Boala unui organ vital s-a răspândit rapid, devenind numărul 1 în lume: Depășește afecțiunile de inimă

Sambata, 23 Martie 2024, ora 01:11
10257 citiri
Boala unui organ vital s-a răspândit rapid, devenind numărul 1 în lume: Depășește afecțiunile de inimă
Bolile creierului au devenit numărul unu în lume, întrecând afecțiunile inimii FOTO / captură MSN

Un studiu efectuat de sute de cercetători conduși de către Institutul pentru Valori și Evaluare a Sănătății (IHME) din Statele Unite, publicat pe 14 martie 2024 în revista The Lancet, a descoperit un fapt îngrijorător pentru sănătatea oamenilor.

Experții au constatat că bolile care afectează creierul, un organ vital, s-au răspândit masiv pe plan global, devenind numărul 1 în lume, întrecând afecțiunile de inimă.

Peste 3,4 miliarde de oameni - 43% din populația globală - au suferit o afecțiune neurologică în 2021, mult mai mult decât se credea anterior, a constatat analiza, potrivit Science Alert.

Studiul a fost realizat de sute de cercetători conduși de Institutul pentru Valori și Evaluare a Sănătății (IHME) din SUA, care a devenit o referință globală pentru statisticile privind sănătatea.

Autorul principal al studiului, Jaimie Steinmetz, de la IHME, a spus că rezultatele au arătat că afecțiunile sistemului nervos sunt acum „cea mai importantă cauză a poverii generale a bolii la nivel mondial”.

Cazurile acestor afecțiuni au crescut cu 59% în ultimele trei decenii, a spus ea, creșterea fiind determinată în principal de faptul că populația lumii îmbătrânește și crește rapid. Cercetătorii au analizat modul în care 37 de afecțiuni neurologice diferite au afectat sănătatea, dizabilitățile și moartea prematură în 204 țări și teritorii, între 1990 și 2021.

Aceste date au fost utilizate pentru a estima câți ani de viață sănătoasă au fost pierduți pentru fiecare afecțiune, numiți ani de viață ajustați în funcție de dizabilitate (DALY). Peste 443 de milioane de ani de viață sănătoasă au fost pierduți din cauza tulburărilor sistemului nervos la nivel global în 2021, o creștere cu 18% față de 1990, a constatat studiul.

Cu toate acestea, dacă vârsta populației și dimensiunea în creștere a fost ajustată, DALY și decesele din aceste condiții au scăzut de fapt cu aproximativ o treime, au spus cercetătorii.

Accidentul vascular cerebral, care a fost considerat anterior ca o boală de inimă, a fost de departe cea mai gravă afecțiune neurologică analizată, reprezentând 160 de milioane de ani de viață sănătoasă pierdute.

A fost urmată de o formă de afectare a creierului numită encefalopatie neonatală, migrenă, demență, inclusiv boala Alzheimer, leziuni nervoase din cauza diabetului, meningită și epilepsie.

Principalul motiv pentru care afecțiunile sistemului nervos au depășit bolile cardiovasculare în cea mai recentă analiză a fost o modificare recentă a clasificării Organizației Mondiale a Sănătății, care a mutat accidentul vascular cerebral în categoria neurologică, a declarat Steinmetz pentru AFP.

Numărul masiv de ani sănătoși pierduți din cauza acestor afecțiuni a fost parțial din cauza faptului că mai mulți copiii sub cinci ani au murit, astfel de traume din timpul nașterii ducând la encefalopatie neonatală, asfixie sau meningită, a spus ea.

„Deoarece decesele apar la o vârstă fragedă, acest lucru creează o contribuție mare la anii de viață pierduți”, a adăugat ea. Peste 11 milioane de oameni au murit din cauza celor 37 de afecțiuni neurologice în 2021, potrivit studiului din revista The Lancet Neurology.

Cu toate acestea, bolile cardiovasculare au rămas principala cauză de deces, ucigând 19,8 milioane de oameni în întreaga lume în 2022, a declarat IHME anul trecut. Cele mai frecvente tulburări neurologice au fost durerile de cap tensionale și migrenele. Afecțiunea cu cea mai rapidă creștere a fost afectarea nervilor numită neuropatie diabetică din cazurile crescânde de diabet.

Un istoric britanic dezvăluie adevărul despre Putin: De ce este neînfricat și ce boală mintală îl domină
Un istoric britanic dezvăluie adevărul despre Putin: De ce este neînfricat și ce boală mintală îl domină
Vladimir Putin a lansat recent o încercare ciudată de a se autointitula noul Iisus Hristos și de a se poziționa la nivel religios în legătură cu războiul din Ucraina. Dar, în realitate, un...
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
#boli creier, #boli neurodegenerative, #afectiuni creier, #afectiuni neurologice, #boli inima, #dementa, #Alzheimer, #boli mintale , #stiri externe