Avertismentul medicilor dermatologi pentru iubitorii de soare: Este primul factor de risc pentru o boală extrem de gravă

Duminica, 30 Iulie 2023, ora 20:13
2787 citiri
Avertismentul medicilor dermatologi pentru iubitorii de soare: Este primul factor de risc pentru o boală extrem de gravă
Oameni la plajă FOTO Pixabay

Medicii dermatologi avertizează că expunerea îndelungată și neprotejată la soare poate cauza melanomul malign, unul dintre cele mai răspândite forme de cancer din lume.

În timpul verii, trebuie să folosim constant protecția solară, să nu ne expunem la soare în intervale orare în care razele UV sunt puternice (între orele 11.00 și 16.00), să ne hidratăm și să facem un consult dermatologic.

Potrivit medicului Viorel Pătraşcu (76 de ani), cu o experienţă de 53 de ani în medicină și de peste 40 de ani ca medic dermatolog, persoanele care au o nuanță mai deschisă a pielii sunt cele mai predispuse arsurilor, așadar, ar trebui să acorde o atenție sporită protejării la soare. El recomandă ca produsele de protecție solară sau pentru tratarea arsurilor să fie cumpărate în urma recomandării medicilor.

”Cei care au de pătimit cel mai mult sunt aceia mai blonzi de la Mama-Natură. Noi îi numim tipul germanic. Deci, blonziul, ochii deschiși la culoare, aceștia se ard cel mai rău și acest tip de piele atrage probleme. Însă este bine ca toată lumea să se protejeze și să folosească factor de protecție. Soarele este factorul numărul unu de risc pentru cancerul cutanat. Al doilea factor de risc pentru cancerul cutanat este traumatizarea unor alunițe cu care te naști sau agravarea unor boli de care habar nu ai că suferi. Încă trebuie să subliniez că orice traumatizare a pielii, indiferent că e vorba de o aluniță sau o piele normală, dar care nu dă semne să se vindece în cel mult trei săptămâni, ridică niște probleme pe care doar un medic le poate rezolva”, a declarat medicul pentru Adevărul.

Cât de periculoase sunt arsurile solare

”Arsura este periculoasă dacă a survenit pe o zonă unde sunt alunițe sau unde deja ai avut cu ani în urmă un cancer despre care ai crezut că s-a rezolvat. De exemplu, femeile care au avut cancer de sân și au suferit o mastectomie (n.r. – scoaterea unui sân prin operație) nu au voie la plajă. De asemenea, nici cei care au avut un cancer cutanat – oricât de demult ar fi fost vindecat, nu au voie la soare. Restul sunt arsuri banale, ca și cum te-ai arde cu apă fierbinte, o îngrijești singur sau te duci la un specialist în arsuri, la un dermatolog”, a explicat Viorel Pătraşcu.

Control dermatologic periodic

”Într-o lume civilizată, vara, mai ales înainte de a pleca în concediu, trebuie făcut un control dermatologic, indiferent de vârstă. În primul rând, trebuie verificaţi nevii pigmentari – alunițele, cum se spune în popor. Nu există oameni să nu aibă alunițe – dar una este să ai două-trei, și alta este să ai câteva zeci. Am avut un pacient care a avut peste 500 de alunițe numărate. Vă dați seama în ce pericol se afla persoana respectivă”, a mai spus medicul.

Cât timp este recomandat să stăm afară când e soare

”Să stăm afară atât cât suportă pielea noastră, pentru că nu toți avem același tip de piele. Precum la durere, există un prag pentru fiecare. Eu am întâlnit oameni cărora le poți face mici intervenții chirurgicale pe viu, le este teamă de anestezia locală. Deci, au pragul ridicat de rezistență. Așa e și cu soarele. E bine însă să respecți niște repere orare. Eu, de exemplu, care sunt un mare iubitor al mării: mă duc dimineața și stau acolo până la micul dejun. Mănânc și mai vin pe plajă, mai stau o oră-două, dar pe la ora 10.30 - 11.00, când soarele arde, că sunt deja 35 sau 36 de grade Celsius, mă duc în cameră sau undeva la umbră. De asemenea, chiar dacă nu mi se înroșește pielea, mă dau cu factor de protecție. Așadar, nu recomand statul la soare în timpul prânzului. Mai poți reveni pe plajă după ora 16.30-17.00, în rest, oamenii ar trebui să își dedice timpul odihnei și, bineînțeles, să nu uite de hidratare”, a adăugat Viorel Pătraşcu.

