De ce este scos în față ”bucătarul lui Putin”. ”Kremlinul vrea să arate Occidentului că Rusia poate recurge la măsuri extreme”

Vineri, 13 Ianuarie 2023, ora 21:40
6438 citiri
De ce este scos în față ”bucătarul lui Putin”. ”Kremlinul vrea să arate Occidentului că Rusia poate recurge la măsuri extreme”
Evgheni Prigojîn, cunoscut drept "Bucătarul lui Putin"

Evgheni Prigojîn, cunoscut și drept ”Bucătarul lui Putin”, liderul grupării de mercenari Wagner, este tot mai prezent în tot ceea ce înseamnă politica de război a Rusiei. El atacă înalți demnitari ai statului și decide asupra vieții celor din gruparea sa.

El scoate în evidență că trupele de mercenari Wagner sunt cele care luptă în Ucraina și câștigă teritorii, dar că luptă și cu problemele din țară.

Analist: ”Practic, Wagner funcționează ca un soi de stat în stat”

Nicolae Ţîbrigan, cercetător al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române, este de părere că apariția ”Bucătarului lui Putin” în establishmentul politic de la Kremlin nu este întâmplătoare.

”Fiind unul dintre cei mai apropiați aliați politici a lui Putin, Prigojîn se bucură de multă libertate acum, inclusiv de a decide asupra vieții propriilor mercenari. Și am fost martori cu toții cum un mercenar a fost efectiv executat pentru, chipurile, trădarea grupării. Practic, gruparea Wagner funcționează ca un soi de stat în stat asupra căreia statul rus nu are o putere de influență destul de mare. El răspunde direct în fața lui Putin.

De fapt dacă ne uităm la sistemul de la Kremlin ca la un acvariu cu propriul ecosistem în care există pești mari, pești mai mici, vom putea observa că eforturile de război, inclusiv cele de propagandă sunt susținute de diversitatea de pești sau actori parastatali. Deci vorbesc de la ONG-uri, companii controlate de demnitari ai regimului sau chiar apropiați de-ai lor și până la servicii secrete.

Toate aceste elemente ale ecosistemului concurează între ele pentru atingerea unor anumite ținte strategice ale regimului în ceea ce privește eforturile de război sau chiar se subminează și se încurcă unul pe altul. Prigojîn este doar unul dintre acești actori. Este pus acum să îndeplinească misiunile mai dificile, treaba murdară. Și a fost pus să facă treaba aceasta mai bine de un an acolo unde nu prea aveau succes generalii ruși, inclusiv Serghei Surovikin și Serghei Șoigu, ministrul Apărării”, a explicat Nicolae Ţîbrigan într-un interviu pentru Ziare.com.

”Acolo unde nu a reușit armata rusă, a reușit Wagner”

Pe de altă parte, Evgheni Prigojîn este prezent în toate mediile de propagandă rusă.

”Același Prigojîn a finanțat o serie de filme de propagandă, inclusiv un film despre războiul din Lugansk din 2014, tot împotriva Ucrainei”, a spus cercetătorul.

”De asemenea, este bine cunoscut că a fondat gruparea militară Wagner formată din mercenari, iar acum se plimbă liber prin închisorile din Federația Rusă pentru a racola deținuți cu probleme, diverși recidiviști pentru a forma propriile trupe de soldați. Care nu sunt integrați în armata rusă, ci sunt în afara ei.

De asemenea, deține și cea mai cunoscută „fabrică de troli” la nivel național.

Totuși, sondajele de acolo arată o creștere a popularității a grupării Wagner și a lui Prigojîn în ultimele luni. Acesta a putut astfel argumenta că a fost o alternativă la mobilizarea ”mamă”.

Acolo unde nu a reușit armata Federației Ruse, reușește Wagner. Acesta este mesajul pe care îl transmite”, a mai spus Ţîbrigan.

”Vrea să arate Occidentului că Rusia poate recurge la măsuri extreme”

Gruparea Wagner pare de neoprit și pare că nu respectă nicio lege. Însă, scopul acesteia este de a intimida atât, speră ei, Ucraina și Occidentul, dar și pe actorii interni care încearcă să se delimiteze cumva de propaganda lui Putin.

”În același timp, nu mai puțin interesant este tandemul Prigojîn - Kadîrov, liderul cecen. Ambii au în public atitudini critice cu privire la război. Însă acestea se fac evident cu acordul lui Putin.

Iar scopul este acela de a-i intimida pe ceilalți actori. Așa Prigojîn și Kadîrov au reușit să-l înlăture și pe generalul Aleksandr Lapin de la conducerea Districtului Militar Central al Rusiei. Lapin, la începutul declanșării invaziei militare ruse în Ucraina comanda grupul centru și în toamnă numele său a încetat să mai apară prin rapoartele militare, atunci a ieșit evidență și comandatul grupului combinat al trupelor ruse Serghei Surovikin. Pe de altă parte, Evgheni Prigojîn nu putea fi scos în față printr-un concurs de împrejurări.

