Trei brățări preistorice din aur, furate de braconieri arheologici, recuperate din Belgia. Două au fost scoase la licitație în Monte Carlo

Autor: N.G.
Marti, 20 Februarie 2024, ora 22:53
3925 citiri
Trei brățări preistorice din aur, furate de braconieri arheologici, recuperate din Belgia. Două au fost scoase la licitație în Monte Carlo
Brățările au fost aduse din Belgia FOTO Parchetul General

Doi procurori din cadrul PÎCCJ - Secția de urmărire penală, împreună cu ofițeri de poliție din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române - Direcția de Investigații Criminale (IGPR – DIC), au adus în țară, marți, 20 februarie, trei bunuri culturale mobile, respectiv trei brățări preistorice din aur (epoca bronzului și perioada hallstattiană timpurie mijlocie-finalul mileniului II a.Chr.), provenite din situri arheologice de pe teritoriul României, acestea fiind preluate de la muzeul MAS din Anvers – Belgia.

Cele trei bunuri culturale mobile de mare valoare, protejate de lege, au fost sustrase de autori necunoscuți și, ulterior, înstrăinate. Două dintre ele au fost identificate când au fost oferite la vânzare în cadrul unei licitații publice din Principatul Monaco. Cea de-a treia brățară a fost identificată cu prilejul efectuării percheziției domiciliare la reședința din Belgia a persoanei care a depus la casa de licitații din Monte Carlo cele două brățări, în vederea vânzării publice.

Autoritățile judiciare belgiene au semnalat pe, 27 octombrie 2020, apariția celor două brățări în catalogul unei licitații din Monte Carlo, iar pe 11 noiembrie 2020 organele de cercetare penală ale poliției judiciare din cadrul IGPR - DIC, Serviciul pentru Protejarea Patrimoniului Cultural Național s-au sesizat din oficiu cu privire săvârșirea infracțiunii de furt calificat.

FOTO Parchetul General

Dosarul penal a fost înregistrat inițial pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 București, iar la data de 31 martie 2022 a fost preluat de către PÎCCJ- Secția de urmărire penală și criminalistică.

Prin ordonanță, s-a început urmărirea penală in rem pentru infracțiunea de furt calificat, iar ulterior extinderea urmăririi penale cu privire la săvârșirea infracțiunii de efectuarea de operațiuni de export ilegal. Tot prin ordonanță, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de un suspect pentru săvârșirea infracțiunii de tăinuire.

Din probele administrate a reieșit faptul că cele trei brățări provin din situri arheologice din nord-vestul României, iar pentru exportarea lor era necesară obținerea unui certificat de export, document care nu există.

Acțiunea de returnare a brățărilor a fost posibilă printr-o foarte bună cooperare judiciară cu judecătorul de instrucție de la Tribunalul de Primă Instanță din Veurne - Belgia și a beneficiat de sprijinul Ministerului Regional Flamand - Departamentul pentru Cultură, Ambasadei României la Bruxelles și a membrului național la Eurojust.

Asupra acestor bunuri s-a instituit sechestrul asigurător, urmând a fi predate în custodia Muzeului Național de Istorie a României, până la soluționarea definitivă a cauzei, urmând a fi supuse unor expertize pluridisciplinare (fizico-chimice, muzeografice ș.a.).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un fotbalist cu aproape 50 de selecții pentru Belgia s-a accidentat grav și nu va juca împotriva României la Euro
Un fotbalist cu aproape 50 de selecții pentru Belgia s-a accidentat grav și nu va juca împotriva României la Euro
Thorgan Hazard, mijlocaşul lui Anderlecht, s-a accidentat grav la genunchi duminică şi nu va mai juca în acest sezon, a anunţat clubul din Bruxelles luni, într-un comunicat de presă....
Iohannis încă așteaptă un răspuns la candidatura sa la NATO. "Negocierile nu se fac publice"
Iohannis încă așteaptă un răspuns la candidatura sa la NATO. "Negocierile nu se fac publice"
Chestiunile NATO nu se discută în public, iar negocierile nu se fac publice, a declarat, miercuri, 17 aprilie, la Bruxelles, preşedintele României Klaus Iohannis. El a precizat că,...
#bratari aur, #braconieri arheologici, #Belgia, #situri arheologice , #Parchet