Autorităţile au decis luni interzicerea începând cu ora 5.30 a accesului vehiculelor de mare tonaj pe DN 24 B Huşi-Albiţa, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile.
Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Iaşi, restricţia este pentru vehiculele de peste 7,5 tone, între kilometrii 33 - 49, pe drumul care duce spre Vama Albiţa, în zonă fiind înregistrate ninsori abundente şi viscol puternic.
Totodată, conform informării distribuitorului de electricitate, la nivelul judeţului Vaslui, o linie electrică aeriană de 110 kV Bârlad - Murgeni este indisponibilă.
Meteorologii au emis, duminică, o avertizare cod galben de vânt, polei şi ninsori în Moldova, Dobrogea şi jumătatea de est a Munteniei, valabilă până marţi dimineaţa. În noaptea de marţi spre miercuri va fi ger în nord, centru şi est, cu minime termice de până la -20 de grade. Pe alocuri se va depune polei. Vântul va avea intensificări temporare cu viteze în general de 55- 70 km/h.
Se circulă în condiţii de iarnă pe mai multe drumuri din judeţele Bacău, Botoşani, Brăila, Buzău, Covasna, Gorj, Harghita, Iaşi, Maramureş, Neamţ, Vaslui şi Vrancea, iar pe DN 24B, între localităţile Albiţa şi Huşi, judeţul Vaslui, a fost instituită restricţie de circulaţie pentru autovehicule cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, având în vedere fenomenele meteo.
Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, luni dimineaţă, având în vedere vizibilitatea redusă, ninsoarea şi viscolul puternic, a fost instituită restricţie de circulaţie pentru autovehicule cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone pe DN 24B, între localităţile Albiţa şi Huşi, judeţul Vaslui. Se acţionează cu utilaje pentru deszăpezire.
Sunt semnalate precipitaţii sub formă de ninsoare, carosabilul fiind acoperit parţial cu zăpadă, dar fără a fi impuse restricţii de trafic, pe mai multe drumuri din judeţele Bacău, Botoşani, Brăila, Buzău, Covasna, Gorj, Harghita, Iaşi, Maramureş, Neamţ, Vaslui şi Vrancea. Se circulă în condiţii de iarnă, acţionându-se cu utilaje pentru deszăpezire.
De asemenea, sunt condiţii de formare a poleiului pe mai multe artere rutiere din judeţele Brăila, Buzău şi Maramureş. Se acţionează cu utilaje care împrăştie material antiderapant.
În judeţele Caraş-Severin, Constanţa, Dâmboviţa, Ilfov, Mehedinţi, Olt, Prahova, Tulcea, Vâlcea, dar şi în Bucureşti, sunt precipitaţii sub formă de ploaie, carosabilul fiind umed.
Pe arterele rutiere principale, şi anume autostrăzile A1 Bucureşti - Piteşti, A2 Bucureşti - Constanţa, A3 Bucureşti - Ploieşti, A4 Ovidiu - Agigea, A1 Sibiu - Deva şi DN 1 Ploieşti - Braşov, se circulă pe un carosabil umed, fiind tronsoane unde plouă, vizibilitatea este bună, iar valorile de trafic sunt reduse.
Încă din data de 4 ianuarie, sunt impuse restricţii de tonaj pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone pe DN 57, km 122+900 de metri, între localităţile Moldova Noua şi Nicolint, judeţul Caraş-Severin, întrucât s-a desprins o porţiune de terasament pe o distanţă de 30 metri. Restricţia rutieră este semnalizată prin indicatoare rutiere şi semafoare.
Totodată, pe DN 28 Iaşi - Târgu Frumos, între localităţile Podu Iloaiei şi Leţcani, judeţul Iaşi, s-a produs un accident între două autovehicule, soldat, potrivit primelor date, cu rănirea uşoară a patru persoane. Traficul rutier este oprit pe ambele sensuri pentru a permite intervenţia echipajelor specializate. Se estimează reluarea normală a circulaţiei în 45 - 60 de minute.
Pentru reducerea riscului rutier, poliţiştii recomandă conducătorilor auto să adapteze viteza la condiţiile de trafic şi de drum, să ia în considerare că distanţa de frânare creşte pe un carosabil umed sau alunecos, să-şi asigure o bună vizibilitate prin parbriz, lunetă şi geamuri laterale şi să folosească luminile de ceaţă dacă se deplasează pe drumuri unde este prezent acest fenomen.