Mai este și un alt rol. Obiectivul apariției sale publice ține și de efortul Kremlinului de a dovedi Occidentului că Rusia poate pur și simplu s-o ia razna dacă presiunea adversarilor se dovedește a fi una excesivă, că poate recurge la măsuri extreme. Grupul Wagner este una dintre aceste măsuri. Și aceste măsuri trec dincolo de granița regulilor desfășurării unor confruntări militare, iar Rusia poate juca murdar. Deci Wagner și Evgheni Prigojîn reprezintă jocul murdar al Rusiei în război”, a mai spus cercetătorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale de la Academia Română.

De ce apar periodic informații despre starea de sănătate a lui Putin?

În timp ce gruparea Wagner ia amploare, în spațiul public apar din nou informații despre bolile lui Vladimir Putin. Nici acest lucru nu este ceva întâmplător.

”Aceste informații au apărut public de mai multe ori, fiind lansate de serviciile de informații care, după cum bine știți, derulează și campanii informaționale, de influență a opiniei publice. Informațiile că Putin a suferit tulburări cerebrale cauzate de demență, unii spun că ar avea boala Parkinson, alții că ar avea atacuri de furie, cauzate de tratamente cu steroizi pentru vindecarea cancerului. Toate aceste versiuni au apărut încă din primăvara anului trecut.

Ultima versiune a fost confirmată recent de șeful Statului Major ucrainean Kiril Budanov, având drept reper surse umane.

Ori în lumea spionajului, sursele umane nu sunt de încredere sută la sută, pentru că ele se bazează pe zvonuri sau pe scurgeri de informații din interior. Dar nu trebuie să uităm faptul că guvernul rus are un istoric în a ascunde orice informație legată de sănătatea sau de viața personală a lui Putin, ceea ce face dificil să știm cu siguranță ce este adevărat și ce nu sau ceea ce este simplă analiză din surse deschise.

Este destul de neclar ce se întâmplă cu starea de sănătate a lui Putin, dar toate aceste versiuni fac parte dintr-o campanie informațională și acestea trebuie tratate cu o oarecare rezervă”, a mai spus Nicolae Ţîbrigan.

Cum a ajuns Prigojin în afaceri

Prigojîn și-a început activitatea ca proprietar de restaurant și de firmă de catering în orașul său natal, Sankt Petersburg, dar abia când a început să obțină contracte de furnizare de servicii alimentare pentru Kremlin a obținut succesul financiar. Numele Concord este folosit pentru o varietate de companii conexe, scrie moldova.europalibera.org.

Între timp, originile exacte ale grupării Wagner sunt învăluite în mister, dar jurnaliștii ruși și cercetători precum Rondeaux spun că firma a evoluat dintr-o rețea de companii private de securitate conduse de foști soldați din forțele speciale rusești.

Se crede că soldații din acest grup au luptat în Donbasul ucrainean după ce acolo s-a declanșat în 2014 un război alimentat subteran de Rusia.

Iar, după ce Kremlinul a ordonat o intervenție de amploare în Siria pentru a susține regimul dictatorului sirian Bashar al-Assad care pierduse teren în 2015, mercenarii din gruparea Wagner au dobândit o nouă reputație de brutalitate disproporționată.

Aceștia au asigurat paza diplomaților, au păzit instalații de petrol și gaze și au antrenat miliții locale. S-a spus de asemenea că gruparea Wagner ar fi avut misiuni în Republica Centrafricană, lucrând în operațiuni de extragere și export de diamante și minerale valoroase.

Fostul ministru britanic al Apărării către cancelarul german: „Liniile roșii ale Rusiei sunt șterse cu creta de pe tablă“
Fostul ministru britanic al Apărării către cancelarul german: „Liniile roșii ale Rusiei sunt șterse cu creta de pe tablă“
În contextul reticenței Germaniei de a trimite rachete Taurus cu rază lungă de acțiune către forțele armate ucrainene, fostul ministru britanic al Apărării Ben Wallace a declarat că Olaf...
Șoigu îi promite lui Putin, după arestarea adjunctului său, că armata rusă va cuceri două orașe importante din Ucraina
Șoigu îi promite lui Putin, după arestarea adjunctului său, că armata rusă va cuceri două orașe importante din Ucraina
Dictatorului rus Vladimir Putin i s-a promis că Rusia va câștiga victorii foarte importante pe frontul din Ucraina în această vară. O astfel de promisiune ar fi fost făcută de ministrul...
#bucatarul lui Putin, #evgheni prigojin, #mercenari wagner, #razboi Ucraina, #Vladimir Putin , #Razboi Ucraina