceanu pentru numirea lui Liviu Mihaiu pe postul de guvernator, relateaza Stiripesurse.ro.

In schimb, Vintu i-a promis un milion de euro si sprijin electoral - servicii de marketing si consultanta.

De asemenea, omul de afaceri l-a intrebat pe Mihaiu daca vrea sa fie guvernator al Deltei, iar acesta a acceptat. Apoi, in luna iulie 2008, Olteanu si Vintu s-au intalnit la baza Lebada din localitatea Crisan, din Delta, pe o ambarcatiune a omului de afaceri.

Presedintele de atunci al Camerei Deputatilor a ajuns in Delta cu ajutorul unui elicopter pus la dispozitie de Sorin Ovidiu Vintu. Potrivit DNA, Vintu si Olteanu erau "foarte interesati" de organizarea acestei intalniri.

DNA mai transmite ca Olteanu cunostea scopul discutiilor cu Vintu, respectiv numirea lui Liviu Mihaiu in functia de guvernator al Deltei. Atunci, fostul presedinte al Camerei Deputatilor a cerut omului de afaceri un milion de euro in schimbul influentei sale, bani care urmau sa ii fie dati in numerar, prin intermediul unui apropiat al lui Vintu.

Dupa aceasta intalnire, Liviu Mihaiu a fost chemat la Guvern, unde premierul Calin Popescu Tariceanu i-a spus ca va fi numit guvernator al Deltei Dunarii.

In ce priveste plata, Vintu i-a cerut unui alt apropiat sa transfere un milion de euro dintr-un cont bancar din Cipru in contul unei alte societatii din Bulgaria, de unde ulterior s-au retras banii in trei zile, in luna octombrie 2008. Apoi, banii i-au fost remisi lui Olteanu la biroul sau din sediul PNL.

In comunicatul DNA se subliniaza si ca Olteanu a cerut doua milioane de euro, dintre care jumatate pentru sine, si ca declaratia lui Vintu in acest sens este una sincera.

"Suspectul Sorin Ovidiu Vintu a recunoscut savarsirea faptelor, sustinand insa ca Bogdan Olteanu i-a cerut suma de doua milioane de euro in schimbul numirii lui Liviu Mihaiu in functia de guvernator al Deltei Dunarii, respectiv un milion in interes personal. In conditiile in care suspectul nu este aparat de raspundere penala pentru fapta savarsita si nu are nici un beneficiu procesual cu exceptia reducerii limitelor de pedeapsa, este evident caracterul sincer al declaratiei acestuia", au transmis procurorii DNA.

Olteanu, ajutat la alegerile parlamentare

DNA mai arata si ca, in toamna aceluiasi an, presedintele Camerei Deputatilor a candidat la alegerile parlamentare, obtinand un nou mandat. Directorul unei societati la care Vintu era actionar s-a intalnit cu Bogdan Olteanu si i-a acordat consultanta pentru campania electorala, iar firma a realizat sondaje si analiza politica pentru deputat.

Bogdan Olteanu nu a achitat contravaloarea serviciilor prestate, care se ridicau la cateva zeci de mii de euro, mai informeaza DNA.

Viceguvernatorul BNR a fost retinut, in noaptea de joi spre vineri, pentru 24 de ore, fiind acuzat de trafic de influenta. Anterior, joi, Sorin Ovidiu Vintu a fost audiat la DNA, fiind la randul sau cercetat pentru cumparare de influenta.

Eveniment Quarterly Report

Traseismul, boala incurabilă a politicii românești. Toate partidele parlamentare au deschis porțile pentru trădători
Traseismul, boala incurabilă a politicii românești. Toate partidele parlamentare au deschis porțile pentru trădători
Cu doar câteva luni înainte de maratonul celor patru rânduri de alegeri din 2024, partidele parlamentare au început să îmbrățișeze fenomenul traseismului politic și au deschis ușa, cu...
Primarul Nicușor Dan anunță că lucrările pentru reparaţia trotuarelor continuă FOTO
Primarul Nicușor Dan anunță că lucrările pentru reparaţia trotuarelor continuă FOTO
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunțat duminică, 24 septembrie, că lucrările pentru reparaţia trotuarelor continuă. Administraţia Străzilor Bucureşti execută, în prezent, reparaţii...
#Bogdan Olteanu elicopter Vintu, #Olteanu elicopter Vintu Delta, #Olteanu bani Vintu, #Olteanu Liviu Mihaiu Vintu , #retinut