Sport pe Bune: Tenisul românesc la ora adevărului. Cu Gabriel Moraru director FRTenis

Controalele și intruziunile statului chinez de pe perioada pandemiei ar putea continua și după ce urgența sanitară se va încheia

Luni, 31 Ianuarie 2022, ora 23:55
2404 citiri
Controalele și intruziunile statului chinez de pe perioada pandemiei ar putea continua și după ce urgența sanitară se va încheia
Pandemia i-a oferit lui Xi Jinping, liderul Chinei, un argument puternic pentru consolidarea puterii Partidului Comunist FOTO Xinhua

Pandemia i-a oferit lui Xi Jinping, liderul Chinei, un argument puternic pentru consolidarea puterii Partidului Comunist în viețile a 1,4 miliarde de cetățeni, completând viziunea sa despre țară ca model de ordine sigură, în contrast cu „ haosul din Vest.” În cei doi ani de când oficialii au izolat orașul Wuhan în primul lockdown al pandemiei, guvernul chinez și-a perfecționat puterile de a urmări și de a îngrădi oamenii, susținut de tehnologie îmbunătățită, armate de muncitori și sprijin public, potrivit New York Times.

Încurajați de succesele lor în eliminarea COVID, oficialii chinezi își îndreaptă supravegherea împotriva altor riscuri, inclusiv a criminalității, a poluării și a forțelor politice „ostile”. Acest lucru echivalează cu un instrument tehno-autoritar puternic pentru Xi, care își intensifică campaniile împotriva corupției și a disidenței.

Fundamentul controalelor este codul de sănătate. Autoritățile locale, care lucrează cu companii de tehnologie, generează un profil de utilizator pe baza locației, istoricului călătoriilor, rezultatelor testelor și a altor informații sanitare. Culoarea codului - verde, galben sau roșu - determină dacă deținătorului i se permite accesul în clădiri sau în spații publice. Utilizarea acestuia este impusă de oficiali locali, care au puterea de a pune în carantină rezidenții sau de a le restricționa mișcările.

Aceste controale sunt esențiale pentru obiectivul Chinei de a elimina virusul în întregime în interiorul granițelor sale. După pașii greșiți inițiali ai Chinei de a lăsa coronavirusul să se răspândească, abordarea sa „zero Covid” a contribuit la menținerea infecțiilor la un nivel scăzut, în timp ce numărul deceselor continuă să crească în Statele Unite și în alte părți de pe glob. Dar oficialii chinezi au fost deseori severi, izolând copiii mici de părinții lor sau închizând oamenii care au încălcat normele de izolare.

Deși este greu de știut ce se întâmplă în cazuri particulare, guvernul însuși a semnalat că dorește să folosească aceste tehnologii și în alte moduri.

Totuși, cu toată sofisticarea sa exterioară, sistemul de supraveghere al Chinei rămâne intensiv din punctul de vedere al muncii. Și în timp ce publicul a susținut în general intruziunile Beijingului în timpul pandemiei, preocupările privind confidențialitatea sunt în creștere.

„Controalele pandemiei din China au produs într-adevăr rezultate grozave, deoarece pot monitoriza până la fiecare individ”, a spus Mei Haoyu, 24 de ani, angajat la un spital stomatologic din Hangzhou, care a lucrat ca voluntar la începutul pandemiei. „Dar dacă după încheierea pandemiei, aceste mijloace sunt încă disponibile pentru guvern”, a adăugat el, „este un mare risc pentru oamenii obișnuiți”.

Un cerc vicios

Un focar de COVID care s-a răspândit în provincia Zhejiang din estul Chinei la sfârșitul anului trecut a început cu o înmormântare. Când un participant, un lucrător din domeniul sănătății, a fost testat pozitiv la un test de rutină, 100 de urmăritori au intrat în acțiune.

În câteva ore, oficialii au alertat autoritățile din Hangzhou, la 70 de kilometri distanță, că acolo era în libertate un potențial purtător al coronavirusului: un bărbat care a condus la înmormântare cu câteva zile mai devreme. Lucrătorii guvernamentali l-au găsit și l-au testat – de asemenea pozitiv.

Folosind înregistrările digitale cu coduri de sănătate, echipele de urmăritori au trasat o rețea de oameni pe care să-i testeze în funcție de locul în care fusese bărbatul: un restaurant, un salon de mahjong, săli de joc. În câteva săptămâni, au oprit lanțul de infecții în Hangzhou - în total, 29 de persoane de acolo au fost găsite infectate.

Capacitatea Chinei de a urmări astfel de focare s-a bazat în mare măsură pe codul de sănătate. Rezidenții se înscriu în sistem trimițând informațiile lor personale într-una dintr-o serie de aplicații. Codul de sănătate este obligatoriu în esență, deoarece fără el oamenii nu pot intra în clădiri, restaurante sau chiar în parcuri. Înainte de pandemie, China avea deja o capacitate vastă de a urmări oamenii folosind datele de locație de pe telefoane mobile; acum, acea monitorizare este mult mai extinsă.

În ultimele luni, autoritățile din diferite orașe au extins definiția contactului apropiat pentru a include persoane ale căror semnale ale telefonului mobil au fost înregistrate la o jumătate de milă de o persoană infectată.

Putin vrea să viziteze din nou China, în timp ce în cancelariile Occidentale crește îngrijorarea
Putin vrea să viziteze din nou China, în timp ce în cancelariile Occidentale crește îngrijorarea
Vladimir Putin vrea să meargă din nou în China. Preşedintele rus a declarat joi, 25 aprilie, că plănuieşte să efectueze o vizită în țara asiatică în cursul lunii mai. Călătoria va...
Președintele Chinei Xi Jinping, așteptat în Ungaria. Anunțul șefului de cabinet al lui Viktor Orban
Președintele Chinei Xi Jinping, așteptat în Ungaria. Anunțul șefului de cabinet al lui Viktor Orban
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, citat de Reuters. Gulyas a...
#China covid, #Partidul Comunist Chinez, #Xi Jinping, #Xi Jinping presedinte China , #China