Marea Britanie amână din nou controalele post-Brexit la granițe pentru mărfurile din UE. Principalele temeri ale guvernului

Marti, 29 August 2023, ora 17:36
2417 citiri
Marea Britanie amână din nou controalele post-Brexit la granițe pentru mărfurile din UE. Principalele temeri ale guvernului
Peste 50% dintre britanici cred acum că ieșirea din UE a fost o greșeală FOTO Unsplash

Guvernul britanic a anunțat marți, 29 august, că va amâna cu încă trei luni impunerea controalelor totale post-Brexit asupra importurilor de bunuri din Uniunea Europeană.

Astfel, măsura ar urma să intre în vigoare până în ianuarie 2024, relatează Reuters.

Marea Britanie a părăsit piaţa unică a UE în ianuarie 2021 şi a amânat de mai multe ori implementarea completă a controalelor la frontieră, din cauza îngrijorărilor legate de perturbările din porturi şi a riscului de adânci o criză a costului vieţii.

În schimb, Bruxelles-ul a introdus imediat controale şi măsuri birocratice pentru mărfurile care circulă din Marea Britanie în UE, ceea ce a dus la întârzieri şi costuri mai mari şi a făcut dificilă concurenţa pentru unele companii.

Guvernul declarase în aprilie că va solicita, până la 31 octombrie, certificate de sănătate pentru unele produse de origine animală, plante şi bunuri alimentare şi furajere care provin din Europa.

”După ce a ascultat opiniile industriei, guvernul a fost de acord cu o amânare de trei luni pentru introducerea controalelor sanitare şi fitosanitare rămase, precum şi a controalelor vamale complete pentru mărfurile din Irlanda de Nord care nu sunt eligibile”, se arată într-un comunicat.

Alte cerinţe, cum ar fi controalele fizice şi declaraţiile de siguranţă, urmează să fie introduse în etape până în 2024. Data pentru unele dintre acestea, cum ar fi verificările privind produsele de origine animală şi plantele cu risc mediu, este, de asemenea, amânată cu trei luni pentru a da timp firmelor să se pregătească, a declarat guvernul.

Noul model operaţional al guvernului privind obiectivele la frontieră, publicat marţi, ar urma să facă mai inteligentă utilizarea datelor şi a tehnologiei şi să elimine duplicarea, reducând volumul de date şi de documente solicitate întreprinderilor la importul de bunuri.

Aceste schimbări ar permite companiilor să economisească în jur de 520 de milioane de lire sterline (655 de milioane de dolari) pe an, comparativ cu modelul iniţial de import, care ar fi trebuit să fie introdus în 2022, susţine guvernul.

De asemenea, este planificat un sistem de ”ghişeu comercial unic” pentru a simplifica şi raţionaliza procesele comerciale de import şi export, astfel încât informaţiile vor trebui să fie transmise de către comercianţi o singură dată.

”Firmele vor fi mulţumite de această claritate, în timp ce se pregătesc pentru trecerea dificilă la un sistem comercial digital”, a declarat William Bain, şeful departamentului de politică comercială din cadrul Camerelor de Comerţ britanice. ”Lucrul esenţial este pregătirea. Întreprinderile iau decizii privind investiţiile şi lanţul de aprovizionare pe termen lung şi trebuie să fie încrezătoare că infrastructura fizică şi digitală din jurul frontierei Marii Britanii va fi pusă la punct la timp”, a adăugat oficialul.

Un studiu făcut public în iunie 2023 a arătat că peste 50% din britanici cred că ţara lor a greşit când a ales să părăsească Uniunea Europeană.

Erdogan a amânat întâlnirea cu Biden. Ar fi fost prima vizită a președintelui Turciei la Casa Albă după mulți ani
Erdogan a amânat întâlnirea cu Biden. Ar fi fost prima vizită a președintelui Turciei la Casa Albă după mulți ani
Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, ar fi trebuit să se întâlnească cu Joe Biden la Casa Albă, în ziua de 9 mai, dar a amânat vizita, transmit vineri, 26 aprilie, Reuters şi AFP,...
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, 27 aprilie, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere...
#Brexit Marea Britanie, #controale granite, #marfuri ue, #amanare , #Marea Britanie