Cea mai letală boală din lume lovește necruțător, fără să știi: Acum vine de la 35 de ani, creștere uriașă de 57%

Vineri, 15 Martie 2024, ora 02:24
9274 citiri
Cea mai letală boală din lume lovește necruțător, fără să știi: Acum vine de la 35 de ani, creștere uriașă de 57%
Cea mai letală boală din lume se manifestă chiar și la 35 de ani FOTO: ACSC

O echipă de experți de la Universitățile College din Londra și de la Leeds, care a efectuat un studiu amplu publicat în British Medical Journal pe 19 ianuarie 2024, a descoperit un fapt cu totul îngrijorător pentru sănătatea oamenilor. Medicii au constatat că incidența cancerului, cea mai letală boală din lume, a crescut în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 35 și 69 de ani cu 57% la bărbați și cu 48% la femei.

În ultimii 25 de ani, Regatul Unit a înregistrat îmbunătățiri remarcabile în ceea ce privește factorii de risc de cancer, inclusiv o scădere a prevalenței fumatului ca urmare a creșterii tarifelor, a restricțiilor de publicitate și a legilor împotriva fumatului, potrivit News Medical.

Între 1993 și 2018, au fost implementate trei programe de screening pentru cancerul de col uterin, de sân și de intestin, cu capacitatea de a detecta cazuri non-vătămătoare. Cu toate acestea, există cercetări recente limitate privind incidența cancerului și decesele în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 35 și 69 de ani.

Unii oameni își atacă zilnic corpul și creierul, fără să știe: Un obicei duce la boli de inimă și demență

În studiul de față, cercetătorii au examinat modificările incidenței cancerului și ale deceselor în Regatul Unit între 1993 și 2018 pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 35 și 69 de ani.

Cercetătorii au examinat înregistrarea cancerului, decesele și datele la nivel de populație la nivel național, din Marea Britanie. Ei au investigat 23 de locații de cancer din Regatul Unit pentru a determina incidența cancerului și decesele în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 35 și 69 de ani, care au primit diagnostice de cancer sau au murit din cauza cancerului între 1993 și 2018.

Grupurile de cancer specifice sexului au fost evaluate fără cancer de sân și de prostată pentru a examina tendințele generale în absența celui mai răspândit loc de cancer pentru fiecare gen.

Atenție la consumul unui aliment: Provoacă cel mai mare risc pentru boli de inimă, au descoperit savanții

Rezultate arată că incidența cancerului în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 35 și 69 de ani a crescut cu 57% (86.297 de la 55.014) pentru bărbați și 48% (88.970 de la 60.187) pentru femei, cu o creștere medie anuală de 0,80% pentru ambele sexe.

Între 2003 și 2013, cancerele de prostată și de sân au crescut la ambele sexe, rata de incidență standardizată în funcție de vârstă a bărbaților scăzând înainte de 2000 și crescând în rândul femeilor. Afecțiunile maligne mai puțin frecvente, cum ar fi melanomul, de piele, la ficat, gură și rinichi, au prezentat, de asemenea, creșteri alarmante.

Pentru bărbații cu vârsta cuprinsă între 35 și 69 de ani, cele mai mari creșteri procentuale medii anuale au fost pentru afecțiunile maligne ale țesutului hepatic (4,70%), prostată (4,20%) și melanoamele cutanate (4,20%). Cele mai mari scăderi anuale au fost pentru cancerul de stomac (4,2%), vezică urinară (4,10%) și pulmonar (2,10%).

Lipsa unei vitamine din corp pune în pericol inima și creierul: Cum se poate rezolva deficiența VIDEO

Pentru femei, cele mai mari creșteri procentuale medii anuale au fost pentru cancerul hepatic (3,90%), melanoamele pielii (3,50%) și gura (3,30%), în timp ce cele mai mari scăderi anuale au fost pentru vezică urinară (3,60%) și stomac (3,10%).

În ultimii 25 de ani, decesele cauzate de cancer au fost reduse cu 20% (26.322 din 32.878) la bărbați și cu 17% (23.719 din 28.516) la femei. Ratele de mortalitate standardizate în funcție de vârstă pentru toate afecțiunile maligne au scăzut cu 37% (2,0% în fiecare an) la bărbați și cu 33% (1,6% pe an) la femei.

Studiul a descoperit că, după omiterea cancerului de prostată din tendințele mortalității, ratele mortalității bărbaților au scăzut considerabil, în timp ce mortalitatea femeilor a scăzut cu 1,3% în fiecare an. Cea mai mare scădere a mortalității a avut loc înainte de 2000, cu 14% la bărbați și 11% la femei.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#cancer cauze, #cancer barbati, #cancer femei, #risc cancer, #cazuri cancer lume, #boli grave, #moarte prematura , #stiri externe