Grecia este pe cale să legalizeze căsătoria între persoane de acelaşi sex: „Ceea ce vom legifera este egalitatea căsătoriei”

Joi, 11 Ianuarie 2024, ora 12:45
1463 citiri
Grecia este pe cale să legalizeze căsătoria între persoane de acelaşi sex: „Ceea ce vom legifera este egalitatea căsătoriei”
Cuplu de bărbați FOTO Pixabay

Premierul conservator grec Kyriakos Mitsotakis anunţă că vrea să legalizeze căsătoria între persoane de acelaşi sex şi să acorde cuplurilor gay dreptul de a adopţie, un pas semnificativ într-o ţară predominată de modelul familiei ”tradiţionale”.

”Ceea ce vom legifera este egalitatea căsătoriei, adică eliminarea oricărei discriminări care are la bază orientarea sexuală la încheierea unei căsătorii”, a declarat miercuri într-un interviu acordat postului public de televiziune ERT şeful Guvernului conservator.

”În fond, ce e căsătoria? Aş spune că e încununarea iubirii dintre două persoane. Dar este şi contractul legal, cu drepturi şi obligaţii”, a adăugat el.

Kyriakos Mitsotakis nu a precizat când va fi supus aprobării Parlamentului acest proiect de lege, însă presa greacă scrie că acest lucru ar urma să aibă loc înaintea alegerilor europene din iunie.

El face acest anunţ la o săptămână după ce liderul Syriza (extremă stânga) Stefanos Kasselakis a anunţat pe Facebook că ”va supune (...) un proiect de lege privind căsătoria pentru toţi la redeschiderea Parlamentului”.

”După decizia luată ieri (joi) de premier de a-şi amâna propriul proiect de lege, aceasta este singura mea opţiune”, anunţa el.

Stefanos Kasselakis reacţiona după ce Kyriakos Mitsotakis îndemna miercuri ”nu puneţi carul înaintea boilor. Vom explica mai întâi ce vrem să facem, iar apoi vom discute despre calendar”.

Începând din 2015 Grecia dispune de o uniune civilă. Însă, în cuplurile gay care au copii, numai părintele biologic are drepturi cu privire la copii, iar în cazul decesului părintelui biologic, copilul îi este luat celuilalt părinte.

Kyriakos Mitsotakis a insistat asupra faptului că acest părinte nu are în prezent ”niciun drept” asupra copilului.

”Cuplurile de acelaşi sex au părinţi, iar aceşti copii nu vor înceta să existe, ei nu vor dispărea. dar aceşti copii au aceleaşi drepturi”, şi-a apărat el proiectul.

Cu scopul de a pune capăt acestei situaţii, Atena vrea să acorde dreptul de adopţie cuplurilor homosexuale.

În schimb, spre deosebire de cuplurile heterosexuale, ele nu vor fi autorizate să recurgă la o mamă purtătoare.

Liderul Noii Democraţii (ND) şi-a anunţat intenţia de a legaliza căsătoria între persoane de acelaşi sex la puţin timp după ce a fost reales confortabil în iunie, dând asigurări că societatea greacă este ”mult mai pregătită şi matură” în acest sens,

Guvernul riscă însă se lovească de opoziţia unora dintre cei mai conservatori membri ai puterii şi a unei părţi a societăţii.

”Vreau ca această problemă (a căsătoriei gay) să nu împarte societatea greacă, ci să ne permită să găsim un teren de înţelegere”, a subliniat el.

Biserica Ortodoxă, care exercită o mare influenţă în Grecia, se opune, iar unii dintre reprezentanţi acesteia se lansează cu această ocazie în diatribe homofobe.

Ea condamnă mai ales educaţia copiilor cuplurilor de acelaşi sex, susţinând că aceştia sunt trataţi ca nişte ”accesorii” şi ”animale de companie”.

”Copiii au o nevoie înnăscută şi, deci, dreptul de a creşte cu un tată de sex masculin şi o mamă de sex feminin”, aprecia recent Sfântul Sinod.

Grecii par în continuare împărţiţi în această problemă.

Un sondaj realizat de Alco pentru postul Alpha, publicat la începutul săptămânii, arată că 49% dintre persoanele intervievate se opun căsătoriei între persoane de acelaşi sex.

În total 15 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE) au legalizat căsătoria între persoane de acelaşi sex, iar 16 adopţia de către părinţi de acelaşi sex.

Vești proaste pentru Zelenski. Grecia și Spania refuză să trimită Ucrainei sisteme de apărare Patriot
Vești proaste pentru Zelenski. Grecia și Spania refuză să trimită Ucrainei sisteme de apărare Patriot
Cursa pentru trimiterea de baterii de apărare antiaeriană în Ucraina a început împiedicat, scrie Politico, care anunță că Spania și Grecia refuză să urmeze exemplul Germaniei şi să...
Franța îi cere Greciei un sistem de apărare antiaeriană pe care să-l folosească pe durata Jocurilor Olimpice
Franța îi cere Greciei un sistem de apărare antiaeriană pe care să-l folosească pe durata Jocurilor Olimpice
Franța a cerut să împrumute un sistem de apărare antiaeriană al Greciei pe durata Jocurilor Olimpice de la Paris, potrivit cotidianului elen "Kathimerini", citat de Politico.eu....
#casatorii lgbt, #Grecia, #casatorie persoane acelasi sex, #gay, #adoptie cupluri gay , #Grecia