Tratament împotriva cancerului mamar agresiv. Cum acționează medicamentul inovator

Luni, 05 Februarie 2024, ora 14:34
2417 citiri
Tratament împotriva cancerului mamar agresiv. Cum acționează medicamentul inovator
A fost descoperit un nou medicament care poate opri cancerul mamar FOTO: Science Alert

Oamenii de știință au descoperit un nou medicament care poate inhiba cu succes dezvoltarea celei mai agresive forme de cancer de sân, conform unui studiu publicat luni, 5 februarie, transmite agenţia Xinhua.

Un studiu preclinic condus de Universitatea din Adelaide, Australia, este considerat promiţător în lupta împotriva cancerului de sân triplu negativ, cea mai agresivă formă a acestei afecţiuni, după cum a declarat Theresa Hickey, specialistă în tumori mamare la Laboratoarele pentru cercetarea cancerului Dame Roma Mitchell din cadrul aceleiaşi universităţi.

Rezultatele acestui studiu, conform testelor efectuate pe animale, celule şi ţesuturi, arată că acest medicament ar putea deţine cheia pentru îmbunătăţirea ratelor de supravieţuire, în prezent neexistând niciun tratament care să vizeze în mod specific acest tip de cancer mamar, chimioterapia şi imunoterapia fiind singurele opţiuni.

Medicamentul este conceput pentru a fi administrat pe cale orală şi funcţionează prin ţintirea unei proteine specifice din tumoarea canceroasă numită CDK9, care accelerează dezvoltarea celulelor, a explicat Hickey, adăugând că substanţa stopează în mod eficient cancerul prin inhibarea acestei proteine.

"Studiul nostru preclinic arată că medicamentul a fost capabil să oprească înmulţirea celulelor tumorale, neafectând celulele normale din ţesutul mamar prelevat de la paciente", a spus ea.

La acest studiu, publicat în jurnalul ştiinţific Oncogene, a participat, de asemenea, prof. Wang Shudong de la Universitatea din Australia de Sud, care a dezvoltat medicamentul (CDDD11-8) pentru tratamentul leucemiei mieloide acute utilizat, de asemenea, ca inhibitor bioactiv, puternic şi selectiv, cu administrare orală, al proteinei CDK9 pentru tratarea cancerului.

Medicamentul necesită dezvoltare ulterioară, înainte de a se putea trece la studiile pe oameni, după cum a spus Theresa Hickey, care şi-a exprimat speranţa că acest lucru va putea fi făcut în următorii cinci ani şi poate chiar mai devreme.

Hickey a adăugat că cercetătorii intenţionează să efectueze şi alte studii clinice pentru a afla dacă această terapie potenţială ar putea fi utilizată pentru a trata alte tipuri de cancer mamar.

În Australia, în fiecare an, aproximativ 2.500 de femei sunt diagnosticate cu cancer mamar triplu negativ, o afecţiune care, comparativ cu alte tipuri de cancer de sân, apare mai frecvent la persoanele mai tinere şi prezintă o rată mai mare de recădere în decurs de cinci ani.

Lupta împotriva cancerului, mai ușoară cu ajutorul AI. Un mare spital din România cumpără un soft care va face în 30 de minute ce făcea un medic în câteva ore
Lupta împotriva cancerului, mai ușoară cu ajutorul AI. Un mare spital din România cumpără un soft care va face în 30 de minute ce făcea un medic în câteva ore
Cel mai mare spital din județul Galați va avea, în curând, soft pe bază de inteligență artificială, care va ajuta la tratarea cancerului. Softul va fi achiziționat cu bani de la bugetul...
Mai mulți minori, inculpați pentru atacul din Sydney. Ce au descoperit autoritățile în timpul perchezițiilor
Mai mulți minori, inculpați pentru atacul din Sydney. Ce au descoperit autoritățile în timpul perchezițiilor
Cinci adolescenţi au fost inculpaţi pentru terorism în urma unei investigaţii asupra unui atac cu armă albă de la o biserică din Sydney din aprilie în care două persoane au fost...
#cancer mamar tratament, #medicament, #descoperire oameni stiinta, #Australia, #tratament cancer , #tratament cancer