Președintele Braziliei după discuții cu China și Emiratele Arabe Unite: ”Europa şi SUA contribuie la continuarea războiului”

Duminica, 16 Aprilie 2023, ora 14:48
3647 citiri
Președintele Braziliei după discuții cu China și Emiratele Arabe Unite: ”Europa şi SUA contribuie la continuarea războiului”
Președintele Braziliei și liderul de la Beijing FOTO / Facebook Lula Presidente do Brasil

Preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a declarat că a discutat cu China şi Emiratele Arabe Unite despre o mediere comună în războiul dintre Rusia şi Ucraina, şi a acuzat SUA şi Europa că prelungesc conflictul, informează duminică AFP.

Lula a făcut aceste afirmaţii în timpul unei conferinţe de presă la Abu Dhabi, după vizite oficiale în Emirate şi în China, exprimându-şi dorinţa ca aceste două ţări şi altele să adere la un "G20 politic", pentru a încerca să pună capăt războiului declanşat de invazia rusă asupra Ucrainei, în februarie 2022.

Războiul a fost provocat de "decizii luate de ambele ambele ţări", a afirmat preşedintele brazilian.

"Preşedintele (rus Vladimir) Putin nu ia nicio iniţiativă pentru a opri războiul. (Preşedintele Volodimir) Zelenski din Ucraina nu ia nicio iniţiativă pentru a opri războiul", a declarat Lula. "Europa şi SUA continuă să contribuie la continuarea războiului. În condiţiile în care ei trebuie să ia loc în jurul mesei şi să spună: 'Ajunge'", a mai afirmat Lula.

În China, preşedintele brazilian a acuzat Washingtonul că "încurajează războiul" în Ucraina.

Lula a mai spus că a sugerat Emiratelor Arabe Unite, şeicului Mohammed bin Zayed al-Nahyan şi preşedintelui chinez Xi Jinping înfiinţarea unui grup de ţări care să aibă drept misiune să-şi asume rolul de mediator.

"G20 a fost format pentru a întări economia (mondială) ce era în criză. Acum, este important să fie înfiinţat un alt tip de G20, pentru a pune capăt acestui război şi a stabili pacea. Aceasta este intenţia mea şi cred că vom reuşi", a declarat Lula.

Lula a mai spus că a discutat deja despre iniţiativa sa cu preşedintele american Joe Biden, cancelarul federal Olaf Scholz, preşedintele francez Emmanuel Macron şi cu liderii ţărilor din America de Sud.

Lula da Silva, ce urmează să se întoarcă în Brazilia duminică, a declarat că delegaţia sa a semnat acorduri în valoare de 10 miliarde de dolari cu China.

El a sosit sâmbătă în Emirate, după vizita sa de două zile în China. La Beijing, Lula da Silva, revenit la putere în ianuarie după două mandate între 2003 şi 2010, a afirmat că Brazilia "a revenit" pe scena internaţională şi şi-a exprimat speranţa că va juca rolul de mediator în războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei.

Spre deosebire de mai multe puteri occidentale, China şi Brazilia nu au impus niciodată sancţiuni financiare împotriva Rusiei şi încearcă ambele să se poziţioneze ca mediatori.

Comentarii explozive: Europa, nu NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina. Care ar fi rolul lor
Comentarii explozive: Europa, nu NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina. Care ar fi rolul lor
În Europa a fost încălcat un tabu: în urmă cu doar câteva luni, ar fi fost de neconceput ca liderii europeni să propună trimiterea trupelor lor în Ucraina. Dar, recent, președintele...
Europenii, neputincioși în a întări apărarea antiaeriană a Kievului. ”Dacă americanii ne-ar putea trimite sisteme Patriot”
Europenii, neputincioși în a întări apărarea antiaeriană a Kievului. ”Dacă americanii ne-ar putea trimite sisteme Patriot”
Mai multe țări, inclusiv Franța, sunt reticente în a se despărți de sistemele lor de apărare avansate, chiar dacă secretarul general al NATO a încurajat capitalele europene să transfere...
#Brazilia, #presedinte, #discutii, #China, #Emiratele Arabe Unite, #razboi Ucraina, #SUA, #Europa , #Brazilia