Partida finala in negocierile pe Brexit: Cine face primul pas inapoi?

Miercuri, 17 Octombrie 2018, ora 15:49
4347 citiri
Partida finala in negocierile pe Brexit: Cine face primul pas inapoi?
Fotomontaj Ziare.com

Premierul britanic va urca din nou pe scena summit-ului european. Insa aplauzele vor fi timide, de vreme ce un acord privind Brexit-ul sta sub semnul intrebarii. Multi isi pun speranta in discutiile din noiembrie.

Se deschide cortina marii finale in negocierile pe marginea Brexit-ului, care tin cu sufletul la gura atat Uniunea Europeana, cat si Regatul Marii Britanii, incepand din iunie 2016.

In debutul summit-ului european, premierul Theresa May, pentru care ar putea fi ultima aparitie pe scena de la Bruxelles, isi va expune din nou viziunea asupra iesirii tarii sale din Uniunea Europeana.

Potrivit presei britanice, May nu va veni in fata celor 27 de sefi de guverne europene cu propuneri noi, nefiind prevazute discutii si cu atat mai putin negocieri cu premierul Marii Britanii.

Va urma apoi interventia negociatorului european al Brexit-ului, Michel Barnier, care va sintetiza stadiul discutiilor.

Apoi, cele 27 de state membre ale UE vor reitera ca doresc un acord de iesire adecvat cu britanicii si ca nu vor sa sacrifice principii cum ar fi piata interna a UE.

Se va decide apoi daca drama va ajunge la urmatorul act, respectiv daca exasperantul Brexit se va regasi pe agenda summit-ului special al UE, planificat la jumatatea lunii noiembrie.

Acesta este programul summit-ului european de astazi, potrivit invitatiei adresate de presedintele Consiliului UE, Donald Tusk, membrilor UE.

Episodul urmator in noiembrie?

Potrivit premierului Theresa May, guvernul britanic si Uniunea Europeana sunt foarte aproape de un acord, motiv pentru care executivele francez si german iau in calcul noi discutii pe marginea Brexit-ului in luna noiembrie.

Insa este greu de estimat daca luna viitoare se va gasi o solutie pentru incheierea negocierilor atat de anevoioase.

In context, premierul irlandez Leo Varadkar, a carui republica insulara este afectata cel mai puternic de Brexit, alaturi de Marea Britanie, a adus in discutie organizarea unui summit inclusiv in luna decembrie.

"Uniunea Europeana este relativ relaxata", a declarat un diplomat european cu rang inalt, bun cunoscator al jocurilor de culise. "Negociem pana cand britanicii incheie tot ce e de incheiat. Acest lucru depinde in principal de procesele si calendarul parlamentului britanic".

Parlamentul de la Westminster trebuie sa voteze un eventual acord privind Brexit-ul. Momentan, premierul conservator Theresa May, care depinde de voturile unionistilor nord-irlandezi, nu detine majoritatea pentru nicio varianta de acord. Clara nu este decat data iesirii Marii Britanii din UE: 29 martie 2019.

Totul sau nimic?

Daca nu se va obtine un acord nici dupa a treia, a patra sau a cincea runda de negocieri, Uniunea Europeana are solutii de rezerva, au declarat in marja summit-ului de miercuri reprezentanti ai mai multor guverne europene.

Franta a anuntat deja ca in porturile din nordul tarii si la Canalul Manecii urmeaza sa fie amplasate posturi de control al frontierei.

Ambele tabere isi exhiba in prezent talentul teatral pentru a-si impresiona partenerii de negocieri. Cine face primul pas inapoi? Aceasta este intrebarea cruciala.

La sfarsitul saptamanii, negociatorii au convenit asupra unui proiect comun, care dupa scurt timp a fost respins de Londra. De atunci, nu se mai negocieaza, cel putin nu oficial. Oficiali europeani spun insa ca in spatele cortinei tratativele continua neobosit.

Un diplomat german a declarat in ajunul summit-ului ca 90% din acordul de iesire si o declaratie privind viitorul politic sunt gata. Un aspect decisiv ramane controversa privind granita terestra dintre Republica Irlanda (UE) si Irlanda de Nord (Marea Britanie).

Granita ar trebui sa ramana invizibila pentru a nu pune in pericol pacea din Irlanda de Nord, afectata in trecut de razboi civil.

UE propune mentinerea Irlandei de Nord in cadrul de reglementare al UE pentru moment si relocarea in mare a noii frontiere, intre Irlanda de Nord si Marea Britanie. Aceasta varianta este respinsa de premierul britanic prin artificii teatrale referitoare la unitatea "regatului nostru".

Bernd Riegert

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Brexit negocieri UE summit , #Marea Britanie