Cum este combătută căldura într-un mare oraș sud-american. Un model demn de urmat de primarii din întreaga lume

Luni, 25 Septembrie 2023, ora 23:48
6958 citiri
Cum este combătută căldura într-un mare oraș sud-american. Un model demn de urmat de primarii din întreaga lume
Edilii din Medelin au înverzit orașul/ FOTO:BBC

Coridoarele verzi din Medellín au fost lăudate pentru beneficiile lor de combatere a caniculei și protejarea a mediului. Cât de bine funcționează proiectul și ce pot învăța alte orașe din el?

Moisés Castro a vândut fructe la un stand de pe Oriental Avenue, o stradă din Medellín, mai bine de 30 de ani.

El își amintește de un moment în urmă cu zeci de ani, când administrația locală a doborât copacii de pe stradă, ca parte a unui proiect de trafic.

Astăzi, Oriental Avenue este încă o stradă tipică mare, plină de trafic și comerț local. Dar într-o inversare a deciziilor anterioare privind spațiile verzi, zona este acum acoperită și cu pomi fructiferi mari, arbuști și flori. Castro spune că atât calitatea aerului local, cât și temperatura s-au îmbunătățit.

Temperatura de aici este plăcută tot anul și vizibil mai proaspătă decât în ​​alte zone din oraș care nu are verdeață. Piste de biciclete mărginesc străzile, iar pietonii se odihnesc pe bănci la umbră.

Denumit uneori „Orașul Primăverii Eterne”, clima temperată din Medellín a ajutat mult timp la atragerea turiștilor pe tot parcursul anului, dar creșterea urbanizării a expus-o și efectului de insulă de căldură urbană, unde clădirile și drumurile absorb și rețin căldura. Noile sale coridoare verzi, totuși, s-au dovedit remarcabil de eficiente în inversarea acestui impact, cu o reducere a temperaturii cu 2 C în întreg orașul, conform datelor guvernamentale locale, văzute de BBC.

Medellín, al doilea oraș ca mărime al Columbiei după Bogotá, și-a început programul „coridoare verzi” în 2016 din cauza îngrijorării legate de poluarea aerului și creșterea căldurii. Compus din peste 30 de coridoare verzi, conectează marginile drumurilor proaspăt înverzite, grădini verticale, pâraie, parcuri și dealurile din apropiere. Inițial, proiectul a presupus plantarea a aproximativ 120.000 de plante individuale și 12.500 de copaci de-a lungul străzilor și în parcuri, cu 2,5 milioane de plante noi mai mici și 880.000 de copaci plantați în tot orașul până în 2021. Ideea a fost să conecteze spațiile verzi din oraș. Investiția inițială pentru realizarea proiectului a costat un total de 16,3 milioane USD și întreținerea anuală a costat 625.000 USD (504.000 GBP) în 2022, potrivit guvernului local.

Proiectul a devenit acum bine-cunoscut în întreaga lume datorită rezultatelor sale uimitoare de răcire a orașului. Pe lângă reducerea căldurii, experții spun că este promițător în îmbunătățirea calității aerului.

Coridoarele verzi a adus și faună sălbatică nouă: păsări, șopârle, broaște și lilieci. Mulți mulți localnici spun că acest lucru a ajutat și la ținerea sub control a șobolanilor și a altor dăunători.

Schimbările climatice ''ne omoară'', trage ONU un semnal de alarmă privind legătura dintre sănătate şi climă

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), se estimează că un număr suplimentar de 250.000 de persoane vor muri în fiecare an din cauza schimbărilor climatice, în timp ce statisticile arată că unul din patru decese poate fi atribuit "cauzelor de mediu ce pot fi prevenite".

Conform agenţiei ONU, temperaturile în creştere, fenomenele meteorologice extreme, poluarea aerului, incendiile şi rezervele mai puţin sigure de apă şi alimente nu numai că duc la pierderi de vieţi omeneşti, ci şi exacerbează bolile infecţioase şi de altă natură, provoacă probleme de sănătate asociate căldurii şi afectează femeile însărcinate.

Criza climatică devine din ce în ce mai mult o criză de sănătate publică, au avertizat săptămâna aceasta oficialii prezenţi la New York, făcând apel la îmbunătăţirea pregătirii, a cercetării şi a rezilienţei pentru abordarea celor două priorităţi aflate în centrul atenţiei la Adunarea Generală a ONU, relatează miercuri Fundaţia Thomson Reuters.

Patru țări din G20 susțin o taxă de 2% pe averea celor mai bogați oameni din lume. Ce ar face cu cei aproape 300 de miliarde euro
Patru țări din G20 susțin o taxă de 2% pe averea celor mai bogați oameni din lume. Ce ar face cu cei aproape 300 de miliarde euro
Pentru că foarte mulți miliardari au devenit experți în plata unor taxe cât mai mici și în ascunderea banilor în paradisuri fiscale, Brazilia a propus o taxă de 2% asupra celor mai bogați...
Criza alimentară s-a agravat în 2023, pe fondul conflictelor. „Într-o lume a abundenţei, copii mor de foame”
Criza alimentară s-a agravat în 2023, pe fondul conflictelor. „Într-o lume a abundenţei, copii mor de foame”
Criza alimentară s-a agravat la nivel mondial în 2023, aproape 282 de milioane de oameni având nevoie de asistenţă de urgenţă din cauza conflictelor, în special în Gaza şi Sudan, dar şi...
#columbia, #medellin, #spatii verzi, #combatere, #canicula, #schimbari climatice, #mediu , #stiri externe