Patru persoane au fost condamnate la moarte și două la închisoare pe viață în Tunisia, pentru că au ucis un politician

Miercuri, 27 Martie 2024, ora 07:49
1105 citiri
Patru persoane au fost condamnate la moarte și două la închisoare pe viață în Tunisia, pentru că au ucis un politician
Patru persoane la moarte condamnate la moarte şi două la închisoare pe viaţă, în Tunisia FOTO Pixabay

Un tribunal tunisian a condamnat, miercuri, patru persoane la moarte şi două persoane la închisoare pe viaţă pentru acuzaţia de participare la asasinarea liderului politic proeminent Chokri Belaid în urmă cu 11 ani, primul asasinat politic din ţară din ultimele decenii, transmite Reuters.

Belaid, un politician de stânga, fusese un critic înverşunat al partidului islamist Ennahda, susţinând că acesta închidea ochii la violenţele comise de extremişti împotriva laicilor.

El a fost împuşcat mortal în maşina sa de către bărbaţi înarmaţi, la 6 februarie 2013.

Asasinarea lui Belaid a şocat ţara şi a declanşat proteste masive şi violente într-o perioadă deja turbulentă, la scurt timp după Primăvara arabă din 2011, când protestele au izbucnit mai întâi în Tunisia şi apoi în întreaga regiune, răsturnând mai mulţi autocraţi de mult timp.

În apropierea tribunalului din Tunis, zeci de susţinători ai lui Belaid s-au adunat încă de marţi seară, înălţând sloganuri prin care cereau dreptate.

Ei au scandat "Chokri este mereu în viaţă" şi "Suntem loiali sângelui martirilor".

Deşi Belaid nu avea decât un număr modest de adepţi politici, criticile sale la adresa politicilor Ennahda au vorbit în numele multor tunisieni care se tem că radicalii religioşi sunt hotărâţi să anihileze libertăţile câştigate în prima dintre revoltele care au răsunat în lumea arabă.

Familia lui Belaid şi politicienii laici i-au acuzat pe liderii partidului islamist Ennahda că s-au aflat în spatele asasinatului, pe vremea când aceştia conduceau guvernul.

Ennahda neagă cu tărie orice legătură cu asasinatul.

La câteva luni după asasinarea lui Belaid, Mohamed Brahmi, un alt om de stânga, a fost de asemenea împuşcat mortal de persoane înarmate, iar protestele în masă şi presiunile politice au forţat guvernul condus de islamişti să demisioneze la acea vreme.

Cum a reușit legendarul Boris Becker să scape de falimentul personal. Fostul tenismen a stat la închisoare
Cum a reușit legendarul Boris Becker să scape de falimentul personal. Fostul tenismen a stat la închisoare
Justiţia britanică a decis să închidă procedura de faliment personal împotriva fostului jucător german de tenis Boris Becker, în urma unui acord cu avocaţii săi, a anunţat joi...
Dezvăluirea cutremurătoare a sportivei care a încercat să se sinucidă în Rusia
Dezvăluirea cutremurătoare a sportivei care a încercat să se sinucidă în Rusia
Vedeta baschetului feminin american Brittney Griner a dezvăluit, marţi, că a intenţionat să se sinucidă pe durata celor nouă luni de închisoare petrecute în Rusia în 2022, informează...
#condamnare la moarte, #tunisia, #ucidere, #politician, #inchisoare , #Tunisia