Un ciclon a făcut ravagii în sudul Braziliei: 21 morți, alunecări de teren, drumuri neutilizabile, sute de evacuați VIDEO

Miercuri, 06 Septembrie 2023, ora 08:15
1381 citiri
Un ciclon a făcut ravagii în sudul Braziliei: 21 morți, alunecări de teren, drumuri neutilizabile, sute de evacuați VIDEO
Un ciclon a făcut prăpăd în sudul Braziliei FOTO / captură video IDH Weather News

Brazilia a fost din nou lovită de un eveniment meteorologic extrem, un ciclon care a făcut 21 de morţi în sudul ţării, unde ploile torenţiale au provocat alunecări de teren şi inundaţii importante în ultimele 24 de ore, notează AFP.

"Din păcate, am primit informaţii că au fost găsite 15 corpuri în municipalitatea Muçum, ceea ce ridică bilanţul la 21 de morţi", a declarat marţi guvernatorul statului Rio Grande do Sul, Eduardo Leite, într-o conferinţă de presă.

Acest ciclon, care a început luni să lovească această regiune frontalieră cu Uruguay şi Argentina, a provocat "cel mai grav bilanţ pentru un eveniment meteo în Rio Grande do Sul", a adăugat el.

În iunie, un alt ciclon a făcut 16 morţi în acelaşi stat.

Guvernatorul a precizat că au fost mobilizaţi câteva zeci de pompieri şi că "mai multe sute de persoane" au fost salvate.

Pentru evacuarea locuitorilor izolaţi au fost folosite elicoptere, deoarece unele drumuri sunt complet inutilizabile din cauza inundaţiilor.

Peste 50.000 de persoane din aproximativ 60 de oraşe au fost afectate şi mai multe de 3.700 dintre acestea au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele, indică ultimul bilanţ al autorităţilor locale.

Potrivit secretarului pentru apărare civilă din Rio Grande do Sul, Wolnei Wolff Barreiros, peste 300 de milimetri de ploaie au căzut în acest stat în ultimele 24 de ore.

Site-ul de informaţii locale GZH a făcut cunoscut că apele revărsate ale râului Taquari au acoperit peste 85% din teritoriul Muçum, un orăşel cu 5.000 de locuitori unde au fost găsite 15 corpuri, iar unele persoane au trebuit să fie salvate de pe acoperişul caselor.

"Încă sunt dispăruţi, bilanţul ar putea creşte", a spus primarul Mateus Trojan la microfonul Radio Gaucha. "Oraşul Muçum aşa cum îl ştim noi nu mai există", a deplâns el.

În municipalitatea Ibiraiaras, un cuplu şi-a pierdut viaţa când maşina lor a fost luată de curent în momentul în care traversau un pod.

Preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva şi-a exprimat "solidaritatea" cu victimele şi a dat asigurări că guvernul federal "este pregătit să ajute" Rio Grande do Sul.

Brazilia a fost lovită în ultimii ani de inundaţii mortale, ale căror legături cu schimbările climatice nu sunt excluse de experţi.

Efectele sunt cu atât mai devastatoare într-un context de urbanizare necontrolată, cu multe populaţii sărace care trăiesc în locuinţe precare pe versanţii dealurilor.

Cel puţin 65 de persoane au murit în februarie în inundaţiile şi alunecările de teren provocate de ploile torenţiale în statul Sao Paulo (sud-est).

Aproximativ 9,5 milioane din cele 203 milioane de locuitori ai Braziliei trăiesc în zone expuse riscului de inundaţii sau alunecări de teren, reaminteşte AFP.

Decizia radicală luată de cel mai bun marcator al Braziliei din toate timpurile, o femeie
Decizia radicală luată de cel mai bun marcator al Braziliei din toate timpurile, o femeie
Starul fotbalului feminin brazilian, Marta, a anunţat vineri că 2024 este şi anul retragerii sale internaţionale şi şi-a exprimat speranţa ca la JO 2024 să aibă posibilitatea să îmbrace...
Faimosul Romario a revenit pe teren, la 58 de ani: ”Va veni targa să mă ia...”
Faimosul Romario a revenit pe teren, la 58 de ani: ”Va veni targa să mă ia...”
Starul brazilian Romario, în vârstă de 58 de ani, care şi-a anunţat revenirea pe teren la clubul pe care îl prezidează, America, din Rio de Janeiro, s-a antrenat pentru prima dată în 16...
#Brazilia, #ciclon, #morti, #prapad, #inundatii, #ploi torentiale , #Brazilia