Ce ar face romanii daca ar veni 100 de mii de migranti peste ei? "The brexiteers" nu vor depune armele Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 22 Iunie 2016, ora 08:58
9562 citiri
Ce ar face romanii daca ar veni 100 de mii de migranti peste ei? "The brexiteers" nu vor depune armele Interviu
Foto: Facebook/Petru Clej

Optiunea pentru si cea impotriva Brexit-ului sunt la egalitate statistica, insa tendinta este de urcare pentru ramanerea in UE, potrivit ultimelor sondaje de opinie din Marea Britanie. Dar un vot pentru ramanere nu ar rezolva decat temporar problema, daca electoratul britanic a obtinut acest referendum si in alte parti se poate intampla la fel, avertizeaza de la Londra jurnalistul independent Petru Clej, fost redactor sef al BBC Romania.

Intr-un interviu pentru Ziare.com, Petru Clej a explicat motivele pentru care in acest moment optiunea pentru care britanicii ar putea alege sa nu paraseasca UE, dar si motivele pentru care britanicii au ajuns la acest referendum: "Serviciul national de sanatate si scolile sunt asaltate de est-europeni (...) In Marea Britanie o promisiune electorala conteaza si daca nu o indeplinesti esti pedepsit crunt in alegerile viitoare".

Petru Clej a explicat si efectele pe care acest referendum le poate avea pentru romanii care muncesc in Marea Britanie, dar a vorbit si despre atitudinea acestora: "Parca e la un milion de km de ei acest referendum".

Pe datele de acum, spre ce scor ne indreptam la referendum?

Daca luam o medie a sondajelor din ultimele zile ajungem probabil la egalitate statistica intre "remain" si "leave", insa tendinta este de urcare pentru ramanerea in UE si asta se reflecta si in cota pariurilor. Casele de pariuri dau 76% pentru "remain" si 24 % pentru "leave".

Plus aprecierea semnificativa a lirei sterline in raport cu dolarul american, care reflecta un optimism al pietelor valutare ca "remain" va castiga joi.

De unde acest trend ascendent pentru remain? Asasinarea deputatei Jo Cox a fost un punct de inflexiune?

Greu de spus, pentru ca abia sondajele din aceste zile il vor cuantifica. Insa una dintre companiile cele mai mari de sondaje, YouGov, aprecia ca nu e semnificativ trendul din cauza asasinarii lui Jo Cox, ci ingrijorarea fata de economie, factorul de departe cel mai important care afecteaza votul nehotaratilor.

Care ar fi efectele economice care ingrijoreaza?

Le spune foarte bine miliardarul american George Soros, in The Guardian: o mare recesiune, o depreciere cu cel putin 20% a lirei sterline, o fuga a capitalurilor din Marea Britanie si, in general, afectarea fiecarei familii cu 3000- 5000 de lire/an.

Si George Soros stie ce spune. Si-a facut averea pariind impotriva lirei sterline in 1992, cand lira a iesit din mecanismul ratelor de schimb, precursor al euro, si s-a depreciat cu 15%.

Situatia nu e decisa, e un eveniment fara precednt, greu de prezis votul mai ales ca exista acei "shy remainers", care vor sa voteze pentru ramanerea in UE, dar nu spun asta sondorilor. E mai usor sa te declari pentru iesire.

De ce?

Pentru ca iesirea e optiunea populista, e o refulare. Pentru "leave" voteaza preponderent oamenii de peste 43 de ani, care locuiesc in general in estul si nord-estul Angliei, cu venituri si studii mai reduse.

Cum s-a ajuns aici? Premierul Cameron s-a jucat cu focul?

Era clar o disensiune in cadrul Partidului Conservator care pierdea voturi in favoarea UKIP. In 2013 David Cameron a spus ca in manifestul electoral al Partidului Conservator pentru alegerile din 2015 va figura promisiunea de renegociere a statutului Marii Britanii in UE si apoi supunerea rezultatului unui referendum. Deci a fost o promisiune electorala.

Poate ca in Romania asta nu conteaza, insa in Marea Britanie o promisiune electorala conteaza si daca nu o indeplinesti esti pedepsit crunt in alegerile viitoare. De exemplu, Partidul Liberal Democrat a promis ca nu vor fi majorate taxele universitare, a votat in favoarea majorarii, deci impotriva propriului manifest electoral, si rezultatul a fost ca de la 57 de deputati in 2010, a ajuns la 8 in 2015.

David Cameron nu a facut decat sa-si indeplinesca o promisiune electorala in conditiile existentei unei presiuni in electorat. Aproape jumatate din electoratul Marii Britanii nu doreste ramanerea in UE. Democratia britanica e una dintre cele mai sofisticate din lume.

De ce nu doreste? Pana la urma Marea Britanie are oricum un statut special, cu o integrare destul de redusa.

Daca vreti un raspuns simplu, el este imigratia. In 2004 cand s-a produs prima extindere a UE catre fostele tari comuniste, Marea Britanie a deschis piata muncii din momentul zero, spre deosebire de Franta si Germania. Apoi, au mai venit net 100 de mii de romani si bulgari dupa ce in 2014 s-a deschis piata muncii si pentru ei.

Si raspunsul complex?

El incepe tot cu imigratia si efectele ei. E drept ca britanicii din clasa mijlocie au beneficiat pentru ca au putut sa-si angajeze instalatori polonezi si zidari romani, care sunt mai ieftini, dar acestia au facut concurenta localnicilor.

Serviciul national de sanatate si scolile sunt asaltate de est-europeni. Din cate stiu, mamele romance sunt pe primele locuri la nasteri in maternitatile din Londra, media elevilor in clasele din marile orase trece de 40. Presiunea este foarte mare.