”Neliniște celulară declanșată de soare”

”În primul rând, arsurile solare. Se înroșește rău pielea, trebuie categoric câteva zile să te ferești de soare și să mergi la un cabinet de specialitate. Riscul cel mai mare este faptul că soarele declanșează, face niște modificări la nivel celular, la nivelul acestor nevi, alunițe. Poate că în anul respectiv sau în vara aceea nu ai nimic, dar spre toamnă sau chiar în iarnă începi să o simți. Acolo este o neliniște celulară declanșată de soarele din iulie și asta e deja în decembrie. Observi că alunița pe care o știai maronie se înnegrește – iar cu cât se intensifică acea nuanță de negru, cu atât trebuie să știi că este un factor care te anunță că este ceva în neregulă. De asemenea, dacă alunița respectivă sângerează oricât de puțin, fără să îi faci ceva, trebuie să știi că este cancer. Există preconcepția că nu mergi la doctor ca să nu „umbli“ la aluniță. Medicul nu face asta, medicul ți-o citește cu un aparat, dermatoscop, și apoi decide dacă trebuie sau nu scoasă”, a explicat medicul.

160.000 de cazuri de melanomul malign în fiecare an

El a explicat și când trebuie să mergem la doctor din cauza unei alunițe.

”Cea mai cumplită suferință, poate cel mai cumplit cancer din patologia umană este melanomul malign, care apare, de cele mai multe ori, pe alunițe din diverse motive. La nivel mondial se estimează că apar în jur de 160.000 de cazuri noi în fiecare an. Când am început să studiez dermatologia, speranța de viață la un melanom confirmat era de șase luni. La acest moment s-a ajuns să se poată supraviețui chiar și 15-20 de ani. Dar este un mare risc. La fiecare 10 ani, incidența acestui melanom s-a mărit. V-am spus, o aluniță care își schimbă culoarea, pe care începi să o simți, care crește în lățime sau în înălțime și, cel mai grav, când sângerează, pe aia nu o mai amâni cu nimic, nu dai cu sare, nu dai cu vreun spray recomandat pe la televizor. Te duci la doctor, fără dubiu. În privința alunițelor, riscul este mai mare cu cât ele sunt mai mari. De exemplu, sunt alunițe care au 20 de centimetri, pete mari – acestea au riscul de transformare în cancer de 14%. Cele între 2 şi 19 centimetri au un risc de 3%, cele care sunt micuțe și rămân la aceeași culoare și nu le simți se transformă foarte rar în cancer, dar riscul totuşi există”, a mai declarat Viorel Pătraşcu.

Cât de dăunătoare pot fi reclamele

”Oamenii sunt foarte creduli și preferă să cumpere ce li se vinde prin reclame la televizor decât să meargă la medic. Preferă să cumpere medicamente pe care le recomandă vecinii sau alte rude. Se estimează că sunt peste 3.000 de boli de piele. Așadar, este imposibil ca cineva să cunoască tratamentele pentru fiecare în parte. Eu am situații de un diagnostic cum n-am văzut de 25 de ani. Este foarte trist că și CNA-ul românesc încurajează acest tip de reclamă a medicamentelor la televizor, care a buimăcit și a dat peste cap tot ce înseamnă asistență medicală serioasă a poporului român. La farmacii se eliberează aproape orice medicament. Nimeni nu le spune cum, cât să se dea, să nu se amestece între ele medicamentele diverse, care, la un moment dat, duc la reacții adverse post-medicamentoase”, a mai spus medicul.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#cancer de piele soare, #medic dermatolog, #melanom malign , #sanatate