Cod roșu de ploi torențiale în 4 județe. Ministrul Mediului: ”Ne pregătim de câteva ore grele”

Luni, 12 Iunie 2023, ora 21:59
3076 citiri
Cod roșu de ploi torențiale în 4 județe. Ministrul Mediului: ”Ne pregătim de câteva ore grele”
Zonă inundată FOTO Pixabay

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a transmis luni seară, 12 iunie, că urmează câteva ore grele din punct de vedere meteorologic pentru patru județe, în contextul codului roșu emis de meteorologi.

”Ne pregătim de câteva ore grele din punct de vedere meteorologic, judeţele Mehedinţi, Gorj, parţial judeţul Hunedoara şi parte din Banat, din judeţul Timiş vor fi afectate de aceste fenomente imediate. Avem un cod roşu de precipitaţii pentru această perioadă, între orele 04:00 şi 06:00, în cursul dimineţii, atunci o să fie probabil vârful, este preconizat şi prognozat de ANM”, a declarat Tánczos Barna care a participat la o şedinţă de lucru la Prefectura Gorj.

Ministrul Mediului a adăugat că evenimentele meteo din prezent sunt sub cele prognozate.

”Până acum, evenimentele au fost sub cele prognozate, sperăm să fie aşa şi în timpul nopţii, dar pentru orice eventualitate toate echipele de la ISU, de la Apele Române trebuie să fie pregătite pentru intervenţie, în caz de nevoie. Am anunţat şi primăriile, ştim foarte bine că pimarii sunt şefii Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă, astfel încât toată lumea să fie pregătită pentru acest cod roşu. Datele din această seară arată o temperare a fenomenelor, dar nu putem ştii unde se va învârti acest nucleu de furtuni şi de ploi care pot genera local averse şi cantităţi mari de precipitaţii, între 50-80 litri pe metrul pătrat. În zonele respective ne aşteptăm la scurgeri de pe versant, viituri puternice, tocmai de aceea trebuie să fim cu echipele locale pregătite pentru intervenţie”, a precizat Tánczos Barna.

Ministrul Mediului a mai anunţat că echipele de intervenţie din 7 judeţe sunt pregătite să intervină.

”Sunt echipe pregătite, începând din Bihor, Alba, Hunedoara, Gorj, Mehedinţi, Caraş-Severin Timiş, toate aceste judeţe sunt în alertă. Am dublat personalul la dispecerate, am dublat personalul pentru intervenţie. Avem lista utilajelor pregătite”, a mai spus ministrul Mediului.

Anunțul ANM

Meteorologii au emis cod galben de ploi torenţiale, descărcări electrice şi şi grindină, până marţi, în 11 judeţe din Banat, Crişana, Oltenia, Transilvania, nord-vestul Munteniei şi din zona Carpaţilor Meridionali şi a Carpaţilor Occidentali, în timp ce 16 judeţe se află sub avertizare Cod portocaliu de averse torenţiale şi grindină.

FOTO ANM

Pentru judeţele Mehedinţi şi Gorj şi zona de munte a judeţelor Caraş-Severin, Vâlcea şi Hunedoara, a fost emis Cod roşu de ploi abundente, cu 70-80 de litri pe metrul pătrat în intervale scurte de timp.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#cod rosu ploi, #meteorologi, #ministrul Mediului, #Tanczos Barna , #prognoza meteo