E o reactie de aparare. In Romania e o criza de isterie daca UE trimite 1000 de refugiati. Aici migratia neta a fost de 330 de mii, jumatate din UE, jumatate din afara ei. Echivalentul ar fi 100 de mii migratie neta in Romania. Ce ar face romanii daca ar veni 100 de mii de migranti peste ei?

Daca tendinta de acum se va confirma si britanicii vor alege sa ramana in UE, ce modificari politice vedeti la Londra?

Daca David Cameron si tabara "remain" castiga acest referendum, in primul rand se pune intrebarea daca "the brexiteers" condusi de Boris Johnson, fostul primar al Londrei, si Michael Gove, ministru de Justitie, mai pot ramane in actuala conducere. Campania a fost plina de vitriol si sunt pozitii ireconciliabile.

Daca rezultatul va fi strans cei care doresc iesirea din UE nu se vor multumi cu aceasta situatie si nu vor depune armele.

Deci razboiul pentru Brexit ar continua?

Nu neaparat, dar Cameron va fi supus presiunilor sa ceara noi reduceri ale libertatii de miscare. Iar acest referendum poate crea un precedent in Europa.

Chiar daca votul va fi pentru ramanere?

Sigur. Daca electoratul britanic a obtinut acest referendum nu inseamna ca in alte parti nu se poate intampla la fel. O fi Marea Britanie oaia neagra, dar nemultumirea fata de UE exista peste tot.

Uitati-va la Franta! Marine Le Pen se afla la 35-40% intentie de vot cu un an inainte de prezidentiale. Alternativa pentru Germania, partid eurosceptic si anti-imigratie va detine, potrivit sondajelor actuale, balanta puterii in viitorul Parlament.

Cinci Stele in Italia a castigat alegerile comunale din Roma si Torino. Si lista poate continua, euroscepticismul este in crestere, nu putem sa ne bagam capul in nisip cum se intampla la Bruxelles.

Si care e solutia? Mai multa integrare pare imposibila pe acest val nationalist, iar fara ea problemele se pot accentua generand si mai mult nationalism.

UE nu poate functiona perfect, dar ea e o solutie mai buna decat o confruntare a nationalismelor, care stim la ce a dus. UE a fost o constructie politica menita sa puna capat starii de beligeranta de 75 de ani intre Franta si Germania si sa previna inca un razboi mondial.

Pana la urma nationalismul este un curent cu mult mai apropiat de natura umana decat altele si nu poate fi eradicat. Comunismul s-a prabusit pentru ca era contrar naturii umane, o siluire a realitatii in tipare ideologice, si de aceea este dupa parerea mea irepetabil.

Nationalismul este cu mult mai firesc, mai aproape de natura umana si de aceea UE are probleme.

Daca va ramane in UE, Marea Britanie va face pasi spre o mai mare integrare, spre o mai mare implicare in UE, dupa cum spun unele voci chiar din Parlamentul European?

Isi fac iluzii. La PE nu e cel mai bun loc ca sa afli starea de spririt din Marea Britanie. Europarlamentarii sunt poate cei mai rupti de realitate dintre toti politicienii europeni. Un eventual vot pentru ramanere nu va rezolva decat temporar problema.

Trebuie sa se intelega ca in Marea Britanie nu exista o legatura afectiva cu UE. Este o chestiune pragmatica. UE poate fi privita ca cel mai mic dintre rele, dar nu are cum sa functioneze perfect o uniune politica de 28 de state.

Ce efecte ar putea avea acest referendum asupra cetatenilor romani din Marea Britanie?

Din punctul de vedere al statutului juridic, niciunul pentru cei care sunt deja aici. Daca esti rezident legal, chiar daca Marea Britanie iese din UE, statutul nu se schimba retroactiv. Dar daca va fi o recesiune, ne putem gandi.

Majoritatea barbatilor romani lucreaza in Marea Britanie in constructii. Oriunde intorci capul in Londra e un santier si nu poti trece pe langa un santier fara sa auzi vorbindu-se romaneste.

Am facut un interviu cu omul de afaceri roman George Iacobescu, cel mai bogat roman din Marea Britanie si unul dintre cei mai respectati oameni de afaceri din aceasta tara, si el a apreciat ca un Brexit ar duce la o recesiune imediata. Va imaginati e ce intampla daca se prabuseste pretul caselor si nu se mai construieste, cate santiere se vor inchide si cati vor ramane fara locuri de munca.

Cei care intentioneaza sa vina in Marea Britanie, nu vor mai avea libertatea de miscare de acum daca va fi Brexit. Dar si daca britanicii vor ramane in UE, vor exista presiuni in continuare pentru reducerea libertatii de miscare.

Ma intriga lipsa de intelegere in Romania a fenomenului britanic. Este o mentalitate provinciala de care romanii nu se pot dezbraca. Romania nu e buricul pamantului, ci o provincie relativ putin importanta in Europa si romanii ar trebui sa inteleaga acest lucru.

Si nu ma refer doar la presa din Romania, ci si la romanii de aici si sunt peste 200 de mii. Parca e la un milion de km de ei acest referendum.

Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Premierul Marcel Ciolacu a avut, vineri, o întâlnire cu vicepreşedintele Turciei, Cevdet Yılmaz şi a precizat că a discutat cu acesta, printre altele, despre proiectele de colaborare cu...
Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat vineri că are încredere în şansele sale la alegeri, pentru că Bucureştiul arată "mult mai rău decât acum patru ani"....
#referednum Brexit Marea Britanie UE, #Petru Clej jurnalist Londra , #Marea Britanie